[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 112: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 112: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/functions.php on line 4715: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3822)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/functions.php on line 4717: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3822)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/functions.php on line 4718: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3822)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/functions.php on line 4719: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3822)
Piastów • Zobacz wątek - Uwagi o forum

Uwagi o forum

Masz pomysł lub sugestię dotyczącą forum Piastowa, tutaj jest odpowiednie miejsce byś się podzielił z nami tym co uważasz.

Re: Uwagi o forum

Postprzez Defi » Cz, 30 gru 2010, 6:08

Hey,

Fajnie że wreszcie się odezwałeś.

Powiem tak. Ja też pracuję jako informatyk w dziale IT ale nasze wizje forum dyskusyjnego są inne.
Zgadzam się z Tobą, że forum to miejsce wymiany poglądów a nie zbiór jak to nazwałeś "wodotrysków" - jednak powinieneś zrozumieć że utrzymanie forum tylko w dobrej "formie technicznej" to część sukcesów. Nie wiem też dlaczego większość włącznie z Tobą na niektóre ciekawe modyfikację krzyczą "wodotrysk" "ficzer!"
SEO to też wodotrysk ? Nie wydaje mi się. Poza tym nie wiem skąd wzięło się stwierdzenie że ktoś tu przyszedł i chce zrobić z forum portal reklamowy ? Nie przypominam sobie też żebym gdzieś coś takiego robił.

Jak już pisałem wcześniej - zaproponowałem pomoc zupełnie bezinteresownie dla moich sąsiadów. Nie wiedziałem że spotkam się z samą krytyką - bardziej liczyłem na ożywiana dyskusję w tej sprawie.

Co do Facebooka,chatów i nakazowi rejestracji dobrze wiesz że jest to kwestia ustalenia,dogadania i odpowiedniego skonfigurowania forum i przepraszam że to napisze ale zrobienie nagłówka z ładnym logo to są 2h włącznie z zabawami w photoshopie. Widzę, że po prostu nie masz czasu i nie jesteś wstanie w pełni poświęcić się rozwojowi tego forum w tym momencie - dlatego też zaproponowałem pomoc. Powtarzać się nie będę kontakt zemną jest czy to poprzez PW czy mail więc jeżeli będę potrzebny będzie można mnie znaleść

Pozdrawiam sąsiadów
Defi
Starszy

Postprzez gienek » Cz, 30 gru 2010, 12:03

Widzę, że admin zaszczycił nas swoja obecnością.
Dziękuję za wyczerpujące informacje i za pracę poświęcona forum i proszę o więcej.
Wracając do wątków osobistych, to wielokrotnie prosiłem osoby które coś maja do mnie aby pisały na PW, w celu uniknięcia zaśmiecania forum. Zdarzało mi się pisać do moderatora w sprawie obraźliwych wpisów i nie spotkało się to z reakcją.
Natomiast często spotykałem się z reakcja jak oceniałem prace Brzezińskiego (posty z przed wyborów).
Właśnie z tego wzięła się moja moja opinia o tendencyjności.

PS.
Skoro zasłużyłem na zablokowanie i łamałem regulamin to trzeba było mi udzielić "nagany" ze wskazaniem który pkt. regulaminu łamałem lub zablokować mi konto. Takie same działania trzeba było podjąć w stosunku do innych. Sugerowanie natomiast innym że gienek to "ten zły" lub oczernianie kogoś po czasie jest wątpliwe moralnie i kwalifikują się do zachowań "pomyślcie 2 razy zanim wciśniejcie przycisk "Wyślij"!!!"
gienek
Zasłużony

Postprzez norbiko1 » Cz, 30 gru 2010, 13:03

Odezwał się Admin z czego się bardzo cieszę i wyraził swe zdanie na temat obecnej sytuacji forum oraz jego przeszłości, nie obyło się też bez dezaprobaty krnąbrnych userów i bardzo dobrze!
Zauważyłem też pewną nutę żalu wyrażoną w tekście Admina , mam wrażenie że poczuł się urażony komentarzami które tutaj się znajdują, 8 lat to szmat czasu szczególnie przy prowadzeniu fora społecznościowego.
Jeżeli w czymkolwiek swoimi uwagami uraziłem Szanownego Kolegę to bardzo przepraszam, jednak z różnymi administratorami miałem do czynienia i zauważyłem że schemat ich działań jest zawsze taki sam. Tym razem być może się pomyliłem.
Widzę, że jest kilka jak nie więcej czynników które wpływają na dokonanie zmian na forum choć jak zaznaczam nie jestem ich ślepym zwolennikiem, należy w takim razie spokojnie poczekać na rozwój sytuacji.
Jeśli chodzi o zasady to powinny one być konkretne, ja nie opalałbym się z jednym czy z drugim użytkownikiem. Poprosiłbym raz o zachowanie spokoju i rozwagi, za drugim razem BAN!
Co do forum zamkniętego a więc widocznego tylko dla zarejestrowanych byłbym przeciwny, jest to wybitna forma antyreklamy. Forum tworzą użytkownicy nie osoby nim zarządzające, zamknięcie go nie spowoduje napływu nowych użytkowników.
Nowi użytkownicy nowe problemy przynajmniej tak jest w większości lecz od tego już jest ekipa nadzorująca forum.
Życzę zatem wytrwałości i nerwów ze stali
Pozdrawiam
Norbert
Obsługa stron www oraz Portali Społecznościowych. Posiadasz serwis i szukasz Administratora napisz do mnie mail.
norbiko1
Bardzo młody

