przez sapiecha1 » So, 5 sty 2013, 18:42
Nie wiem kto jest obecnie właścicielem dawnego przedszkola nr 2 (kolejowego), ale wydaje mi się że jest to nasze miasto.
Zakładając że trzeba wysiedlić dzieci z Godebskiego i w 4 miesiące postawić nowe, to można było postawić nowe w miejscu P2. Koszt byłby podobny, a nie byłoby parcia czasowego.
Co do kosztów. Wbrew pozorom koszty budowy w kryzysie spadły. Materiały budowlane podrożały, ale wykonawstwo staniało, czyli inflacja nie tłumaczy wzrostu kosztu budowy.
Budowa w technologii ciepłej z betonu komórkowego spoinowanego, a nie murowanego daje kolosalne oszczędności czasu budowy.Rozbiórka i wylanie fundamentów to jeden miesiąc. Postawienie murów w stanie surowym w technologi lekkiego betonu komórkowego (typu Ytong) wraz z dachem to drugi miesiąc. Wykonanie instalacji elektrycznej, co, zm, cw, kanalizacji, stolarka drzwiowa i okienna, tynki gipsowe maszynowe to trzeci miesiąc. Technologia lekka, fundament nie osiada nawet na gliniastym podłożu. Podłogi, malowanie, sprzątanie, meblowanie to czwarty miesiąc. Porządkowanie otoczenia możliwe już w trzecim miesiącu. Ten sposób budowy sprawdziłby się zarówno na Kosińskiego (możliwość wcześniejszego wejścia na budowę, brak parcia czasowego), jak i na Godebskiego.
Z mojej oceny wynika, że władze Piastowa potrzebują uratować komuś tyłek, a sprawą powinna zainteresować się prokuratura, lub inne urzędy odpowiedzialne za nadzór nad urzędami, korupcję itp.