Ja nie wiem jak będzie się przedstawiała sytuacja w szkołach w 2018 i 2019 , ale miasto chyba wie ile dzieci ma zameldowanych na swoim terenie z danego rocznika. Ma też dane ile dzieci jest zgłoszonych do lekarzy, czy punktu szczepień, ma dane ile dzieci starało się o przyjęcie do przedszkola. Dodając do tego filtr +-10% na migrację chyba można pewne rzeczy przewidzieć, może nie ze 100% precyzją ale 90%. Kurcze to naprawdę nie są rzeczy dla których nie można wykonać projekcji w jakimś rozsądnym marginesie błędu. Poza tym analizując dane które przedstawiłem wyżej, i później zgłoszoną liczbę pierwszaków, można estymować wyniki projekcji, w kolejnych rocznikach.
Ile katastrof budowlanych i pożarów szkół przedszkoli było przez ostatnie 25 lat w powiecie?
RPP też w 100% nie wie jak będzie zachowywała gospodarka, ale jakoś te stopy procentowe ustala. No i ona ma trudniejsze zadanie bo nie ma wpływu na to co dzieje się w świecie. i oni nie mówią nie wiemy nie da się.
Przejrzałem na wikipedii ilość urodzeń w czasie powojennym, różnica pomiędzy kolejnymi rocznikami nie przekracza 10-12% (dokładnie nie liczyłem). Dodatkowa można zauważyć wyraźne trendy wzrostowe i spadkowe.