przez sta » Pt, 17 cze 2011, 19:11
@gienek: Poprosiłem o komentarz, bo żadnego nie znalazłem nawet na youtube (nie widzę tam nic poza odnośnikiem do kolejnej strony, może Tobie coś się wyświetla, obecnie serwisy potrafią pokazywać to co chcesz zobaczyć), jeszcze wczoraj nie wiedziałem zupełnie o co chodzi. Od razu wyglądało to na prowokację, zarówno reakcja w postaci zdjęcia jak i samo powieszenie symboli. Trzeba się było tego (zwłaszcza ostatniego) domyśleć, nie dziw się że od razu skojarzyło mi się z Twoimi słowami o rozsiewaniu plotek. Fakt, złośliwe, ale sam prowokujesz takie sytuacje i moja uwaga okazała się być słuszna. Kolejny raz zamieszczasz jakąś informację nie odnosząc się do niej w żaden sposób i sprawiasz wrażenie jakbyś czekał aż odezwą się ludzie do których będziesz mógł wywołać w sobie pogardę. Aż tak Ci tego potrzeba?
Co do samych „symboli religijnych innych religii”, patrząc od lewej, kolejno symbole: Islamu (raczej potoczny symbol, @Marcin: popraw mnie jeśli się mylę), odwołujący się do Judaizmu ale nie jego symbol, Protestantów i Katolików, Prawosławia, ateistów (i jest to, zwłaszcza w kontekście tego symbolu, religia). Co do szacunku Pana Zdejmującego, jestem przekonany że nie robił on tego w poczuciu usuwania jakiegoś wyznania z życia publicznego, po prostu zdejmował znaczki które już wcześniej ktoś pozbawił szacunku posługując się nimi w happeningu (padło na sali to trafne określenie).
Sytuacje takie napawają mnie niesmakiem, dorośli ludzie na tych filmikach zachowują się jak dzieci (wspomniał też ktoś o tym na filmie). Z jednej strony media pokroju TVN mogą potem marudzić że ekstremiści katoliccy rządzą światem i bronią krzyża kosztem swojego życia, a usuwać go chcą oświeceni obrońcy wolności religijnej. Tak na prawdę krzyż może być równie dobrze symbolem nie religii ale poświęcenia dla drugiego człowieka albo dla dobra sprawy. A z drugiej strony krzyże ktoś powiesił i można tylko dyskutować czy Ci ludzie nadal ich chcą; a może się zmienili i chcą innego symbolu równolegle? Byle tylko kogoś reprezentował, ciekawe czy w tamtej radzie miasta zasiada chociaż jeden żyd i muzułmanin.
Dla uściślenia, ekumenizm dąży do zbliżenia między wyznaniami chrześcijańskimi, reszta to dialog międzyreligijny,