[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/prime_links.php on line 121: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/prime_links.php on line 122: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/prime_links.php on line 121: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/prime_links.php on line 122: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
Piastów • Zobacz wątek - Komunikacja w Piastowie - cd

Komunikacja w Piastowie - cd

Re: Komunikacja w Piastowie - cd

Postprzez Gość » Pt, 17 sie 2012, 8:35

ZTM wyjaśnił iż był to "błąd rachunkowy". Swoją drogą - jak można się pomylić o prawie 50% ? Ja rozumiem że komuś się przecinek źle postawił, albo zabrakło jednego zera.. Ale 850 i 1300 to raczej trudne do pomylenia kwoty.

Za zaistniałą pomyłkę przepraszają. I to już ? Załatwione ?
Jeśli było to oficjalne pismo z wyliczeniem - to powinni się trzymać tego co piszą.

"-Przepraszam, ale ta kaszanka kosztuje 2x tyle co cena na półce.
- Błąd rachunkowy na wywieszce z ceną. Bierze pan czy nie ?"....
Gość

Postprzez PMK » Pt, 24 sie 2012, 11:46

http://wiadomosci.wpr24.pl/chca_przedlu ... _piastowie

Artykuł jak to zwykle bywa WPR pełen sprzeczności.
W ostatnim akapicie czytamy:
"Co na to Piastów? – W kwestii przedłużenia nocnej linii autobusowej N85 i zasadności ponoszenia tak wysokich kosztów w stosunku do uzyskanych efektów, czekamy na opinie mieszkańców – mówi Marek Kubicki, burmistrz miasta."
A w pierwszym akapicie artykułu czytamy:
"Mieszkańcy Piastowa twierdzą, że trasa nocnego autobusu N85 wymaga korekty.'

No to w końcu jak? Pytamy mieszkańców czy uważają korektę za zasadną a jednocześnie wiemy że mieszkańcy twierdzą że trasa wymaga korekty. Bez sensu.
"A teraz prędko, zanim dotrze do nas, że to bez sensu."
PMK
Zasłużony

Postprzez Gość » Cz, 30 sie 2012, 0:59

Od 1 września zmienia się rozkład 717.
Gość

Postprzez PMK » Wt, 11 wrz 2012, 20:01

Jakiś czas temu pan burmistrz stworzył pozory liczenia się ze zdaniem mieszkańców w kwestii komunikacji. W merytorycznym artykule poprosił o opinię mieszkańców w temacie dopłacania do N85. Podobny artykuł pojawił się nawet w WPR. I co?
I nic. Nie minął nawet miesiąc a nikt już o tym nie pamięta. Artykuł na stronie miejskiej nie został przyklejony na stałe (w przeciwieństwie np do arcyważnego i wielce prestiżowego konkursu na najładniejszy balkon) i "spadł" na kolejne strony, a więc go już raczej nikt nie przeczyta.
Tak więc nawet ten pozór prawdziwej demokracji (bo przypomnę że nie podano nawet adresu mailowego gdzie można słać opinie...) okazał się mrzonką.
PMK
Zasłużony

Postprzez Gość » Śr, 12 wrz 2012, 10:38

Jest przecież uchwała, która określa tryb konsultacji z mieszkańcami - http://files.e-bip.pl/cgi-bin/dajplik?b ... 00738C9C0C

Niestety chyba jeszcze nie obowiązuje.
Gość

Postprzez PMK » Śr, 12 wrz 2012, 12:05

No nie obowiązuje. Fakt. Dajmy burmistrzowi szansę. W końcu już jedne nielegalne konsultacje z mieszkańcami były (odnośnie P-1).
PMK
Zasłużony

Postprzez PanPikus » Śr, 19 wrz 2012, 19:35

witajcie.
Super że mamy wewnętrzny autobus. Naprawde. Moje dzieciaki od jesieni do wiosny maja super dojazd do szkoły, tylko czemu on nie zawsze jeździ... zwłaszcza rano ma to znaczenie, jak trzeba dotrzeć do szkoły... tabor nie wyglada na zniszczony... inne problemy???
Baba z wozu koniom lżej ..... pomyliłam się....
PanPikus
Młody

