Ciekawe pytanie i sprawa która i mnie prawdę mówiąc interesuje. Jakim prawem szkoła może zadając pracę domową dziecku do wykonania (informatyka) zmuszać mnie do tego bym zakupił produkt tej samej firmy (Microsoft). Od lat używam open office bo nie mam zamiaru płacić bajońskich sum nie wiadomo za co, a piratów nie będę używał. Dziecko (w sp 2) natomiast uczy sie na pakiecie office. Dotąd sobie jakoś radzimy bo szukam po prostu różnych wtyczek które pozwalają nam na te same możliwości ale wkurza mnie takie stawianie sprawy - nawet nie mam pretensji do urzedu ale do konkretnych szkół i nauczycieli. Spotkaliście się z czymś takim?
Chciałbym zapytać o możliwość wprowadzenia darmowego oprogramowania w szkołach podstawowych i gimnazjach (nie poruszam kwestii szkół ponadpodstawowych, bo za te odpowiada powiat). Z tego co mi wiadomo,jedynym programem tego typu wykorzystywanym w naszej gminie jest Open Office (tylko w niektórych placówkach). Dzięki takiej zmianie oprócz zaoszczędzenia pieniędzy na licencjach systemu Windows, dzieci opuściłyby mury szkoły posiadając wiedzę o istnieniu innych systemów operacyjnych. Chciałbym zwrócić uwagę, że obsługa wielu wolnych od opłat licencyjnych systemów (np. Edubuntu) jest banalnie prosta - nie są potrzebne specjalistyczne szkolenia nauczycieli, a system zaraz po instalacji zawiera dużą ilość oprogramowania edukacyjnego (np. darmowy KTurtle można wykorzystać do nauki języka Logo, zamiast używanej obecnie płatnej Logomocji). Zachęcam do lektury artykułu: http://www.dobreprogramy.pl/WiOO-w-Jawo ... 19005.html
Data udzielenia odpowiedzi:25-02-2011
Szanowny Panie,
szkoły w Piastowie posiadają pracownie komputerowe dla uczniów pochodzące ze środków unijnych i do czasu upływu 5-letniego okresu gwarancji nie mogą dokonywać w nich żadnych zmian i instalować żadnych innych programów. Dyrektorzy zostali zapoznani z Pana propozycją i będą rozważać możliwość instalowania darmowego oprogramowania w przypadku wymiany sprzętu czy modernizacji pracowni.
Danuta Oleś - dyrektor Zespołu Obsługi Placówek Oświatowych