przez sapiecha1 » Cz, 26 kwi 2012, 13:33
Dopłaty od gmin muszą wzrosnąć, przecież kupili kolejny (pierwszy z pięciu, czy sześciu) pociąg 35WE z NEWAGU. Ostatnie 19 WE dobrze się sprawowały, chyba lepiej niż młodsze PESY. Jeśli tak jak piszą komputer będzie zliczał podróżnych i zarządzał drzwiami, to po tygodniu go wyłączą, tak jak wideo-rejestratory w Swingach i powinny jeździć jakiś czas bez problemu.
Co do starych SKM-ek. Są bardziej wyniszczone od "kibelków". Ostatnio widziałem taki w Sochaczewie na przeglądzie, ale było to na jesieni. Wszystkie SKM-ki są tak brudne, że KM-ki są już chyba czystsze (oprócz tych co jadą z/do Skierniewic, bo Skierniewiaki nawet świetlówki wykręcają, by im światło w spaniu, paleniu, bądź piciu nie przeszkadzało). Skoro nie można sprzątnąć pociągu (a klima nie odkurzacz i syfu nie wciągnie), to co mówić o przeglądach i naprawach bieżących.
Co do obsługi technicznej SKM do popatrzcie na porozwalane "dzioby" 19WE. Nie podniosły się na czas, bo nie były konserwowane i maszynista sprzęgiem rozwalał doczepianą jednostkę. Dlaczego w 19WE w tunelu średnicówki zablokowała się przekładnia w napędzie? Bo pewnie nikt nie wymienił oleju po przejechaniu iluś tam tysięcy kilometrów, albo wręcz tego oleju już nie było (zamienił się w smar, kit lub inny szajs). Zwróćcie uwagę jak głośno na wiosnę zaczęły te napędy pracować, szczególnie przy starcie i hamowaniu. Ciche nigdy nie były, ale teraz to już masakra, nawet w środku je słychać. Niedługo padną kolejne.
Większe dopłaty od gmin wyrównają straty.
Ciekaw jestem czy te nowe pociągi 35WE są też w leasingu. ING Bank Śląski chyba już na kolejne nie wyłożył kasy, bo po okresie leasingu nikt może nie chcieć wykupić tego co pozostanie z 19WE, bo koszt remontu będzie kolosalny (piszę o 19WE, bo ten temat znam - poczytałem, nie dlatego że mi się szczególnie podoba), a za złomowanie będą musieli zapłacić (bank jako właściciel nie SKM jako użytkownik).