wiesz do OFE może i nie mam 100% zaufania ale przynajmniej wiem ile sie odkłada i umowa czarno na białym pewne rzeczy mi gwarantuje. Z ZUS nie masz tak naprawdę żadnej umowy - bo rząd w każdej chwili może ci zmienić zasady gry...
Różnice? W OFE oddajesz prowizję a za nią świetnie się żyje firmom, które inwestują Twoje pieniądze - zysk jakiś jest ale przynajmniej jest szansa że inwestują z głową bo sami na tym zarabiają. ZUS - kasę natychmiast oddaje obecnym emerytom i inwestuje w budynki, system który zaraz im siada, w swoje odprawy i nigdy nie dowiesz się jaki procent to "ich prowizja". w inwestowaniu nie ma żadnych zasad i odpowiedzialności - może przyjść nawet znajomy i poprosić o kasę a potem nie oddać (mieliśmy sygnały o nietrafionych inwestycjach i błędach ZUS nie raz). Mają to w nosie bo nawet jak utopią miliardy to poproszą rząd o ratowanie swojej skóry, zmieni się prezesa i kradną nasze pieniądze dalej nei dając żadnej gwarancji (a raczej wciąż zmieniając wyliczenia) ile tej emerytury będzie... sorry. nie podoba mi się pomysł łatania dziury moimi pieniędzmi