przez wicherek » Wt, 16 cze 2015, 21:36
W G1 jest sala gimnastyczna na 3 grupy jednocześnie, plus boiska. Są też 4 olbrzymie korytarze jeżeli iść tą drogą.
To nie oto chodzi żeby na południu nić nie robić, być może rzeczywiście potrzebna jest tam jeszcze jedna szkoła. Tyle że teraz jest tak że płacą za to dzieci z północy. Tak jak dla mnie jest to też dodatkowy problem dla rodziców, bo muszą przez dłuższy okres powiedzmy nawet w 4-5 klasie zorganizować odprowadzanie do szkoły. A rodzice też chcą pracować.
Tak naprawdę wiemy że problem jest tylko z tym podwójnym rocznikiem, i biorąc pod uwagę dane GUS, i dane miasta na temat liczebności roczników w szkołach, to po wybudowaniu GM-LO, i reaktywacji SP3, to będziemy mieli deficyt uczniów, jak tylko przejdzie podwójny rocznik przez SP. Szkoda że miasto nie podaje na swoich stronach czy nawet szkoły, ile jest dokładnie sal lekcyjnych w każdej z nich, jak wygląda rozkład populacji uczniów na poszczególne kwartały miasta, myślę że gdybyśmy mogli to wszystko zobaczyć, to nawet mi być może byłoby łatwej się pogodzić z taką a nie inna rejonizacją. Niestety taki brak przejrzystości budzi podejrzenia.
Dodam jeszcze jedno, masz może Sapiecha rację że lepiej LO-GM, niż SP-GM, nad tym nie ma co dyskutować, bo to rzecz kto co lubi. Są dobrze pewnie przykłady na jedno i drugie rozwiązanie. Ja chciałbym zwrócić uwagę na jedną rzecz, w kontekście LO, to połączenie go z GM daje mu byt, bo w innym wypadku, powiedzmy ze 4 lata przy nowej władzy miasto mogłoby powiedzieć nie jest to nasz obowiązek i skasować LO. Gdy będzie to zespół LO-GM w jednym organizmie sprawa
nie wydaje się już tak prosta bo GM, leży w obowiązkach gminy.
Podsumowując ja wyobrażam sobie że ze kilka lat, mimo wolnych miejsc w SP2 i SP4, nasze dzieci będą musiały iść do SP3, bo bez tej populacji tamta szkoła nie będzie miała racji bytu, obym się mylił.