Nie koniecznie @wicherek.
Jeśli po latach zastoju i niepewności co dalej szkoła podejmie to samo wyzwanie które podjęły (i realizują) podstawówki, poprawione zostanie zaplecze (baza lokalowa i edukacyjna), a to może nastąpić poprzez planowaną inwestycję, to nie byłbym takim pesymistą.
Nie pamiętam skąd, ale zasłyszałem (może było to związane z tym, że żona przynosi do domu wieści ze swojej szkoły) że Adaś ma przystąpić do pilotażowego programu szkoły w pełni skomputeryzowanej. Nie obciąża to budżetu miasta, bo jest to pilotaż, więc wszystko jest fundowane, ale ciągnie za sobą obowiązek ciągłego raportowania. Wstępem do tego jest coś co nazywa się e-tornister który startuje już 1 września. Czy myślisz że w dzisiejszych czasach zdolna, dobrze przygotowana młodzież nie połaszczy się na skomputeryzowany sposób nauki i wybierze tradycyjny? dołóż do tego że będzie to pod nosem. Jest pewna grupa "tradycjonalistów" i oni pójdą do renomowanych liceów, jest pewna grupa "ciekawych świata" i oni pójdą zwiedzać Warszawę, ale będą mieć wybór i to trudny wybór.
Szkoda że ani Piastów, ani Pruszków do tej pory nie opublikowały wyników egzaminów trzecio, sześcio klasistów, oraz gimnazjalnych. Z tego co wiem, to w Pruszkowie wstydzą się tego co się stało i niespecjalnie chcą publikować wyniki. Szkoła w której uczy moja żona "nagle" podniosła poziom na egzaminach i to znacznie, a pozostałe podstawówki poszły ostro w dół (powiedziałbym że pikowały w dół). Za to Piastów powinien się chwalić, a jest czym bo wszystkie podstawówki poszły ostro w górę, przy czym SP1 najmocniej. Jest to zasługa wielu lat pracy z młodzieżą, ale są wreszcie pozytywne skutki. Żeby nie Piastów, to średnia powiatu pruszkowskiego byłaby do bani. Ta młodzież już idzie, lub za chwilę pójdzie do gimnazjów. Jeśli gimnazja ich nie wypaczą, nie zmarnują tego kapitału, to będziemy mieli rewelacyjny narybek do liceów i dobrze byłoby by i Adaś był dla nich atrakcyjny pod każdym względem. W tym roku były już ciekawe kierunki, może w przyszłym będzie ich więcej, na dobrym sprzęcie, z nową kadrą, bo szkoła powinna mieć co najmniej 6 klas w roczniku, a nie jak było jeszcze chwilę temu 1 klasę i nieatrakcyjny kierunek kształcenia (wszystko, czyli nic).
Swoją drogą ciekawie wygląda grafika na stronie
http://www.mickiewicz.internetdsl.pl/ prezentująca nowy budynek. Może mam wypaczony gust, ale nijak mi się nie podoba i nie komponuje się z otoczeniem. Ktoś chyba przesadził z elewacją przypominającą basen miejski. Może to funkcjonalne i nawet ekonomiczne, ale dla mnie paskudne.