przez sapiecha1 » Pt, 26 cze 2015, 11:25
@wicherek, co do podrzucania, masz rację, tak było i się nie skończyło, bo ludziska wywalają śmieci do koszy w parku. Normalnie oszołomy.
Co do samego systemu, też poniekąd masz rację, ale nie do końca.
Do niedawna wysypiska śmieci potrzebowały "zielonego" na rekultywację. Obecnie, gdy teoretycznie powinno być więcej "odzysku", potrzeba mniej zielonego, mniej kompostowni itp, a to zielone wozi się dość daleko, co generuje dodatkowy koszt, na czym nacięła się Podkowa.
Dawniej szedłem do sklepu i kupowałem worki na odpady (szkło, zielone, plastik, makulaturę) i było dobrze. Dziś, muszę walczyć o to by mieć worki, bo czasem odpady zabiorą, a worków zostawią mniej, lub wcale. Dawniej obok altanek stały pojemniki na odpady segregowane i były zabierane rozsądnie częsta, za to były pełne. Obecnie jak widzę pojemników na segregowane w altankach jest mało i są dość puste, większość idzie do zmieszanego, a to daje mały procent "odzyskanego" surowca wtórnego. Podobnie zaczyna się w domkach. śmieci zmieszane co 2 tygodnie, segregowane raz w miesiącu. Bezsens. Muszę chować wory do 4 tygodni, zawalam ogród, to działa źle na wyobraźnię i coraz częściej mi się odechciewa, ale jeszcze się trzymam, ale jak długo? nie wiem.
Poprzednio raz na miesiąc w okresie ciepłym miałem myty pojemnik, obecnie jeszcze w zeszłym roku czymś chlorowatym chlapali mi do środka, a w tym roku zupełnie nic. Cóż, znów będę musiał wziąć węża, bielinkę lub domestos i zrobić to sam. System źle funkcjonuje i jest to prawda.
Do tego Lekaro sprząta kosze miejskie w centrum W-wy. Cały czas mają inne worki, a to Konstancin, a to Piastów i inne gminy. Kto płaci za worki? my wspólnie.
Zgoda, mamy worki, w blokach ich nie ma, niech to będzie po staremu, że worki są w sklepach po 50gr za sztukę dla wyrównania rozbieżności domki/bloki, ale niech te worki będą mocne. Po jakimś moim starym wpisie, jakość worków poprawiła się, są większe, dobrze zgrzane, ale nadal są słabe. A bloki niech też zaczną uczciwą segregację, podobnie jak na domkach przydałoby się zwiększyć częstotliwość odbioru śmieci segregowanych, bo zaczyna się niechcieć segregować.