:Grzesiek,
Tak na prawdę rada młodzieży już działa, to oni stworzyli ordynację.
§3Kadencja Rady trwa dwa lata a wybory przeprowadza się do 31 grudnia w danym roku.
— słuszna uwaga, 32 grudnia wyborów nie da się przeprowadzić, a styczeń to już następny rok.§4Ogłoszenie o terminie przeprowadzenia wyborów do Młodzieżowej Rady Miasta Piastowa
zostanie podane do publicznej wiadomości w siedzibie Urzędu Miasta, na stronie internetowej
Miasta Piastowa, w miejscach zwyczajowo przeznaczonych do zamieszczania informacji
urzędowych i innych miejscach.
— „Ogłoszenie o terminie” może brzmieć – wybory do rady młodzieżowej miasta odbędą się w październiku. Może zatwierdzający ordynację miał właśnie to na myśli, nie wnikam.§81. Kandydaci na członków Rady zobowiązani są do dostarczenia MKW następujących
dokumentów:
a. Oświadczenie o wyrażeniu zgody na kandydowanie do Rady (w przypadku
kandydatów, którzy nie ukończyli 18 roku życia, oświadczenie musi być podpisane
przez rodziców). Wzór oświadczenia stanowi załącznik nr 1.
— nie znalazłem załącznika, ale wygląda na to, że w radzie nie będzie zasiadał żaden osierocony nastolatek.
Poza tym cytowany dokument to załącznik nr 1. Czyżby chodziło o załącznik do załącznika?b. Zgłoszenie kandydata z podpisami 10 osób popierających. Wzór zgłoszenia stanowi
załącznik nr 2.
— tego załącznika też nie widziałem, ale urząd gminy nie ma chyba możliwości sprawdzenia czy Darth Vader mógł się podpisać… Pewnie nawet PESEL dla zachowania pozorów jest niepotrzebny.Porada dla szukających samodzielnie, paragrafy i punkty można łączyć dla poprawienia sobie humoru
§91. Osoby,
które spełnią wymogi par. 8 stanowią listę kandydatów do Rady.
3. Lista kandydatów
jest opublikowana i podana do publicznej wiadomości.
— Podkreślenia moje, chyba wystarczy.
Można wymieniać tak jeszcze kilka chwil a pewnie nie znalazłem wszystkiego. Zwykle w takich momentach poprawia mi się humor. Ten dokument jest tak śmieszny… że aż przerażający. Te wybory po prostu będą nieważne!
Poza tym można znaleźć całą masę błędów językowych. Nie każdy jest mistrzem języka polskiego, ale to w końcu oficjalny dokument.
§ 101. W dniu wyborów kandydaci do Rady przedstawiają się przed Radnymi Rady Miejskiej
w Piastowie.
— Rada Miejsca – to część struktury sekty czy zwykły urząd? A Radny? Analogicznie powinien być Listonosz i Pani Przedszkolanka Przedszkola Nr1 W Piastowie.§ 122. W przypadku jeśli liczba członków Rady…
— jeśli kogoś to nie razi, to żadne wytłumaczenie nie pomoże.
Na koniec jeszcze, parafrazując M. Twaina: brakujące przecinki znajdują się w załączniku nr. 8.