Witam serdecznie Użytkowników.
Chciałabym otworzyć w Naszym Mieście fundacje na rzecz osób chorych na Alzheimera i ich opiekunów, względnie grupę wsparcia, czy dom dziennego pobytu...
Aby pomysł można byłoby wprowadzić w życie muszę wiedzieć: czy będą zainteresowani do korzystania z takiej pomocy..? Pomysł narodził się już jakiś czas temu ? bo jestem ?byłym? opiekunem osoby chorej na tę chorobę. Z doświadczenia wiem, że chorzy i opiekunowie są bardzo zagubieni w tej materii.
Choroba Alzheimera jest na dal traktowana jak choroba psychiczna co jest mitem. Prawda jest taka, że to choroba neurologiczna. Więc poza trudem codziennych obowiązków , opiekunowie borykają się z totalnym nie zrozumieniem tematu przez resztę społeczeństwa.
Co ja do tej pory zrobiłam, aby zmienić sytuację?
-napisałam blog ?Alzheimer - egzamin z życia??
-książkę ? Alzheimer- pamiętnik opiekuna?- jest w formie darmowej na: http://www.feedbooks.com/userbook/12702
http://www.scribd.com/doc/31779789/Alzh ... k-opiekuna
- ponad to opiekuję się forum o tej tematyce: www.alzheimer.com.pl/forum
Mam czas i pomysł na zorganizowanie pomocy dla innych opiekunów w Naszym mieście tylko powstaje pytanie: czy będą chętni do współpracy i korzystania z takiej pomocy..
Dom dziennego pobytu ? ułatwiłby życie tym opiekunom, którzy pracują zawodowo i dla samych chorych byłaby rehabilitacja w jednym miejscu.
Grupa wsparcia ? służy podpowiedziom ?jak radzić sobie w domu z Alzheimerem?.
Fundacja ? to szeroko pojęta pomoc, to nie tylko rozmowy z opiekunami, organizowanie pomocy finansowej ( sponsorowanie np. opiekunki płatnej, czy rehabilitacji dla chorych) ale również kampanie uświadamiające społeczeństwo, to profilaktyka ? jak można uchronić się przed Alzheimerem ? bo tylko 6-10% z całej populacji chorych jest obciążona genetycznie, reszta chorych to forma nabyta. Warto wiedzieć, że na Alzheimera może zachorować każdy i co gorsze chorują na tę chorobę coraz młodsi ludzie. (ta choroba przestała być chorobą wieku starczego ? czytałam w Internecie informacje o 18-latku, u którego rozpoznano tę chorobę)
W tym roku jest organizowana przez Grupę Medyczną Puls konferencja-kampania w Światowy Dzień Choroby Alzheimera (odbędzie się w W-wie) opiekunowie są zaproszeni do udziału.
Myślę, że warto byłoby pomyśleć o zorganizowanej pomocy dla opiekunów w Piastowie
Proszę Państwa o komentarz co Sądzicie o pomyśle ?.