przez wicherek » Wt, 21 lip 2015, 12:22
Problem z Piastovią raczej był taki że chciała grać i trenować całkowicie za darmo. Nie partycypując w kosztach(woda, światło), o naprawach boiska nie wspominając, przed meczem ktoś musi wyrysować linie, skosić trawę, po meczu posprzątać szatnie, no niestety ale w takiej sytuacji Piast byłby tylko parobkiem. Wszystko miał to kryć Piast ze swojej dotacji. Stawki jakie chciał Piast za mecze, i tak były konkurencyjne bo z tego co wiem mniejsze niż na Przyszłości Włochy, Pruszkowie czy Ursusie.
Jeżeli MOSIR ma zajmować się tylko zarządzaniem obiektami to wydaje się być to korzystne dla obu klubów, wiadomym jest że np Piast nie mógłby sobie pozwolić na takie prace na boisku jakie były wykonane w tym roku. W poprzednich latach raczej były to akcje społeczne ludzi związanych z klubem (remonty boiska), bez specjalistycznego sprzętu.
Sprawą pozostaje system dotowania obu klubów bo nie bardzo potrafię zrozumieć jakie zasady nim kierują, jeden klub dostaje x na zawodnika drugi 10 razy x na zawodnika, z czego to wynika? Może PMK potrafisz to jasno wytłumaczyć żebyśmy wszyscy zrozumieli. Bo mamy taką sytuację, że jak mam syna który gra w Piaście miasto dokłada do niego 100PLN na rok, natomiast na córkę grającą w Piastovii 1000PLN. Może ty wiesz czym to jest powodowane.
No i jeszcze kwestia spojrzenia od strony miasta. Dziś jest to na pewno organizacja dużo droższa dla miasta niż poprzednia. Dwa etaty nawet przy najniższej krajowej to ponad 50000PLN, do tego dolicz wodę, światło, gaz, remonty boiska, paliwo do kosiarki, wapno, siatki.
Dokładnych kwot nie znamy ale myślę że spokojnie można przyjąć że utrzymanie MOSIR będzie kształtowało się na poziomie 250 000- 300 000 rocznie. Ktoś tu pisał że dotacja dla Piast i Piastovii w poprzednim roku była 70 000 i 30 000. Różnicę widać.
Teraz wyobrażam sobie jeszcze taką sytuację że skoro oba kluby korzystają za darmo z boiska, to także inne inicjatywy będą mogły się domagać takiego samego traktowania, a więc jak pisałeś np jakieś szkółki piłkarskie, może rugby czy tam sobie ktoś wymyśli, i weź teraz zapewnij teraz wszystkim taki równy dostęp do boiska?