[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 112: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 112: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/functions.php on line 4715: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3822)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/functions.php on line 4717: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3822)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/functions.php on line 4718: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3822)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/functions.php on line 4719: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3822)
Piastów • Zobacz wątek - i po wyborach - obietnice i realia

i po wyborach - obietnice i realia

Re: i po wyborach - obietnice i realia

Postprzez sapiecha1 » Pn, 8 cze 2015, 13:07

Spójrz na blachy ciągle w nocy parkujących samochodów. Ile jest spoza naszego powiatu i sąsiadujących? Ci ludzie żyją i pracują tutaj (w Piastowie, Warszawie, Pruszkowie), ale ilu z nich odprowadza podatki? Przecież, by dziecko uczęszczało do przedszkola wystarczy jeden rodzic płacący podatek, a i to też nie zawsze. Narzekamy na brak pieniędzy, a janosikowe? Przecież powiat dokłada się do janosikowego. Mamy dziurawe drogi powiatowe, a odprowadzamy kasę na kostkę granitową do toitoiki do Pcimia z którego jest tzw sąsiad. To Ci nie przeszkadza?
Ile miejsc w szkole zajmują dzieci, które tylko kombinacją są wciśnięte do szkół piastowskich, bo tutaj żyją i pracują ich rodzice, a tylko jedno dla picu płaci podatek. Przypuszczam, że gdyby przedstawić rodzicom alternatywę podatek obojga, albo szkoła, to wiesz ile byłoby rozwodów? bo nie zrezygnowaliby z taniego OC w Pcimiu na rzecz najdroższego w Pruszkowie. Przekalkulowaliby że lepszy i tańszy jest rozwód od codziennych wydatków, a jeszcze do MOPS-u można by pójść po jakiś zasiłek. O tę grupę cwaniaczków mi chodzi, a nie o 5 łubianek truskawek od babci która uprawia je tylko dla wnuków by wiedziały co jest dobre, nie zaś do handlu.
Co do ludności Warszawy, to zwróć uwagę, że stan z sierpnia 1939 roku został osiągnięty dopiero w latach 80-tych XX wieku, a tzw izb mieszkalnych znacznie przybyło, tak jak i terytorium wzrosło ponad 2 krotnie, a to oznacza, że pomimo rygorystycznego obowiązku meldunkowego drugie tyle narodu żyło w Warszawie. Póki była komuna i wszystko szło do jednego wora, to było pół biedy, ale w latach 90-tych zaczęło się odprowadzanie podatku tam gdzie mieszkasz i zarówno Warszawa, jak i Piastów zaczęły na tym tracić, bo zadania gminne trzeba realizować, a kasy mało i jeszcze trzeba zrobić sciepę z podatków tych niekombinujących mieszkańców na janosikowe dla tych kombinujących.
Nie denerwuje Cię to? bo mnie jak diabli.
sapiecha1
Doświadczony

Postprzez denis80 » Pn, 8 cze 2015, 13:13

Trollu - jak nie musisz to nie pisz
denis80
Zasłużony

Postprzez wicherek » Pn, 8 cze 2015, 13:56

Skoro miasto nie potrafi kontrolować kogo przyjmuje do przedszkoli no to przepraszam ale co ja mam to robić. większość małżeństw rozlicza się razem z podatku PIT, więc nie widzę tu problemu. Ale skoro miasto przyznaje dodatkowe puntu samotnym pseudo matkom to niech to kontroluje. W Anglii masz dodatek socjalny, którego wysokość jest różna dla singli i dla par (lepiej być singlem), ale oni potrafią to skontrolować. To co piszesz to jest właśnie antagonizowanie. Problem nie jest aż tak duży i nie zmieni on diametralnie budżetu miasta. Jest też inna kwestia Polska jest chyba jedynym tak dużym krajem który ma wszystkie urzędy centralne w jednym mieście, a więc Warszawa i cała aglomeracja na tym korzystają. Bez tych słoików to w Wawie brakowało by ludzi do pracy. U mnie pod blokiem to ze 25% samochodów to służbowe, czy sugerujesz że Ci ludzie mają wpływ na to gdzie firma się zarejestruje.

