przez mala2980 » Pt, 25 sty 2013, 19:02
ZTM jest dla mieszkańców, ale Warszawy ( co jest słuszne, bo ma zapewniać transport w Warszawie) - natomiast gminy podwarszawskie traktuje jak, za przeproszeniem, dojną krowę i to już mnie wkurza.
Nie neguję, że jesteśmy "uzależnieni" od Warszawy, bo przecież tak jest, ale nie możemy też dać się łupić na wszystkie strony. Podwyżka w 2013 jest już duża, ale od 2014 r. 550 zł za bilet kwartalny to lekka przesada. Jeśli do tego jeszcze miasto miałoby dopłacać znacznie więcej niż obecnie, to w mojej ocenie komunikacja powinna przestać być priorytetem dla Burmistrza. Nie wierzę w jakieś cudowne zjednoczenie gmin podwarszawskich w sprawie negocjacji warunków - będzie jak dotychczas.
Myślę, że ZTM utrzyma wspólny bilet w granicach Warszawy - bo z wypowiedzi jakie trafiały do prasy dla władz Wawy jest to ważne. Dla wielu mieszkańców Piastowa od 2014 r., jeśli KM nie podniosą jakoś istotnie cen biletów, nie będzie opłacalne kupowanie biletu na 2 strefy - tylko na KM do Ursusa i 1 strefa.
Ja gdybym była burmistrzem, nie dałabym grosza więcej niż obecnie, nawet za cenę rezygnacji z biletu. Wszystko ma swoje granice.