Postprzez sapiecha1 » Pt, 21 wrz 2012, 7:08

HaHa.
21 września, dziś chyba przychodzi jesień (lub jutro, muszę dokładnie sprawdzić), ale koło zachodniego na działkach jest szron. Znaczy się chłodno, a co się dzieje jak jest chłodno? Kolej nawala. Postałem pod zachodnim. kierowniczka przez głośniki podała że jest awaria rozjazdów, ale z kabiny było słychać dyspozytorkę z "zachodniej podmiejskiej" że rozjazdy zamarzły i nie chcą się zmieniać, po czym kazała maszyniście jechać powoli i obserwować.
Pytanie: iglica rozjazdu naprawdę nie przeskoczyła, czy czujnik położenia iglicy na tyle stwardniał, że nie dał właściwego sygnału jej położenia?
Gdyby był uszkodzony, już by tam stado roboli przy nim grasowało, a nikogo przy torach nie było.
No cóż, zaraz okaże się że drzwi nie chcą się otwierać bo pozamarzały, że po lecie połowa grzałek padła i w pociągu zimno jak w psiarni (ten efekt dotyka głównie Intercity, tam zawsze zapominają o grzałkach).
Aaaa.
Wczoraj miałem okazję jechać 717 nr o ile dobrze pamiętam A517. Rany, ale grzechotnik, silnik tak nierówno pracował, wywalone poduszki pod silnikiem, mało szyby nie wypadły. Jak jechał to pół biedy, ale jak stał w korku, to najlepiej było mieć gębę szeroko otwartą, by żuchwą o szczękę nie walić. Dla mnie rewelacja. Podziwiam ludzi którzy muszą tymi wrakami jeździć codziennie.
sapiecha1
Doświadczony

Postprzez sapiecha1 » Pt, 21 wrz 2012, 7:20

Do końca roku pozostało 101 dni. Za 102 dni drastyczna podwyżka cen biletów ZTM.
Wszystkim posiadaczom WKM przypominam by do 31 grudnia mieli na karcie wykupione 2 kontrakty kwartalne (więcej nie da rady) i aby 31 grudnia jeden z nich był aktywny, wówczas pierwsze półrocze wyjdzie taniej.
Jak nie potrafią zagwarantować właściwych warunków podróży, dajmy im znać choć w tej formie że na nas się nie obłowią, że też umiemy liczyć.
Apel do burmistrza. Pierwsze półrocze musi być dogadane z ZTM bo my na ten czas będziemy mieć wykupione dwie strefy, drugie proszę negocjować oddzielnie, podpierając się ogólną niewydolnością środków transportu, jaka będzie w zimie, oraz utrudnieniami związanymi z przebudową torowiska na Niedźwiadku. Później (w drugim półroczu) i tak ma powstać Ursus Niedźwiadek, więc odległość liczona w dopłacie spadnie, a i ilość osób wsiadających w Piastowie również. Rozumiem, że Niedźwiadek jak każda inwestycja w tym mieście będzie mieć poślizg, ale od pierwszego dnia funkcjonowania, wszystkich zapraszam do 1 strefy, czyli na Niedźwiadek. Nie dajmy się łupić ZDM-owi.
Może z chwilą powstania Niedźwiadka, będzie sensowne negocjowanie wejścia Piastowa do 1 strefy? bo ZDM i tak dostanie po kieszeni, więc może łatwiej będzie negocjować dla dobra mieszkańców? to też powód do rozłożenia negocjacji na dwa okresy.
sapiecha1
Doświadczony

Postprzez stokroteczka » Pt, 21 wrz 2012, 8:46

sapiecha1: to masz szczęście bo mój 717 o godz 17.38 przyjechał spóźniony ponad 20 minut przez korki w alejach.
do tego co było dla mnie straszne kierowca nie mając okularów przeciwsłonecznych prowadził auto 1 ręką a drugą zasłaniał sobie oczy. matko!
Tobie w pociągach jest zimno a we wspomianym przeze mnie autobusie ogzrewania chodziło aż miło. rozumiem rano może ma to i sens ale popołudniem. ratunku!

a czy ktoś zauważył że idamlowali nam przejście podziemnie. codziennie rano zastanawiam się ile czasu utrzymają się w takim stanie
stokroteczka
Młody

Postprzez sapiecha1 » Pt, 21 wrz 2012, 9:51

Wszystko gra, jeszcze zimno nie było, ale pewnie będzie. Na szczęście w mazowieckich ogrzewanie nie zdycha tak mocno jak w IC. Tam jak jest zwarcie w jednym przedziale, wywala cały wagon i jedziesz w psiarni.
co do 717, to jechałem wczoraj akurat tym poprzednim. Temperatura była dobra, ale wibracje na najwyższym poziomie. Co do korków, to też stałem i też miałem opóźnienie, ale to już nie zależy od przewoźnika.
Odmalowali? Odbazgrali raczej. Nie taniej i szybciej byłoby wziąć zmywacz do farb i dokopać się do płytek, niż zamalowywać te cudaki? Po zmyciu tych bazgrołów nanieść warstwę AGS (Anty Grafitti System) i później prysnąć wodą z psiukacza i zetrzeć szmatką? Dla mnie taka robota jest wręcz przestępstwem, bo kasa została wylana w błoto.
sapiecha1
Doświadczony

Postprzez stokroteczka » Wt, 25 wrz 2012, 7:11

niestety kolejna nowa czysta warstwa farby nie wytrzymała dłgo.
fani legii i polonii po derbach wyrazili swoje sympatie i antypatie.

p.s chyba na malowanie nie poszły pieniądze z naszego gminnego budżetu???/
stokroteczka
Młody

