BSK, spieszę Ci z odpowiedzią
Podałem link o tym że istnieje taki zawód jak barista. Jednak jak w każdym zawodzie są różne jego pojmowania.
Ja jestem baristą (nie kawiarzem, kawiarkiem czy jak tam ktoś woli) bez kursu, wyszkolonym przez włoską baristkę (certyfikowaną przez INEI) która przekazała mi swoją wiedzę, swoją pasję do robienia kawy i uważam że robienie kawy i jej podawanie to forma sztuki, a są bariści wyuczeni na kursach różnego rodzaju i podchodzą do robienia kawy mechaniecznie, bez duszy jak do czegoś zwykłego prozaicznego.
Mistrzostwa Świata Baristów są mniej skorumpowane ale są, wygrywają najczęściej ustawione osoby. A jeśli chodzi o Mistrzostwa Polski Baristów, wśród osób poruszajacy się po tematach gastronomicznych od lat jest fama i niejedna osoba ze świata kawy ją potwierdza że wygrywają ludzie powiązani ze sponsorami owych mistrzostw (CoffeHeven, Green Coffee) więc naprawdę to prawdziwi bariści (pasjonaci kawy) trzymają się od takich zawodów z daleka. Osławiony Pan Rusnarczyk którzy reklamuje jedną z marek "kaw" w reklamówkach w telewizji, wielki mistrz baristów.. a reklamuje coś co obok prawdziwej kawy nawet nie powinno stać. Nie powinno mu przez usta przejść że to jest prawdziwa kawa, według mnie.
Jestem baristą z zamiłowania i pasji. Dobra kawa nie ma dla mnie ceny, jeśli dostanę w lokalu dobre espresso potrafię zostawić 20 zł napiwku, taka to rzadkość wypić dobrą kawę w Polsce. Mamy w Pruszkowie w miarę dobrą kawiarnie z dobrym sprzętem i robiącą na dobrych ziarnach (naszego Polskiego specjalisty od wypalania ziaren arabiki) dobrą kawę.
@Marcin, mówisz o caffetierce, piłem i taką jednak wolę osobiście zrobioną w ekspresie ciśnieniowym
Kawa w Starbucks to kawa "po amerykańsku" ja jestem raczej za włoską klasyką kawową.. jednak każdy ma inny smak, ja wydaje sądy po moim podniebieniu i swoim guście, gdyż w Polsce najczęściej się podaje mieszanki ze sporym zakresem ciężkiej gorzkawej robusty, ja wolę czystą arabicę..
Jakby ktoś miał jakieś pytania o kawę to odpowiem według wiedzy jaką posiadam