[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 112: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 112: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/functions.php on line 4715: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3822)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/functions.php on line 4717: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3822)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/functions.php on line 4718: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3822)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/functions.php on line 4719: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3822)
Piastów • Zobacz wątek - Podatek kościelny w Polsce

Podatek kościelny w Polsce

Re: Podatek kościelny w Polsce

Postprzez Marcin » So, 2 kwi 2011, 10:22

Marcin
Zasłużony

Postprzez przynadziei » So, 2 kwi 2011, 10:39

a to ja się miałem za utopistę i marzyciela...
liczba godzin się nie zmniejszy - gwarantuję ci to... w zależności od najnowszych pomysłów p minister (bo się zmieniają raz na rok) będzie to albo matma, albo filozofia albo jeszcze coś innego...
czytałeś o najnowszym pomyśle zakupu laptopów dla 1 klas. na program przeznaczono ogromną sumę (wychodziło że na 1 pierwszaka będzie to kwota 2 500 zł) ale z prelimanrza okazało sie że laptopy mają byc po maksimum 400 zł na ucznia - reszta kasy to obłusga programy i wynagrodzenia dla urzedników...

brawo- wy się zajmujecie ksieżmi mówiąc o oszczędnościach a politycy robią Was w balona na dużo większe kwoty i śmieją się nam wszystkim w nos...

tym sie róznimy - mnie też wkurza np zbiórka przez ks Rydzyka na stocznię i rozpłyniecie się tych pieniedzy choc sam nie dałem tak złotówki... ale nie krzyczę że to Kościół robi największe przekręty w tym kraju bo wiem że politycy robią duzo wieksze - np afera FOZZ niegdy nie została wyjaśniona i nikt za nią nie beknął...
tak jestem za tym by wyprotować różne rzeczy i myślę że to lepsze dla kościoła by rózne rzeczy były przejrzyste - ale też nie sieję demagogii że w ten sposób zaoszczedzone miliony jaoby mają polepszyć nam życie... Marcin nie oszukjmy się - na te miliony już czeka banada polityków i urzedników którzy natychmiast je zaksięgują na inne głupoty a ty kilometra autostrady nie zobaczysz...
wierzysz w ich obietnice?
to co możemy zrobić (opórcz mniej lub bardziej mądrych wyborów) to przede wszystkim nie dać się łapać na ich głupie gierki, nie dac się podzielić, skłócić... im więcej zrozumienia i dialogu na samym dole to jest nadzieja że przynajmniej w samorzadzie będzie lepiej i mądrzej. może nie teraz ale za ileś lat... jak będziemy głupoty powtarzać swoim dzieciom i uczyć ich podziałów to w tym kraju nigdy nie bedzie dobrze... Kościół jest winien wszystkiemu? Podziekuj wszystkim idiotom którzy poszerzali jego przywileje po 89... Np ZCHN i posłowi Niesiołowskiemu,,,
przynadziei
Administrator

Postprzez przynadziei » So, 2 kwi 2011, 11:01

to i ja dokonam małego podsumowania. ciesze sie że jest możliwość dyskusji o ile to nie jest głupi ataka i owtarzanie ble ble jakichś niesprawdzonych informacji. nie jest też tak jak to twierdzi Gienek że nikt z katolików nie chce słyszeć o zmianach (jakoś nie widziałem żeby przerposił za swoje uogolnienia)... i jeszcze parę sprostowań

uczelnie - powtarzasz że trzeba zmienic to żeby finansować tylko uczelnie gdzie są świeccy - moim zdaniem juz tak jest wiec żadna zmiana niepostrzebna

Kościół stracił więcej w wyniku konfiskaty majątków, niż państwo byłoby mu w stanie zwrócić Kościół ma w Polsce uprzywilejowaną pozycję - mówi przewodniczący SLD Krzysztof Janik (a więc kłamstwem jest opowiadanie że już danwo zwrócono z nawiązką).

