przez sapiecha1 » Śr, 16 sty 2013, 17:28
Pomijając argumenty PMK, jako już nieaktualne ze względów historycznych (choć bardzo trafione), należy użyć przytoczonych już wcześniej przeze mnie. Znalazłem powierzchnię działki. Dla zainteresowanych obręb 7 działka 352/5 ma powierzchnię 7200m2. Stoi na niej stacja trafo zajmująca nieco ponad 100m2, budynek przedszkola (nie mam numeru księgi wieczystej, więc nie sprawdziłem) o powierzchni między 1000m2, a 1500m2. Nowy budynek ma mieć dodatkowe 1500m2. Konieczna droga dojazdowa o funkcji p-poż będzie mieć około 500m2 by straż wydała pozytywną opinię o obiekcie, do tego planowany parking (wg wpr24) będzie musiał mieć powierzchnię nie mniej niż 500m2. Miejsce składowania odpadów (sanepid nie wyrazi zgody na składowanie na terenie budynku) to kolejne 50m2, ale z miejscem na wózki i rowery będzie mieć między 100m2, a 150m2. Do tego dolicz niezbędne ciągi piesze na skomunikowanie z ulicą na 150m2.
Policzmy:
max zielonego 7200-100-1000-1500-500-500-100-150=3350
Dobrze gospodarując można na tym terenie zorganizować place zabaw, ale trzeba będzie się naprawdę mocno postarać, bo jest to 20m2 na dziecko. O ile w budynku to dużo, o tyle w terenie to strasznie mało, a zauważ, że raczej będzie to mniejsza powierzchnia.
To sprawa powierzchni, a teraz sprawa terminów.
Jak sobie wyobrażasz terminy? Musisz oddzielić terminy zatwierdzania projektów.
1. zatwierdzenie projektu budynku i zagospodarowania terenu. To można wykonać przed 6 maja, nawet protesty (a pewnie takie się pojawią, bo nie słyszałem ostatnio o żadnej inwestycji do której nie doczepiliby się ekolodzy lub Stary Mokotów) powinny zostać oddalone.
2. Po ustawieniu budynków, po zatwierdzeniu ich w geodezji można zatwierdzać projekty przyłączy wszystkich mediów (nie wcześniej niż po naniesieniu istniejącego nowego budynku na mapy geodezyjne). Geodeta i aktualizacja w geodezji 2 tygodnie. Zatwierdzenie projektu w urzędzie 2 tygodnie. Czas na protesty 2 tygodnie. Są to terminy urzędowe minimalne, nie do przeskoczenia. Zatwierdzenie projektów u odpowiednich dostawców można przeprowadzić wcześniej. Po wykonaniu przyłączy znów geodeta i geodezja - 2 tygodnie. Przy dobrych układach w MPWiK, ZEWT, Orange, można dokonać odbiorów natychmiast po złożeniu dokumentacji powykonawczej. Sumując terminy minimum (ustawowe, niemożliwe do skrócenia) masz 8 tygodni od momentu postawienia budynku.
Teraz zaczynają się schody z odbiorami. Inwestor, Sanepid MEN, Straż Pożarna, Policja, sam nie wiem kto jeszcze. Dajmy im minimalny czas 1 tygodnia.
To wszystko przy założeniu, że wszystko idzie idealnie. Aby Pani Dyrektor mogła objąć budynek 20 sierpnia, musi on stanąć przed 20 czerwca w stanie "surowym", pod dachem (wiem, są to kontenery, ale tak to się określa). Wówczas może zacząć go urządzać zgodnie z potrzebami.
Teraz proponuję obserwować ile będzie opóźnienia. Jest to grafik mocno optymistyczny (prawie nierealny) i nie ma nic wspólnego z tym czy lubię lub nie (a nie lubię) obecnego Burmistrza.
Powodzenia.