przez siekier » Pn, 4 paź 2010, 13:56
Witam wszystkich - zadałem sobie trochę trudu i przeczytałem to forum od początku. Dyskusja jest ciekawa dosyć i muszę dodać coś od siebie, bo tak się składa że kandyduje na radnego. Nie będę tutaj podawał swoich personaliów - jeśli ktoś jest zainteresowany kontaktem proszę o PW.
Generalnie już od dłuższego czasu nie jestem w stanie zrozumieć tego fenomenu, który ma miejsce w naszym mieście. Fenomen ten związany jest z władzą, która jak wiemy od wielu, wielu lat jest generalnie w rękach tak naprawdę jednego ugrupowania. W samorządach innych miast nawet sobie żartują, że u nas nie ważne co się dzieje i kto startuje i tak zawsze wygrywa NP. W Piastowie chyba niestety, ale jest duży problem z byciem tzw. świadomym wyborem. Głosuje się na tych samych co są bo po co coś zmieniać, bo innych nie znam, bo najczęściej mnie to nie interesuje itp. Nie uważam tego za dobre zjawisko.
W Piastowie na szczeblu samorządowym istnieją ugrupowania takie jak Platforma Obywatelska, PiS, SLD.
Ktoś pisał, że ci ludzie są niewidoczni i uaktywniają się przed wyborami - nie jest to do końca prawda. My jako PO staramy się na miarę naszych skromnych możliwości pokazywać się w mieście, a że nie każdy to widzi to inna sprawa. Podczas dni Piastowa w maju stał nasz namiot gdzie bardzo chętnie rozmawialiśmy z ludźmi, bierzemy udział w uroczystościach, próbujemy zwracać uwagę urzędu na bieżące sprawy pisząc zapytania - tak jak np. o ilość terenów zielonych na terenie miasta itp.
Jak widać jednak nasza siła przebicie w oczach wielu jest skromna. No cóż, na szczęście wielu ludzi o nas słyszało i popiera. Mam też nadzieję, iż prowadzona obecnie kampania wyborcza naszego kandydata na burmistrza - pozwoli nam w pewien sposób też dotrzeć do jak największej grupy ludzi i zainteresować swoimi pomysłami na miasto.
Osobiście nie jest moim celem wytykanie nikomu błędów bo to nie do końca o to chodzi - by powiedzieć - wy jesteście źli a my będziemy fajni jak nas wybierzecie.
Ja powiem od siebie co należy zrobić jako priorytet:
-Wymiana nawierzchni/remont dróg gminnych - Pieniądze z Programu Operacyjnego Infrastruktura i Środowisko lub Sektorowy Program Operacyjny Transport
-Pozyskanie pieniędzy z UE na służbę zdrowia - głównie diagnostyka - Wdrożenie programu badań przesiewowych. - zakup aparatury USG -pieniądze z projektu Zintegrowanego Programu Operacyjnego Rozwoju Regionu
-Poprawa bezpieczeństwa w szeroko rozumianym mieście z naciskiem na placówki oświatowe, osiedla mieszkaniowe i rejon stacji PKP. Ścisła współpraca z wymiarem sprawiedliwości.
-Wsparcie i zachęcenie do prowadzanie działalności gospodarczej - kampania promocyjna i wsparcie z Programu Operacyjnego Rozwoju Regionalnego
-Rozpoczęcie konsultacji w sprawie technicznych możliwości wprowadzenia w Piastowie - darmowego dostępu do szerokopasmowego radiowego internetu + próba pozyskania środków na sfinansowanie zakupu sprzętu komputerowego dla ludzi najbiedniejszych i niepełnosprawnych (taki projekt był realizowany w woj. kujawsko pomorskim)
-Wspierani inicjatyw obywateli - stowarzyszeń, fundacji, towarzystw ekologii
Mam świadomość, iż w pewnych przypadkach będzie konieczność zatrudnienia lub oceny specjalistów - ale to koszty, które trzeba będzie musiał ponieść bo trudno znać się na wszystkim.
Generalnie te rzeczy które przedstawiłem, powyżej to tylko część tego co powinno być ruszone - ale akurat to uważam za priorytet.
Aha W Piątek 8 Października 2010 roku o godzinie 16.00 w KLUBIE NOWU odbędzie się spotkanie pana Marka Kubickiego z wyborcami.