Postprzez gienek » Cz, 30 gru 2010, 14:38

Wróćmy w takim razie do dyskusji merytorycznej.
Co do chat'ow to nie zgodzę się z tobą. Była by to wygodna forma wymiany poglądów, także tych "nieprzyjemnych", co w dużej mierze ochroniło by forum od dużej ilości śmieci. Nie wiem także jak chat może wpłynąć na to, że forum stanie się portalem informacyjno-reklamowy.

Co do "uczłowieczenia" to może poprzez uatrakcyjnienie i przyciągnięcie większej liczby userów.
"Bo jak ma być to forum mieszkańców to czym więcej tym lepiej. Różnorodność poglądów i pomysłów mogą służyć miastu, a przede wszystkim pomagają budować więź i zwiększyć identyfikację mieszkańców z miastem."
Jest to w końcu "Internetowe forum dyskusyjne mieszkańców Piastowa"
Czym więcej użytkowników tym większa różnorodność tym lepiej dla jakości. Tak jak w każdej społeczności, znajdą się jednostki spokojne i te bardziej krnąbrne ale to tylko służy rozwojowi i nie świadczy o "pogorszeniu się" jakość pisanych tekstów" tylko o zmianach jakie następują. I z tego należy się cieszyć, znaczy że forum żyje a nie egzystuje. Czy na lepsze,czy gorsze, będzie to zawsze tylko ocena subiektywna oceniającego.

Zgadzam się , że zmiany powinny być przemyślane a na pewno nie rewolucyjne, jednak powinny się zdarzyć, i nie chodzi tylko o zmianę nagłówka.

PS.
Wątki osobiste i uwagi o/do mnie proszę na PW *
Z góry dziękuję za uwagi, nie jestem idealny a słuszne uwagi przyjmuję z pokora.

*dotyczy również Admin'a
gienek
Zasłużony

Postprzez Defi » Cz, 30 gru 2010, 14:43

Ja osobiście też nie jestem zwolennikiem for zamkniętych. Forum Pruszkowa ma jednak zamknięte czytanie dla gości. Było to podyktowane pewnymi czynnikami.

Chciałem też napisać parę słów do użytkowników :

To jest jest tak że jakiś tam gość przychodzi Wam na forum i mówi jak ono ma lub będzie wyglądać. Nie z takim zamiarem tutaj przyszedłem. Podawane prze zemnie przykłady modyfikacji wcale nie muszą znaleźć zastosowania u Was. Dlatego nie podchodził bym do tego negatywnie a raczej zaczął zadawać pytania jeśli ktoś chciałby dowiedzieć się więcej.
Defi
Starszy

Postprzez PMK » Cz, 30 gru 2010, 15:13

Na forum jest 655 zarejestrowanych uzytkownikow. Aktywny udzial bierze nie wiecej jak 30 osob. Pytanie do @iksik i @sulimo. Czy wg was dlatego tak jest bo forum nie ma atrakcyjnej szaty graficznej i dodatkowych funkcji?
Zamiast przyciagac bez sensu nowych lepiej zastanowic sie dlaczego ci ktorzy juz maja konto z niego nie korzystaja. Zastanowic sie i wyciagnac wniosek.
"A teraz prędko, zanim dotrze do nas, że to bez sensu."
PMK
Zasłużony

Postprzez Defi » Cz, 30 gru 2010, 15:51

Między innymi dlatego. Pewnie też dlatego że nie zainteresowało ich tu nic co mogło by skłonić ich do pozostania.
Defi
Starszy

Postprzez norbiko1 » Cz, 30 gru 2010, 16:16

Mając na myśli "forum otwarte" chodziło mi o fakt możliwości czytania postów przez odwiedzających go gości bez prawa pisania postów.. Opcja tylko dla zarejestrowanych użytkowników tak jak jest u nas teraz.
Jeśli chodzi o SB bo chyba to ma na myśli kolega Gienek, to nie można zapominać że w takich komponentach możemy pisać różne bzdury typu przypaliłem jajecznicę albo idę z psem na spacer, pod żadnym pozorem nie piszemy tam jak to wypowiedział się Kolega Gienek, że "była by to wygodna forma wymiany poglądów także tych nieprzyjemnych." Wymiany poglądów dokonujemy na forum, a nieprzyjemne jego fragmenty przerzucamy na PW .
Sb również podlega ocenie administratora i moderatora podobnie jak i forum.
Nie mogę również zgodzić się z twierdzeniem Kolegi MPK twierdzi on że na forum jest 655 zarejestrowanych użytkowników, a aktywny udział bierze nie więcej jak 30 osób, twierdząc że coś najwyraźniej jest nie tak bo w jego ocenie to za mało?
Otóż powiem, nie jest źle. Może być zarejestrowanych i 30000 osób a na forum regularnie będzie udzielać się 50 osób i to jest jak najbardziej normalne.
Inaczej może sądzić tylko i wyłącznie osoba nie znająca tej kwestii od kuchni, nie masz informacji Kolego MPK ile jest wejść indywidualnych, otwarć strony, powracających userów itd.
A na kondycje forum składają się właśnie te wszystkie czynniki a nie tylko to ilu użytkowników widzisz na forum.
Jest gro użytkowników którzy będąc zarejestrowanymi na forum oglądają sobie te nasze wypociny mając przy tym niezły ubaw i nie odnoszą potrzeby wyrażania swojej opinii, są też tacy którzy wychodzą z założenia, że napiszą dopiero wtedy kiedy będą mieli naprawdę coś wartościowego do przekazania. Nie na zasadzie klepać aby poklepać.
Nie uważam że pozyskiwanie nowych userów jest jak to powiedziałeś bezsensowne, równie dobrze ktoś mógłby uznać, że bezsensowne są poglądy jakimi się firmujesz.