ubezpieczenia parę faktów : Przed 1989 r. żaden polski duchowny nie był objęty ubezpieczeniem zdrowotnym. Sprawę uregulowała dopiero ustawa o ubezpieczeniu społecznym duchownych, w której zapisano, że część składek będzie pokrywana z funduszu. Według danych MSWiA, Fundusz Kościelny finansuje obecnie składki zdrowotne 21 tys. duchownych wszystkich zarejestrowanych kościołów i związków wyznaniowych. Według szacunków Episkopatu Polski, w grupie tej znajduje się 19 tys. duchownych rzymskokatolickich: misjonarze, zakonnicy kontemplacyjni oraz seminarzyści, którzy są zwolnieni z odprowadzania zryczałtowanego podatku. Pozostałe osoby duchowne opłacają składkę same. Z danych funduszu wynika, że z budżetu wynoszącego 78 mln zł ponad 67 mln zł wydawanych jest właśnie na składki. Reszta wypłacana jest w formie dotacji kościołom na remonty zabytków oraz na ich działalność charytatywną i oświatową.
Jak podkreśla Jarosław Skowroński, rzecznik prasowy MSWiA, nigdy nie dokonano inwentaryzacji nieruchomości kościelnych, które przejęło państwo. Nie usiłowano też ustalić wysokości płynących z nich dochodów.
zabrano Kościołowi 180-380 tys. hektarów gruntów, tymczasem według oficjalnych dokumentów MSWiA zwrócono Kościołowi jedynie 56 tys. hektarów. -
Podczas dyskusji nad konkordatem chcieliśmy zrzec się wszystkich świadczeń materialnych ze strony państwa. Nie zgodził się na to rząd. Chcemy rozmawiać o reformie Funduszu Kościelnego, bo jest o tym zapis w konkordacie. Niestety, rząd nie jest tym zainteresowany. mówi "Wprost" bp Pieronek.
Fakt, że strona kościelna wielokrotnie chciała renegocjować zasady funkcjonowania Funduszu Kościelnego, potwierdza posłanka Małgorzata Winiarczyk-Kossakowska z Socjaldemokracji Polskiej.

a wiec to nieprawda co pisze gienek że Kościół nie chciał i nie chce zmian

Za reformą funduszu opowiada się też jego dyrektor Andrzej Pieniążek, gdyż uważa, iż jest to relikt PRL. Pieniążek zaprzecza, jakoby z funduszu finansowany był tylko Kościół katolicki. - Dotujemy jedynie akcje i dzieła, które prowadzą poszczególne kościoły. Z naszej pomocy może skorzystać każdy z ponad stu pięćdziesięciu związków wyznaniowych w Polsce. Niektóre z nich nie mają jednak ani obiektów sakralnych, ani nie prowadzą żadnej działalności, dlatego o pomoc nie występują. Kościół katolicki jako największy otrzymuje zatem najwyższe dotacje - mówi Pieniążek.
przynadziei
Administrator

Postprzez Marcin » So, 2 kwi 2011, 11:22

Kiedyś "pół Polski" należało do kościoła katolickiego a drugie pół do paru procent "panów", tylko pytanie, czy takiego kraju chcemy i czy mamy klerowi zwracać wszystko, co kiedyś do niego należało. Po odzyskaniu niepodległości w 1918 r. kler i arystokracja też mówili, że jakikolwiek podział ich ziemi będzie złodziejstwem i zamachem na własność. Szkoda, że nie pamiętali, że ten podział majątku był możliwy dzięki systemowi niewolniczemu, który sami stworzyli i który działał w Polsce przez wieki (chłopi im czasami za to dziękowali, np. w Powstaniu Szeli).
Marcin
Zasłużony

Postprzez przynadziei » So, 2 kwi 2011, 11:40

nie którzy woleliby wrócić do takiego "niewolnictwa" gdzie płacą dziesięcine a reszta jest ich - przypomnę że teraz zabiera nam państwo ok 65% a niektórzy szacuja ze wiecej...
przepraszam ale taka interpretacja historii to przegięcie - równie dobrze mógłbyś nazwać każdego milionera krwiopijcą i wyzyskiwaczem...
nikt nie mówi o zwrocie wszystkiego ale też nie kłamcie że wszystko już dawno zostało zwrócone wiec np obietnica uzezpieczeń emerytalnych powinna być zlikwidowana. rozmawiajmy o faktach a nie na hasła miajające sie z prawdą

zamiast - zlikwidujmy bo juz dawno zostało zwrócone powinno się powiedzieć - koniec zwracania choć dużo jeszcze zostało (tylko pytanie czy ma to dotyczyć tylko związków wyznaniowych czy również włascicieli prywatnych)...
co innego reforma a co innego złodziejstwo. to co się działo po wojnie było złodziejstwem bez żadnych podstaw i szukania właściciela by go o tym poinformować...
przynadziei
Administrator

