przez sapiecha1 » Pn, 19 lis 2012, 12:36
Marcin, to co napisałem było trochę przenośnią, gdyż nikt mi za płotem nie postawi spalarni, chociażby ze względu na ciągi komunikacyjne, czyli dowóz do spalarni z sortowni. Ponadto spalarnia musi mieć komin o określonej wydajności, a im większa spalarnia, to i wysokość komina wyższa (same filtry mogą mieć około 20 m wysokości, oraz spaliny powinny trafiać w wyższe warstwy atmosfery, a nie snuć się jak mgła przy ziemi), a na to lotnisko Okęcie nie wyda zgody, bo to pas podchodzenia do lądowania.
Lokalizacja spalarni w oparciu o niedoszłą elektrociepłownię Pruszków II jest bardziej realna, ale wymaga podparcia się badaniami naukowymi, jaki będzie miał wpływ na powietrze w Warszawie (Pruszków i Piastów pomijam, bo veto może przyjść z Warszawy), oraz Kampinowski Park Narodowy. Teren EC PRII jest dość rozległy i zmieściłby również sortownię. Jest to jakieś rozwiązanie dla tego problemu, ale jak wszyscy będą jedynie wydziwiać, również ten teren zniknie z realiów, a kiedyś musi być rozwiązany. Dla mnie, ten komin jest również po sąsiedzku, prawie tak jak za płotem.
Co do tego, kto ile śmieci produkuje, to inna sprawa. Wydaje mi się, że powinna być ustalona minimalna ilość odpadów na osobę w miesiącu. Najmniejsze znane mi pojemniki, to 60 litrowe. Należałoby przyjąć, że minimalna ilość odpadów na gospodarstwo domowe 1 osobowe, nie powinna być mniejsza niż 2 razy po 60 litrów w miesiącu (względy sanitarno-epidemiologiczne też muszą o tym decydować) i to powinno być podstawą do dalszej dyskusji. Można wprowadzać ulgę dla gospodarstw domowych w stylu 2 osoby produkują 240 l odpadów w miesiącu, z tego 120 niesegregowane i 120 segregowane, w odpowiednich workach z dużym upustem, ale chyba przyznacie mi że 120 litrów na miesiąc na mieszkańca, to w obecnych czasach realna ilość, jedynie można coś kombinować na upustach poprzez segregację odpadów. Jeśli jakieś gospodarstwo domowe produkuje więcej odpadów niesegregowanych niż byłoby to zaprojektowane, powinno był możliwe uzupełnienie poprzez supermocne worki z logiem gminy, kupowane tak jak obecnie worki na odpady segregowane, bądź bezpośrednio u ekip wywożących (ale ile by to trwało.....), a zabierane wraz z wywozem grafikowym. Worek z odpadami ponad limit, powinien mieć rozsądny upust, by nie opłacało się wywalać śmieci do rowu.