Święto flagi narodowej

Piastowskie dyskusje o wszystkim i o niczym, oczywiście w granicach kultury.

Święto flagi narodowej

Postprzez Gość » Pn, 2 maja 2011, 18:40

Zgodnie ze stosunkowo nowym świętem, część z obywateli zaprezentowała poziom podstawowej wiedzy o swoim kraju.
Nie zabrakło samochodzików (a gdzieniegdzie i w oknach) z flagą z godłem (pomijam tandete i raczej wątpliwe uszanowanie flagi, sprowadzając ją do plastikowej rurki i kawałka ceraty, albo papierka).
Jak rozumiem, zgodnie z obowiązującym prawem, samochodziki takie to albo mobilne placówki dyplomatyczne, albo mobilne kapitanaty portów, albo lotniska...

Jak już ktoś chce tak bardzo świętować, to niechże sobie przyswoi podstawy wiedzy.... Czy zawsze musi być "po polsku" ??
Żenada.
Gość

Re: Święto flagi narodowej

Postprzez Zbyszek » Wt, 3 maja 2011, 15:43

okręty podwodne :)
Zbyszek
Starszy

Re: Święto flagi narodowej

Postprzez sta » Wt, 3 maja 2011, 15:59

Jak zwykle dla mnie problem nie leży tam gdzie mogłoby się wydawać. Święto flagi to coś nowego, dużo wcześniej Polacy (nie zagłębiając się w temat, różni ludzie, różne motywacje) po prostu lubili wywieszać flagi. I już od bardzo dawna była to przede wszystkim manifestacja, z tego co widać mało związana z szacunkiem do symbolu. Bo wywieszanie flagi powinno być symbolem patriotyzmu, a ona sama obiektem szacunku jako symbol Państwa związany z wręcz ceremoniałem wywieszania flagi. Przede wszystkim nie powinna ona być zniszczona, brudna ani wyblakła – ostatnio sytuacja tego ostatniego poprawia się, mało już szaro-pomarańczowych flag. Faktu że powinna ona wisieć trzy dni zamiast tygodnia jak to często bywa nie będę się czepiał. Za to flaga po zapadnięciu zmroku powinna być oświetlona lub schowana, chyba nikt tego nie przestrzega a wieczorem wygląda to jak szmata na kiju, wątpliwy to związek z szacunkiem.
Można dużo jeszcze mówić na ten temat, zakończę stwierdzeniem że flagę należy wywieszać porządnie albo wcale.
sta
Starszy

Powrót do Offtopic