przez Gość » Pn, 1 wrz 2008, 16:27
no to Kosrysie.... prosze :/
Przeklejone z e-bip:
Treść pytania z dn. 05/08/2008:
Witam
Panie Burmistrzu, w odpowiedzi z dn. 16/05/2008 na zadane pytanie, napisał Pan:
"Hałas wytwarzany przez pracujące na wysokich obrotach silniki motocyklowe, ale także samochodowe stał się udręką nie tylko dla Piastowian.
Wystąpiłem do Komendanta naszego komisariatu oraz do Komendanta Powiatowego Policji w Pruszkowie o pomoc w ograniczeniu tej uciążliwości.Uzyskałem zapewnienie, że w nieodległym czasie zostanie wprowadzony do Piastowa zestaw do pomiaru poziomu hałasu i prędkości co umożliwi zmierzenie się z problemem.
Obecnie ten zestaw zaangażowany jest na terenie innej gminy borykającej się z tą samą uciążliwością."
W zwiazku z powyzszym chcialbym zapytac:
Co oznacza czas nieodlegly ? Na dzien dzisiejszy od uzyskania odpowiedzi minelo 2.5 miesiąca, sprowadzenie tej maszynerii na okres deszczowej jesieni / zimy uwazam za bezcelowe, jako ze wtedy siedzi sie w domu przy zamknietych oknach. Problem jest najbardziej odczuwalny latem....
A moze... pomiary sie juz odbyly i sa juz znane wyniki ?
Odpowiedź - 01-09-2008
Szanowny Panie
Nieodległy czas, przywołany w mojej odpowiedzi na zadane pytanie miał konkretny wymiar określony przez Pana Komendanta na około miesiąc. Niestety sygnalizowany zestaw, który nota bene jest w zarządzie Onspekcji Transportu Drogowego nie trafił i już nie trafi do Piastowa. W zamian w ciągu tych trzech miesięcy w Piastowie patrol z Wydziału Ruchu Drogowego 3-4 krotnie dokonywał kontroli prędkości przy pomocy radaru. Miało to swój wymiar w postaci kilkudziesięciu mandatów, jednakże ani pora kontroli, ani jej częstotliwość nie przyniosły pozytywnych rezultatów w zakresie ograniczeń emisji hałasu zwłaszcza przez motocyklistów w godzinach wieczorowo-nocnych.
Jak już wspomniałem w odpowiedzi dla pytającego w tej samej sprawie innego mieszkańca miasta, na moją propozycję zakupu fotoradaru, uzyskałem odpowiedź, że powiatowa Służba Ruchu Drogowego nie jest w stanie go obsłużyć.
Właśnie w tej sprawie wystąpiłem formalnie o decyzję do Pana Komendanta Powiatowego Policji w Pruszkowie.
Ponadto, o czym również pisałem wcześniej złożyłem propozycję Panu Prezydentowi Pruszkowa obsługiwania w tej sferze, oczywiście za zwrotem kosztów, przez pruszkowską Straż Miejską, mamy w tej sprawie rozmawiać w połowie września.
Niestety więcej w tej sprawie nie mogę uczynić.
Z poważaniem
Z. Brzeziński - burmistrz
-------
Pogrubienia i pokolorowania poczyniłem ja.