Przecież już dziś przedstawił "fakty".
http://www.tvn24.pl/-1,1708650,0,1,prot ... omosc.htmlCo ciekawsze tezy:
"10. Rosjanie wprowadzali w błąd załogę samolotu. Świadomie podali dwukrotnie zaniżone dane meteorologiczne dotyczące widzialności na lotnisku." - skąd wie, że świadomie?
"14. Rosjanie nie zamknęli lotniska w Smoleńsku mimo złych warunków meteorologicznych i nie wskazali załodze lotniska zapasowego. " - a mieli takie prawo?
"15. Rosjanie nie podjęli akcji ratunkowej. " - na wszystkich filmach (nawet na tych ze "strzałami" widać oficerów policji i strażaków już kilka minut po katastrofie, gdy był jeszcze niewielki ogień.
"19. Rosja wprowadził w błąd międzynarodową opinię publiczną, państwowe media fałszywie przedstawiały katastrofę, winą za jej spowodowanie obciążając polskich pilotów, prezydenta RP i dowódcę sił powietrznych' - dokładnie to samo zrobił dziś PiS, tylko że w stosunku do Rosjan.
"Według Kaczyńskiego już „w pierwszych kwadransach” po katastrofie rozpowszechniane były dezinformacje. - Ja sam będąc w Smoleńsku dowiedziałem się, że podchodzili do lądowania czterokrotnie. Przekazano to jako oczywistą prawdę, choć była to oczywista nieprawda. I tego rodzaju przekazów było dużo więcej. Ich intensywność, wewnętrzna koherencja i szerokie rozpowszechnianie okazywałoby jakiś element przygotowania. W każdym razie można by się tego domyślać – ocenił." - mi to się wydaje, że po prostu panował taki chaos, że w pierwszych godzinach ustalenie czegoś na 100% było bardzo trudne.
I taki to właśnie jest pan Macierewicz.