Postprzez Marcin » So, 2 kwi 2011, 11:49

Marcin
Zasłużony

Postprzez przynadziei » So, 2 kwi 2011, 12:07

tak bywało na całym świecie... i co w związku z tym ? mam przewartościować historię i np oddać murzynom i indianom całe USA jako wynagrodzenie za krzywdy, albo lepiej - bo biali to byli kupcy niewolników to może jeszcze ukarać tych co ich łapali i zabijali - czyli arabów?
Marcin - nie widzisz demagogii w takich argumentach? jak daleko się posuniesz? czemu cezurą mają być wieki chrześcijaństwa? a poganie nikogo nie mordowali i nie gwalcili? szukajmy jak najbardziej rdzennych i niewinnych ofiar na ziemiach słowiańskich.
dla mnie historia do źródło do nauki m.in. po to by nie powtarzac błedów, krzywd i lepiej rozumieć ludzi.
Ale nie da się traktować jej jako rachunku zysków i strat - bo tam gdzie była krzywda jednej grupy często następowało odwócenie ról i ucisk innej...
podawałem Ci przykład ziem wschodnich - w 39 z tego że oto Polska pada cieszyło się kilka grup spolecznych (a miały widać powody) tego nas nie uczą. potem po wkroczeniu niemców ludzie często chcieli się zemścić - o tym zaczyna się mówić... czy na tej podstawie stwierdzisz że jest jedna nacja winna wszystkiemu?
dlatego rozumiem Tuska gdy mówi że nie dadza rady zwrócić mienia żydowskiego. Zrozumiałbym też gdyby powiedział że koniec zwracania ziem Kościołowi. Bo nam ani rosjanie ani Niemcy nigdy nie zwrócili tego co zabrali...
My pamiętamy Katyń, Rosjanie pamiętają 1920 i Berezę... i tak w kółko
potrzebny jest szacunek bez oskarżeń i siania nienawiści... czym się różnią Wasze ataki na Kościół od tego jakiego wroga sobie wybrał np. Kaczyński czy Rydzyk - język ten sam - "problem", nie zgadzamy się, to kradzież, niesprawiedliwość, trzeba to "rozwiązać", mobilizujmy siły, koniec z tym itd. zwłaszcza że i Wy i oni dobierają argumenty wybiórczo, przekłamując itd...
przynadziei
Administrator

Postprzez gienek » So, 2 kwi 2011, 13:01

gienek
Zasłużony

Postprzez przynadziei » So, 2 kwi 2011, 13:52

nie jestem nieonylny ale też nie jesteś w stanie wykazać mi konfabulacji - gdy tymczasem wykazazłem kilkukrtonie Twoją... chcesz powiedziec że słowa posłanki lewicy cytowane przez nmie są kłamstwem?
Kościół m.in ustami Pieronka bo to pamiętałem stwierdzał że są gotowi do rozmów - pytaj ministra czemu do nich nie doszło... z góry zakładanie że to Kościł czegoś nie chce gdy mówi że chce jest dziwne - równie dobrze ja moge założyć że Palikot czy SLD tak tylko gadają że chcą bo jak przyjdzie co do czego to żadne z nich palcem nie kiwnie by coś sfinalizować... o tym jak skuteczny jest Palikto świadczy jego prowadzona Komisja przyjazne Paśńtwo - pamiętasz obietnice i hasła i co z tego wyszło? ten palant czesto nawet sam nie pojawiał sie na spotkaniach mając w dupie przedsiębiorców i ich problemy...
jesteśmy wazni tylko przed wyborami
udowadniając i twierdząc że
a) podatek wszystko zmieni i rozwiąże
b) katolicy i Kościół nigdy nie chcieli zmian i o tym nie mówili
mijałeś się z prawdą i ci to udowodniłem - jak na razie to Ty nie chcesz uznać podawanych przez mnie cytatów
ja nigdy nie mówiłem że Kościół jest bez winy więc to nie ja mam sie kajać po każdym Twoim poście - czy tak ma wyglądać nasz dialog? ja mówię wielokrotnie że cię rozumiem i sie zgadzam a Ty wciąż masz trąbić swoje niczym ślepy i głuchy i argumenty?
przynadziei
Administrator

Postprzez gienek » So, 2 kwi 2011, 16:05

gienek
Zasłużony

Postprzez przynadziei » So, 2 kwi 2011, 19:36

przynadziei
Administrator

Postprzez gienek » So, 2 kwi 2011, 19:43

... a milczenie złotem.
Życzę Ci spokojnej niedzieli i refleksji nad naukami JPII, bo to dzisiaj szczególny dzień.

Powstrzymam się od dalszego ponownego kopania, bo to nic nie da. Ciągłe bicie piany o tym samym znudziło mnie. Ja ciebie nie przekonam a i Ty masz małe szanse na to. Ja sobie wyrobiłem opinię o Tobie , a Ty o mnie. Więc szkoda mojego czasu. Żyj w swoim świecie , a ja pozostanę w swoim.

Spokojnego wieczoru. :)
gienek
Zasłużony

Postprzez przynadziei » So, 2 kwi 2011, 20:50

przynadziei
Administrator

Postprzez gienek » So, 2 kwi 2011, 21:02

gienek
Zasłużony

Postprzez ryba » So, 2 kwi 2011, 23:08

Przepraszam wtrącę się w dyskurs .ALE argumenty (wszystkie)kol.@gienka są poza wszelką dyskusją ; konkretne i merytoryczne,pozbawione wszelakich uprzedzeń np do KK . I wszelką dalszą dyskusję uważam za bezprzedmiotową i jałową . I ktokolwiek się z tym nie zgadza - , pod Biedronką zapraszam .Pozdrawiam kol.@G... Światłych ludzi zawszę będę popierał i ich bronił.
Ostatnio edytowano N, 3 kwi 2011, 6:37 przez Sulimo, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Nie używamy w dyskusji tego typu sformuowań.
Albert Einstein
Ten, kto nigdy nie został okłamany, nie wie, co to znaczy być szczęśliwym.
ryba
Młody

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Polityka