przez sta » Śr, 5 paź 2011, 14:08
temat całkiem nowy, ale dlaczego od razu krytykowany? Pieniądze z budżetu państwa na związki wyznaniowe – źle (może i słusznie), odzyskiwanie zabranego mienia (poza słusznymi kontrowersjami związanymi z nadużyciami) – źle, zbieranie pieniędzy od ludzi m.in. na orzekanie „rozwodów kościelnych” – też kiepski pomysł. Okazuje się jednak, że jeśli Kościół jako właściciel działki chce czerpać z niej zyski, mając w perspektywie np. Palikota i niemal otwartą walkę z państwem – też jest źle, bo to robienie pieniędzy dla siebie.
Wynajem czegoś, nawet zbudowanego w tym celu, nie jest samo w sobie złe. :Grzesiek, weź pod uwagę, że jako właściciel, Kościół może w takiej sytuacji zapewnić siedzibę dowolnej organizacji działającej prospołecznie. Sam jestem trochę zdziwiony takim pomysłem, jednak widzę tego pozytywną stronę. Jeśli zostanie to dobrze rozegrane, możliwe że okaże się to plusem dla wizerunku Kościoła w Polsce.
Jeśli ktoś sformułuje jakieś sensowne pytania do x. Markowskiego, myślę że będę mógł uzyskać od niego odpowiedź