przez sapiecha1 » N, 22 mar 2015, 16:10
Wiesz, potraktowali to na zasadzie że jak zużycie wynosi 137m3, to do tego zużycia trzeba się odnieść. Totalny błąd myślowy, bo jeśli w mieszkaniu takim jak moje 37m2 mieszkają 2 osoby (mają w deklaracji na śmieci) i zużyły 137m3, to zużywają dość sporo i trzeba im jeszcze dowalić. Jest to jedno z mniejszych mieszkań, a w wyliczeniu wychodzi "na bogato".
Uczciwym byłoby wyliczyć z m2 powierzchni, lub z ilości osób. Zakładając przelicznik spółdzielni, to samotna babcia mająca 49m2, śmierdząca, nie myjąca się i nie piorąca, zużywająca nie 137m3 na rok, a jakieś 12m3 zapłaci dużo mniej niż ja. Jest to mało uczciwe, bo taka babcia ma większe mieszkanie, a co za tym idzie większą pojemność grzejników, większy udział w powierzchni całkowitej budynku i KW budynku. Idąc dalej tym sposobem rozumowania, również w powierzchni podlewanego trawnika.
Masz rację, żeby żądać rozliczenia, bo z tego pisma wynika że zastosowano "prostacki" i najłatwiejszy sposób wyliczenia. Taki sposób dyskryminuje osoby "czyste", żyjące na takiej stopie na jaką ich stać. "Brudasy" dzięki którym ciężko przejść klatką schodową są promowane. Do tego, w czynszu jest uwzględniony koszt utrzymania nieruchomości, czyli woda do mycia klatek schodowych, podlewania trawników, napełnienia węzłów cieplnych itp, a jeśli ktoś za to chce wziąć drugi raz kasę, to chyba nie jest uczciwe.
Przeglądałem regulamin. Było tam nawet ograniczenie co do ilości tych m3 na mieszkanie, ale w 2012 roku zostało wykreślone.
Dzięki @Nowy, jutro dzwonię i drążę temat, dam znać co osiągnąłem. Pewnie jeszcze nie do wszystkich dotarło to pismo, bo do mnie szło pocztą-polską, nie przez gospodarza budynku. Odkąd idzie pocztą, nie mam opóźnień w dystrybucji informacji, nie giną przesyłki, więc pewnie jestem jednym z pierwszych, którym zrobili niemiłą niespodziankę.