przez sapiecha1 » Wt, 14 maja 2013, 6:59
@denis80
Racja, udało się zacząć w terminie, rozbiórka idzie do przodu, nawet lepiej niż przypuszczałem, a to chyba dzięki temu, że weszli na plac budowy przed jego przekazaniem. Jeszcze nie wszystko było wywiezione z przedszkola, a już zaczęli je rozbierać. Z jednej strony trzeba pochwalić za inicjatywę i chęć dotrzymania terminu, umiejętność zorganizowania się itp, a z drugiej strony czy Ty wiesz ile przepisów BHP i prawa budowlanego złamali? Jeśli dalej tak będą postępować, to pomimo że im kibicuję, by robili szybko i dokładni, to zarówno Powiatowy Inspektor BHP, jak i Powiatowy Nadzów Budowlany, nie mówiąc o Inspekcji Pracy ich zamkną. Cholera, żeby chociaż na ogrodzenie naciągnęli czarną folię, ale nic, żadnych kasków, zasuwają w trampkach i adidaskach, a tu wkręty, gwoździe i inne barachło na ziemi leży. gdzie ubrania robocze, gdzie kaski. Sorki, idzie im rewelacyjnie, ale w ten sposób za chwilę budowa zostanie zamknięta.
Ten szybki początek nie jest też sukcesem władz, a wykonawcy. Tu, nie wyciągałbym żadnych wniosków, nikogo z władz nie chwalił, nikogo nie karcił. Ten początek jest super, choć nieprawidłowy z w/w powodów i tylko wykonawca za to odpowiada.
@PMK
Nie chciałbym, aby po Panu Kubickim zostały jedynie podziały, długi, oraz przedszkole, ale może na tym się skończyć.
Co do gimnazjum, o którym tak rozpisuje się WPR24. Najgorsze jest to, że chyba nikt z WPR24 tam nie był. Część zajmowana przez dzieciaczki jest na samym końcu na parterze. Za moich czasów (gdy tam chodziłem) była tam pracownia ZPT dziewczyn, a druga klasa nie pamiętam. Umywalki w tej części podobnie jak za mojej kadencji są obniżone (może nawet te same?) dla małych dzieciaczków. To że niektóre nie są czynne, to inna sprawa, ale ogólnie gimnazjum jest w złej kondycji (kolorystyka ścian przygnębiająca, parkiet praktycznie zapomniał co to lakier, drzwi do klas wzmacniane blachami na zawiasach), bo wszystko co udało się wywalczyć, poszło na dach. A osoby które na WPR24 dodały komentarze, lepiej gdyby wstrzymały się z nimi, bo pisały nie na temat (politycznie, nie w sprawie przedszkola i dzieciaczków). Ja osobiście przeczytałem je zniesmaczony, bo ze sprawy społecznie koniecznej, robi się sprawę polityczną. Zamiast szukać pomysłów jak zrobić by było lepiej, zarówno WPR24, jak i komentujący zajęli się polityką, feee, a może który z decydentów mógłby przeczytać jakiś dobry pomysł, uznać go zza swój i wcielić w życie? a tak same malkontenctwo.