przez sta » Cz, 20 paź 2011, 10:11
Chciałbym zauważyć, że nikt z rozmówców (o ile mi wiadomo) nie jest historykiem choćby z zamiłowania. Bez znajomości szerszego kontekstu nie da się poprawnie oceniać wydarzeń sprzed kilkuset lat, mają z tym problemy nawet zawodowcy. Widać to było już na przykładzie Konfederacji Targowickiej, napisałem wyraźnie, że nie potrafię tego jednoznacznie ocenić bo temat jest szeroki. Poparłem to wątpliwym źródłem, wskazując przy tym na sprzeczności z innym nie najlepszym źródłem – efekt był taki, że moje wyjaśnienia uznane zostały za tendencyjne i każdy pozostał przy swoich poglądach.
@gienek: W wikipedii napisali, że Poniatowski zmarł śmiercią zbliżoną do naturalnej, a trucie i wieszanie to plotka (twierdzenie poparte źródłem, nie sprawdzałem jakim ale zawsze to coś, co ukazało się drukiem). Ty za to twierdzisz, że otruł się zanim go powiesili, wspierając się cokolwiek dziwnym artykułem. Upierasz się przy tym i zmieniasz wątek, można to śmiało nazwać „szczekaniem”, bo przekonujesz do swojej racji nie szukając lepszych argumentów. Znajdź dla samego siebie choćby internetowe opracowanie mówiące o śmierci Poniatowskiego i wtedy kontynuuj rozmowę. Chętnie bym się czegoś dowiedział, ale nie w przepychance jak to widać powyżej.