Postprzez sapiecha1 » Wt, 25 wrz 2012, 7:17

Nie jestem pewien, czy nie była to prywatna akcja wkurzonego mieszkańca.
Widziałem jak malował taki dziadek, który musi być już na emeryturze, więc chyba miasto się nie dokładało, bo emeryta by nie zatrudniło do bądź co bądź ciężkiej roboty, a do tego nie przestrzegał zasad BHP, dzięki czemu robił to szybciej.
sapiecha1
Doświadczony

Postprzez sapiecha1 » Śr, 17 paź 2012, 12:59

Środa, 17 października, godziny porannego szczytu, peron w kierunku Warszawy.
Tak można zacząć akcję filmu sensacyjnego, ale nie podróż do pracy, a tak się zaczęło.
UNO. Podjeżdża opóźniony pociąg ze Skierniewic. Nabity niemiłosiernie, nie jest w stanie przyjąć nawet połowy osób oczekujących. Drzwi zamyka i nic. Ja zostałem na peronie, bo jak się ludzie ładowali, pod światła podjechała SKMka. 10 minut walki maszynisty-mechanika ze sprzętem, decyzja o otwarciu drzwi, pociąg nie jedzie i pewnie nie pojedzie. Dla hecy zaproponowałem, że jest tyle narodu, może "na pych" się uda. Ale dobra, walczy w 1 jednostce, resetuje, opuszcza i podnosi pantografy, pozostawia oba podniesione, ale nic z tego. Walczy w 2 jednostce (ostatniej), resetuje, też opuszcza i podnosi pantografy, ustawia je do jazdy w przeciwnym kierunku, sprawdza (zamknął drzwi), drgnął. Wpuszcza ludzi do środka, ponad 5 minut na załadunek śledzi do tej puszki, odjeżdża po ponad 30 minutach nieplanowanego postoju. Z tego co słyszałem, jak maszynista zdawał raport przez telefon z awarii zanim zamknął drzwi, to przyczyną była wilgoć w 2 jednostce (wczoraj padało). Chłopak młody, ale sprytny, czego nie wiedział, dowiedział się przez telefon od kolegów, ale się nie poddał i na pych nie musiał opuścić peronu.
Widziałem jego ręce brudne od kurzu, z tych przedziałów automatyki w środkowych wagonach. Stał pół godziny, narobił się, pewnie teraz będzie ukarany, ale to on sam jakoś wyjechał z peronów złomem, który dawno powinien pójść do naprawy, bo przecieka i nawala.
DUO. SKMka stała i stoi. Tak, to ta słynna SKMka, w której jak się włącza klimę, wszystko zdycha. Pewnie ludziska nie mieli czym oddychać i chcieli kierowniczkę/kierownika powiesić na pantografie, więc włączyli klimę i wszystko padło.
TERCJO. Pod prąd wjeżdża SKMka, ludziska na uraaa do niej (ja z nimi). Jedziemy, ale nie daleko, bo do Włoch. Tam awaria drzwi. Drzwi otwarte, a stopień się zamknął (ta z odstawianymi stopniami). Na moje szczęście moja podróż w dniu dzisiejszym skończyła się we Włochach, choć jak szedłem, to widziałem że po jakichś 10 minutach pojechała dalej, czyli się udało.

Huraaa, Huraaa, ale mamy super połączenie za super kasę.
sapiecha1
Doświadczony

Postprzez PMK » Śr, 17 paź 2012, 14:43

Oj tam oj tam.
Ja w te wakacje miałem okazję być w Niemczech i muszę powiedzieć że to co się mówi o ich kolejach nie ma nic wspólnego z rzeczywistością. Pociągi Deutsche Bahn Regio owszem są ładne (większość jest piętrowa, ma klimatyzację ale tylko na dole) ale tak samo się spóźniają jak i u nas. Pociąg z dworca głównego w Berlinie, który zaczynał trasę zaledwie dwie stacje wcześniej i jechał do Frankfurtu przyjechał opóźniony ok kwadrans, a zanim dojechaliśmy do stacji docelowej (ok 40km od Berlina) zwiększył opóźnienie do ponad 20 minut. Innego dnia z kolei popsuły się tablice na dworcach i wg nich np wjeżdżał pociąg do Frankfurtu, a w rzeczywistości był to pociąg do Poczdamu. Tak więc burdel na kolei zdarza się wszędzie :D
Co do tłoku jest podobnie. Miejscowość w której mieszkaliśmy leży na szlaku kolejowym Frankfurt - Berlin. Pociągi w godzinach szczytu były dość zatłoczone (brak miejsc siedzących). Jeżeli dodamy jeszcze młodzież szkolną która podróżuje 10 miesięcy w roku to zapewne często jest baaardzo ciasno.
Także @Sapieha nie ma co narzekać. Nigdzie nie jest tak że punktualnie przyjeżdża piękny, czysty, klimatyzowany pociąg gdzie każdy ma tyle przestrzeni żeby nie czuć się jak ryba w puszce. To o czym piszesz to są realia mieszkania w metropolii i nic w tym względzie się nie zmieni.
PMK
Zasłużony

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piastów – nasze miasto, nasz dom