przez sapiecha1 » Pn, 26 paź 2009, 15:23
Oj, remontować zaczeli dużo wcześniej.
Napewno uczyli się na Dygasińskiego i to z marnym skutkiem (polecam obejżeć jak smołowany szuter zamienia się w dołki po niecałym kwartale).
Ale mieszkańcy obecnie remontowanych ulic i tak mają szczęście, będą mieć jakieś szanse poruszania się po czymś typu płyta poligonowa, nie zabiją się o wystające pręty zbrojeniowe (płytę odwrócą do góry brzuszkiem by je ukryć), nie będą mieć kurzu w domu (bardziej wilgotno, więc opada, a i okna pozamykane częściej niż latem).
Przy dobrym układzie uzyskają drogę klasy autostrady (tak jak u mnie, na Dygasińskiego, można rozpędzić auto do dozwolonego na dwupasmowej autostradzie 130 km/h, co niektórzy bardzo skutecznie trenują, a szuter z płyt strzela po chałupach, mało nie zabije, a gdy było jeszcze sucho, kurz opadał 15 minut).
Prusa była zamknięta w sobotę. Wcześniej podnosili krawężniki i studzienki odpływowe, a w sobotę widziałem maszynki do układania asfaltu. Jak im nie przywrócą "leżących policjantów", to będą mieć "niemiecką autostradę", czyli bez limitu prędkości, bo to jedyny w tej części Piastowa wyjazd na Aleje Jerozolimskie w kierunku Warszawy dla rajdowców szturmujących Dygasińskiego (już muszą zwalniać bo w smole powstały dziury, więc stracony czas nadrobią na Prusa). A tak a-propos "leżących", na Prusa były 2 grzbiety, gdy ktoś grodził działkę na południe od ulicy, zniknął jeden ze znaków. Mnie nie zaskoczył "leżący", ale "zamiejscowych" pewnie tak.
Tupię sobie codziennie na i z PKP i widzę autokary i TIR-y łamiące się z wielkim trudem z Dygasińskiego w Styki, a później w Brandta. Róg Dygasińskiego i Styki napewno nie będzie remontowany (chyba że wszystkie ulice w okolicy będą już zrobione), ale na Brandta przy szkole, zaczyna się zapadać kostka. Ciekaw jestem kiedy naprawią. Jak dzieciaki się do tych dziur dobiorą i sobie coś zrobią, czy jak w nocy ktoś zostawi tam zawieszenie? Ładna uliczka, ale nie zdzierży takiego obciążenia, nie ma prawa.