Projekt 8.3 Ścieżki rowerowe na terenach rekreacyjnych.
Projekt 8.4 Zagospodarowanie terenów nad Żbikówką dla celów rekreacyjnych.
Piękne miasto nam się szykuje! A poważnie... Tereny rekreacyjne, cele rekreacyjne...
1) Zieleń... Skwer koło kina - kilka ławek ciasno obsadzonych przez mamy z dziećmi, zaraz obok paru żuli pali papierosy i sączy piwo, dzieci ze szkoły ganiają się między krzakami, ktoś robi pętle z wózkiem - wertepy w "parku", wjazd na ulicę Hallera, powrót na wertepy.
Musiałem skasować postulat o wykupie gruntów za wszelką cenę, choć to inwestycja na wieki. Ze środkami własnymi rzędu 3,6 mln zł na roczne inwestycje chyba nie wykupimy terenów pod piękne centrum rekreacyjno-parkowe - nie wiem, czy mieszkańcy byliby zdolni ponieść takie wyrzeczenia, chociaż jak się patrzy na ostatnie tereny zielone między smródką i Hallera (część z nich jest miejska), to szkoda pomyśleć, że to będą zabudowane ulice, a za nimi będzie nas oplatać autostrada.
2) Dom kultury w budżecie - pomysł fajny (i dotacje z Unii także), ostatnio Grodzisk zbudował u siebie nowy, może warto skorzystać z doświadczeń?
Ale najpierw do wymiany jest dyrektor.
Informacja na stronie
http://www.piastow.pl/mok
to jakiś żart. Czas na zmiany, to miejsce ma być dla ludzi. To, ze hitlerowcy mieli tam garaż i magazyn, a kino Baśń otwarto w 1957 r. to fascynujące, ale chyba działania MOK-u nie ograniczają się do przechowywania tak cennych wspomnień? W BIP-ie dogrzebałem się, że coś tam się działo w 2003 roku
"Odpłatność miesięczna za zajęcia w roku szkolnym 2003/2004..."
Można inaczej? Przykład:
http://www.centrumkultury.eu
3) Dobrze, że budują plac zabaw na Wysockiego. Co prawda na pobliskie boisko do kosza naród wyprowadza psy, ale może na plac dla dzieci będzie wyprowadzać trochę rzadziej? A jeszcze gdyby ktoś zawiózł pana Burmistrza na bardzo ładny, nowy plac zabaw na Gołąbkach, to byłaby szansa na coś naprawdę udanego!
Co zmienić... Skoro u nas taka bida, to może lepiej od razu przyłączyć się do Warszawy - jak nie było pieniędzy, tak dalej nie będzie, a przynajmniej bilet miejski nas obejmie, wartość naszych mieszkań wzrośnie, panie będą miały za darmo szkoły rodzenia i kilka innych przywilejów.