przez przynadziei » Cz, 10 maja 2012, 8:29
Rozwiązania szukane, ale to potrwa - m.in. Rozbudowa (ale moloch będzie!) na Lelewela...
za WPR
Podczas tegorocznej rekrutacji do przedszkoli publicznych w Piastowie zabrakło miejsc dla ponad 80 dzieci. Władze miasta wiedzą, że inwestycje w nowe placówki są konieczne, dlatego też podjęły już pierwsze kroki do ich realizacji.
W Piastowie są cztery publiczne przedszkola. W tym roku rodzice próbowali zapisać do nich prawie 600 dzieci, ale miejsc wystarczyło tylko dla 510. To oznacza, że w ciągu najbliższego roku szkolnego ponad 80 dzieci będzie musiało zostać w domach lub uczęszczać do placówek prywatnych. Miejsc zabrakło głównie dla trzylatków.
Walka o miejsce
Dla wielu rodziców z Piastowa miejsce w przedszkolu dla dziecka to być albo nie być. Pani Zuzanna, mama trzyletniej Zosi, nie ukrywa rozgoryczenia z powodu tego, że jej córki nie przyjęto do placówki przy ul. Żbikowskiej. – To oznacza, że nasza rodzina nadal będzie klepać biedę. Bardzo liczyłam na to, że moje dziecko będzie mogło chodzić do przedszkola, a ja w tym czasie pójdę do pracy. Jednak jak się okazuje, moje marzenie się nie spełni. Nadal więc będziemy musieli żyć wyłącznie z pensji męża, która wynosi 2,3 tys. zł. Niech mi ktoś powie, jak za takie pieniądze można utrzymać trzyosobową rodzinę – denerwuje się nasza czytelniczka.
Punktu przedszkolnego nie będzie
Brak miejsc w przedszkolach zmusza władze miasta do podjęcia decyzji dotyczących rozwiązania tego problemu. Jednym z pomysłów burmistrza Marka Kubickiego było zaadaptowanie na punkt przedszkolny budynku mieszczącego się przy ul. Skorupki 1. Jego zarządcą jest spółdzielnia mieszkaniowa, więc burmistrz wystąpił do jej władz z prośbą o możliwość udostępnienia obiektu. Negocjacje nie zakończyły się jednak pomyślnie. – Byłem bardzo długo zwodzony w tej sprawie przez władze spółdzielni – nie ukrywa zdenerwowania Marek Kubicki. – Dopiero dzisiaj (24 kwietnia – red.) udało mi się uzyskać informację od zarządu, że nie wyraża on zgody na rezygnację z wieczystej dzierżawy terenu lub jego wykup, aby urząd miejski miał tytuł prawny do inwestowania – mówi.
Nowe przedszkole na Godebskiego
Ponieważ nie ma możliwości utworzenia punktu przedszkolnego w budynku przy ul. Skorupki, władze Piastowa podjęły decyzję o rozbudowie siedziby Przedszkola Miejskiego nr 2 przy ul. Lelewela. Obiekt, w którym mieści się placówka, ma powierzchnię około 980 mkw. Według wstępnych założeń, zostanie powiększony do 1,2 tys. mkw. Mają tu zostać utworzone dwa dodatkowe oddziały, co pozwoliłoby na uzyskanie 50 miejsc. Burmistrz Kubicki nie ukrywa, że zależy mu na jak najszybszym rozpoczęciu tej inwestycji. – Chcielibyśmy jak najprędzej przystąpić do prac projektowych, a potem do ogłoszenia przetargu na rozbudowę – mówi. Na realizację tej inwestycji miasto będzie musiało zaciągnąć kredyt. Aby tego dokonać, potrzebna będzie zgoda radnych, dlatego też na 15 maja planowane jest zwołanie nadzwyczajnej sesji rady miejskiej w tej sprawie.
Kolejnym krokiem podjętym przez władze Piastowa będzie budowa nowej siedziby placówki przy ul. Godebskiego. Obecny budynek zostanie zburzony i zastąpiony nowym. Na razie nie wiadomo, kiedy zostanie wybudowany i oddany do użytku. Wstępny termin przewidziano na 2014 r.Dzięki powiększeniu obiektu przy ul. Lelewela oraz budowie nowej placówki przy ul. Godebskiego, miasto zyskałoby 90 miejsc przedszkolnych, co w pełni zaspokoiłoby potrzeby.