Pozdrawiam
Norbert
Obsługa stron www oraz Portali Społecznościowych. Posiadasz serwis i szukasz Administratora napisz do mnie mail.
norbiko1
Bardzo młody

Postprzez Sulimo » Cz, 30 gru 2010, 16:27

Witam,

Możliwe że specjalistą od forum nie jestem. Prowadziłem jednak grę online przez 5 lat. Posiadała ona także forum. Byłem też moderatorem globalnym kilka lat temu na pewnym młodzieżowym portalu społecznościowym. Odpowiedzialny byłem za kontrolę nad podległymi mi forami czy także moderatorami poszczególnych działów.

Wygląd forum - wygląd strony jest bardzo ważnym elementem zachęcającym lub odpychającym co do funkcjonowania użytkownika na forum.
Shoutbox - wygodne rozwiązanie stosowane na wielu forach internetowych, które jest traktowane jako miejsce do "wyspamowania" się niektórych użytkowników z ADHD.

Osobiście uważam i zaznaczam że jest to moje odczucie jako użytkownika wielu forów internetowych czy gier online, że wygląd, organizacja forum, jasne zasady, aktywni moderatorzy i aktywna administracja to jest coś co zachęca ludzi do aktywności.
Jeśli aktywność forum spada, zawsze można skorzystać z opcji mail'a do użytkownika, na zasadzie listy mailingowej z najnowszymi tematami, co może niektórych do powrotu i do ponownego włączenia się w dyskusje.

Pozdrawiam
Sulimo
"Nec temere, Nec timide"
Sulimo
Doświadczony

Postprzez Maro » Cz, 30 gru 2010, 18:12

Zdaje się, że wiele straciłem w ostatnim czasie... Nie zaglądałem tu za często od kampanii samorządowej, ale uważam, że przedtem było całkiem ok pod względem moderacji. Bo w moim odczuciu dobry moderator to aktywny użytkownik, ale jako moderator jak najmniej widoczny. Chyba nie jestem zwolennikiem policyjnej moderacji typu "ja nie opalałbym się z jednym czy z drugim użytkownikiem. Poprosiłbym raz o zachowanie spokoju i rozwagi, za drugim razem BAN!"
Co do ew. zmian na forum, to nie widzę przeszkód, choć dla mnie istotne jest tylko aby sprawnie działało i umożliwiało dyskusje.
Pozdrawiam,
Maro.
Maro
Piastowianin

Postprzez Marcin » Pt, 31 gru 2010, 21:35

Mnie to forum odpowiada w takim kształcie, jak obecnie. Za niektóre propozycje z góry dziękuję: np. spamu na pocztę wolałbym nie dostawać. Przydałaby się - zwłaszcza w okresie wyborczym - funkcja ignoruj, ale nie jest to jakaś duża niedogodność.
Marcin
Zasłużony

Postprzez gienek » Wt, 4 sty 2011, 23:01

Puk, puk ADMIN'e!!

Admi szybciej zniknął niż się pojawił.
Nie chcemy Ci przeszkadzać, ale może podzielił byś się z nami swoimi planami i przemyśleniami związanymi z rozwojem forum.
Ewentualnie zaproponował sam jakieś, wielu chętnie się wypowie co może pomóc Ci w podjęciu decyzji o kierunku zmian.
Po to jest ten watek aby podyskutować lub nawet doradzić jakie zmiany byśmy chętnie widzieli.
Ty unikasz dyskusji a potem masz pretensje, że "znacznie "pogorszyła się" jakość pisanych tekstów".
gienek
Zasłużony

Postprzez Defi » Śr, 5 sty 2011, 7:04

Gienek na spokojnie :) Poczekaj jeszcze parę dni a może się coś wyjaśni.
Defi
Starszy

Postprzez gienek » Śr, 5 sty 2011, 8:56

gienek
Zasłużony

Postprzez Sulimo » Śr, 5 sty 2011, 13:22

"Nec temere, Nec timide"
Sulimo
Doświadczony

Poprzednia stronaNastępna strona