przez zdzary1480 » So, 6 cze 2015, 23:03
@PMK, dziękuję za link.
Przejrzałem je i okazały się niezwykle przydatne, zwłaszcza naniesienie ich na obecne mapy. Link Twój umieszczę także u siebie. Analiza powyższych map, informacje umieszczone u mnie na stronie w komentarzu przez jednego czytelnika utwierdziły mnie w przekonaniu, że w słowniku geograficzo-historycznym ziemi warszawskiej w średniowieczu, a opracowanej przez Instytut Historii Polskiej Akademii Nauk, popełniono błąd, bo umieszczono w nim osadę Mieczki, zwane później, jako Niecki (w XIX w. folwark), na terenie północno-wschodniej części Piastowa, przy granicy z Ursusem, gdzie tym czasem XIX wieczny folwark Niecki, znajdował się na terenie Ursusa, pomiędzy ul. Henryka Brodatego od wschodu, na północy granicę stanowiła Żbikówka, a na zachodzie jego włości kończyły się mniej więcej przy torach.
Wygląda na to, że na terenie Piastowa istniała tylko jedna osada średniowieczna - Żdżary, a nie jak ja podałem u siebie na stronie, że dwie: Żdżary i Mieczki. W tej sytuacji będę musiał nieco zaktualizować u siebie informacje i usunąć Mieczki, a pozostawić tylko Żdżary. Co prawda Żdżary pojawiły się w żródłach pisanych w 1480 roku jako własność biskupa poznańskiego, to niektórzy historycy widzą jej początek u schyłku XIII wieku i być może mieszkańcy osady Żdżary około połowy XIV wieku brali udział w naprawie, odbudowie grodu warszawskiego po pożarze. Pozostałości śladów pożaru i resztki wzniesionego po nim nowego wału, odkryto kilka lat temu. O tym także nieco więcej napiszę u siebie.