przez Robin » Śr, 18 lis 2009, 19:09
Rusztek napisał(a)
Jaki to ma związek z podzielnikami to nierozumiem.
Chciałem pokazać, jakie duże sumy płacą mieszkańcy za lokal w ciągu roku na centralne ogrzewanie, według mnie jest spora suma. A ma się do podzielników to ze, każdy budynek w SM w Piastowie ma licznik na ciepło.
Każdy budynek w SM jest rozliczany indywidualnie z ilości zużycia ciepła.
Ciekawostka; ze jednym mieszkańcom po zamontowaniu podzielników ciepła, wystacza stawka 2.80 zł.
na opłate i na spłate kredytu budynku po termomodernizacji.
Niektórzy mieszkańcy maja jeszcze oszczędnośći, zwrot po 200,400 zł po rozliczeniu sezonu grzewczego.
Niektórzy mieszkańcy mają niedpołatę po 200,400 zł i więcej po rozliczeniu sezonu grzewczego.
Wniosek nasuwa się według mnie;
1. Jeżeli podzielniki zle działają, to obwiązkiem mieszkańca jest zglaszanie do działu technicznego, rady nazorczej
bo nikt inny za mieszkańca tej sprawy nie zapłatwi.
2. podzielniki ciepła wymuszają na lokatorze, aby zaczął oszczędząc na cieple, aby termozawory zamontowane na
grzejnikach były uregulowane przez mieszkanców według potrzeb.
( nie powinno tak być że termozawór ustawiony na pokrętle w pozycji 4 lub 5 i otwarte okno, a jednostki na podzielniku
lecą ze hej, wtedy jest duże zużycie jednostek i stąd się biora nie niedopłaty na centralnym ogrzewaniu)
3. Termozawory zamontowane na grzejnikach są po to aby z rosądkiem korzystać według zapotrzebowania na ciepło.
4. Polecam nastawianie termozaworów na pozycje ~3 tempertura w mieszkaniu utrzymuje się w granicach ~21 stopni.