@Grzesiek
Ciekawostki z Twoich linków:
1. Dni Piastowa - maj
Latem zajęcia odbywają się na korcie, zaś w zimie na salach gimnastycznych w SP nr 3 i Gimnazjum nr 1 w Piastowie.
PPTT pozostało w epoce w której wybudowano ich budynek.
Wieża ciśnień. Piękny temat. Niegdyś wizytówka miasta umieszczana na pocztówkach, dziś ruina do której człowiek chce wejść, a zdrowy rozsądek odradza bo mam małe dzieci, jednakże jakbyś szedł, to zbierzmy ekipę, zrobimy z tego trochę fotek dokumentacji dla potomnych.
Kiedyś już ruszyłem temat tej wieży, życzyłbym sobie by stanowiła awaryjne źródło zasilania miasta w wodę, takie jak są co najmniej 3 w Pruszkowie, tak by niepotrzebne były beczkowozy, a jedynie dostęp do kranów na niższych kondygnacjach, bo w to że da radę zasilić całe miasto pod same dachy, to wątpię.
Co do herbu. Wszyscy "mądrale" czytają wikipedię, w której jest brutalny błąd. Jak ja chodziłem do podstawówki, było inne wytłumaczenie tej symboliki. "Cztery złote sześcioboki". a figę z makiem, to było oznaczenie czterech związków chemicznych, a jak wiadomo związki chemiczne pokazują wiązania chemiczne, niekiedy podobne do figur geometrycznych, choć niekoniecznie, a był to symbol przemysłu chemicznego, znacjonalizowanej fabryki akumulatorów Tudor pana Mulera. "Fragment koła zębatego barwy czarnej, ułożony na kształt przypominający koronę", jakie koło zębate? jaka korona, to był symbol zakładów gumowych i nie pamiętam, ale zdaje się że przedstawiał pas pas transmisyjny i znów znacjonalizowana fabryka Tudor Pana Mulera.
Mam swoje lata, a o tym uczono w SP1 jeszcze na 11-tego listopada przed jej zamknięciem. Może ktoś jeszcze pamięta prawdziwe wytłumaczenie tych symboli i odświeży moją i Waszą pamięć, bo wszyscy jak te owce opierają się na wikipedii co mnie mocno wkurza.