bardzo dziękuję za ulotkę

jeśli mogę się wypowiedzieć - nie mam nic do sortowania i do "jakiś tam podwyżek" też bym nie miała gdyby nie fakt, że nagle z kosztów ok. 8 zł (sortowane czy nie), które obecnie mam w czynszu zrobi się 13/20zł
skoro teraz realnie koszt może wynosić 8 i to nawet się nie trzeba specjalnie nad sortowaniem pochylać to czemu ma być 2, 3 razy więcej?
skoro jak tu ktoś wspomniał odbieranie śmieci z wieżowca jest logistycznie dużo tańsze niż odbieranie z poszczególnych domków to czemu te stawki mają być uśredniane i teraz mieszkańcy bloków mają dopłacać do domków jednorodzinnych?
skoro spółdzielnia jako zarządca wielu nieruchomości może ustalić tak niską stawkę to chyba urząd ma jeszcze większe możliwości?
w tej ulotce jest taki fragment, który chyba najlepiej obrazuje o co w tym wszystkim chodzi:
"nie będzie się opłacało podrzucanie odpadów sasiadom lub wyrzucanie do rowu i koszy"
i jak zawsze kończy się tak, ze uczciwy człowiek, który takich rzeczy nigdy nie robił będzie musiał płacić za tą całą bandę kretynów, którzy do tej pory nie potrafili nauczyć sie czystości i rozrzucali swoje śmieci gdzie popadnie - teraz wszyscy zapłacą, żeby tym poszczególnym jednostkom się nie opłacało.....
tylko czy to nie powinno być tak, że jak teraz nikt nie będzie miał możliwości uniknąć tej opłaty to stawki powinny pójść jeszcze bardziej w dół a nie w górę?
to jest po prostu nie fair wobec wszystkich tych ludzi, którzy do tej pory byli wobec Państwa pod tym względem uczciwi