a to ja się miałem za utopistę i marzyciela...
liczba godzin się nie zmniejszy - gwarantuję ci to... w zależności od najnowszych pomysłów p minister (bo się zmieniają raz na rok) będzie to albo matma, albo filozofia albo jeszcze coś innego...
czytałeś o najnowszym pomyśle zakupu laptopów dla 1 klas. na program przeznaczono ogromną sumę (wychodziło że na 1 pierwszaka będzie to kwota 2 500 zł) ale z prelimanrza okazało sie że laptopy mają byc po maksimum 400 zł na ucznia - reszta kasy to obłusga programy i wynagrodzenia dla urzedników...
brawo- wy się zajmujecie ksieżmi mówiąc o oszczędnościach a politycy robią Was w balona na dużo większe kwoty i śmieją się nam wszystkim w nos...
tym sie róznimy - mnie też wkurza np zbiórka przez ks Rydzyka na stocznię i rozpłyniecie się tych pieniedzy choc sam nie dałem tak złotówki... ale nie krzyczę że to Kościół robi największe przekręty w tym kraju bo wiem że politycy robią duzo wieksze - np afera FOZZ niegdy nie została wyjaśniona i nikt za nią nie beknął...
tak jestem za tym by wyprotować różne rzeczy i myślę że to lepsze dla kościoła by rózne rzeczy były przejrzyste - ale też nie sieję demagogii że w ten sposób zaoszczedzone miliony jaoby mają polepszyć nam życie... Marcin nie oszukjmy się - na te miliony już czeka banada polityków i urzedników którzy natychmiast je zaksięgują na inne głupoty a ty kilometra autostrady nie zobaczysz...
wierzysz w ich obietnice?
to co możemy zrobić (opórcz mniej lub bardziej mądrych wyborów) to przede wszystkim nie dać się łapać na ich głupie gierki, nie dac się podzielić, skłócić... im więcej zrozumienia i dialogu na samym dole to jest nadzieja że przynajmniej w samorzadzie będzie lepiej i mądrzej. może nie teraz ale za ileś lat... jak będziemy głupoty powtarzać swoim dzieciom i uczyć ich podziałów to w tym kraju nigdy nie bedzie dobrze... Kościół jest winien wszystkiemu? Podziekuj wszystkim idiotom którzy poszerzali jego przywileje po 89... Np ZCHN i posłowi Niesiołowskiemu,,,