dyskutując z kilkoma osobami min o placach zabaw przy szkołach przyszedł mi do głowy pewien pomysł
dużo w nas narzekania tu na forum, krytycznych uwag ale nie przekłada sie to na konkrety - na Radę Miasta mało kto zagląda, pytania od mieszkańców są na samym końcu sesji wiec niewielu chce sie czekać by zgłosić jakąś uwagę, w wyborach głusuje niewielki procent mieszkańców i wyniki są jakie są
podobno na spotkania organizowane przed wyborami prawie nikt nie przychodzi...
ale
może by tak nie czekając na wybory rozpocząc praktykę debat z mieszkańcami na różne tematy - tak abyśmy mogli zgłaszać nasze uwagi na bieżąco a przedstawiciele Urzędu i podległych placówek mogliby odpowiadać na bieżaco na ile to realne do wykonania?
jest biuletyn, ejst forum, jest strona www, może nawet jakiś plakat aby to rozreklamować???
przyszlibyście na coś takiego?
np. temat Piastów i zajecia sportowe dla dzieci i młodzieży - zasoby, możliwości itd - ja bym chętnie zadał np pytanie o klub Piast który rokrocznie dostaje spore dotacje a nic nie wiemy o jego działaniach i sukcesach (porównajcie to np z promocją Pivot) - skoro nie stać nas na basen to czy stać nas na klub sportowy? też przecież niedochodowy
albo temat kultura w Piastowie? od koncertów i wydarzeń dla dorosłych aż po zajęcia dla dzieci... tu też pewnie sporo można by powiedzieć - czemu np przedstawienia dla dzieci są co kilka miesięcy skoro zwykle sala kinowa jest pełna i rodzice za to płacą? skoro organizacja pozarządowa mogła zrobić koncert Starego Dobrego Małżeństwa czemu nie robi tego placówka powołana do krzewienia kultury (niby niedochodowej ale jakże ważnej)
ciekaw jestem jak sie Wam spodoba ten pomysł - może ktoś z Radnych nas poprze aby szansa na realizację była większa
sam uczestniczyłem w debatach nt bezpieczeństwa w Piastowie ale o dziwo były one bez udziału mieszkańców