Kiedyś z moim pracodawcą przeprowadziłem rozmowę na temat piratowania muzyki(on były muzyk przeciwnik piractwa). Nie minął miesiąc a koleś mnie pyta czy mam może instalkę windowsa. I teraz sobie sapieha odpowiedz czy sam nigdy nie korzystałeś z usług nawet miejscowego Pana Henia(elektryka, hydraulika, czy innego speca), który robi Ci usługę bez rachunku. Bo jeżeli tak to zakończmy temat o słoikach i płaceniu podatków bo wady widzimy tylko u innych, ale gdy sami omijamy podatki to jest ok. Omijanie podatków jest jeszcze gorsze niż płacenie gdzie indziej.

Denis ja płacę podatki w Piastowie, nawet gry rok mieszkałem w Wawie to płaciłem w Piastowie, a teraz miasto pokazało mi środkowy palec.

Sapieha Wawa osiągnęła liczebność z przedwojny już w latach 70. I chyba coś pokręciłeś z tym płaceniem podatków tam gdzie mieszkasz, bo Wawa i Piastów mogły tylko na tym skorzystać. Skoro ludzi płacą tam gdzie mieszkają a nie gdzie są zameldowani, biorąc po uwagę napływ ludności. Chyba że sugerujesz taką sytuację że ktoś tu mieszkał wiele lat jest zameldowany i nagle zaczął płacić podatki gdzie indziej a ciągle korzysta z piastowskiej infrastruktury.
wicherek
Młody

Postprzez denis80 » Pn, 8 cze 2015, 15:04

Trollu - jak nie musisz to nie pisz
denis80
Zasłużony

Postprzez wicherek » Pn, 8 cze 2015, 15:53

Wiem że twoja uwaga była ogólna. Natomiast ja chciałem pokazać że miasto nie stosuje żadnych zachęt aby margines!!!!!!! ludzi tu mieszkających a płacących podatki gdzie indziej, zaczął płacić w Piastowie. No nie wiem chociażby, przyjęcie do przedszkola PIT z 3 ostatnich lat gdzie płaciłeś podatek, dopiero później pozostałe kryteria. Idzie dziecko do szkoły prawo pierwszeństwa wyboru szkoły PIT z 3 lat, potem rejony itd. Wywóz śmieci dwie stawki dla płacących PIT w Piastowie i nie( to nie muszą być duże różnice 1pln/osobę by wystarczyło). Żona ma rodzinę w Stanach mieszkająca pod Chicago nad jeziorem Michigan, oni gdy płacą podatki w tym miejscu dostają coś w rodzaju abonamentu na plażę miejską, każdy inny musi zapłacić.

U nas niestety jest tak że chociażby system z przedszkolami daje szerokie pole dla kolesiostwa, tak jak tu wcześniej pisałem niepełnosprawna dziewczyna której dziecko się nie dostało do przedszkola, oczywiście odpowiedź PMK że mogła się odwołać, to co przy rekrutacji przeoczyli papiery o niepełnosprawności. I co jeżeli odwołanie będzie skuteczne dyrektor przedszkola rozumiem że do zwolnienia.

To jest trochę tak jak ja płacę za windę od niemowlaka, a za psa się nie płaci. Ja z dzieckiem nie muszę wyjść na dwór ale nie wyjdź z psem.

Miasto teraz stawia piękne śmietniki z torebkami na psie odchody, ile w dzisiaj psów ma numerek. 99% posiadaczy psów nie płaci od nich podatku.
wicherek
Młody

Postprzez PMK » Pn, 8 cze 2015, 18:09

Twoja wypowiedź to taki bulgot w stylu wszystko i nic. Ale różłóżmy to na czynniki pierwsze.

Po pierwsze. Nie tak dawno jeszcze sam przekonywałeś, że przecież dochody do budżetu miasta z PIT są marginalne i nie ma to żadnego znaczenia ile osób płaci, a ile nie płaci. Teraz natomiast zżymasz się że miasto nie stosuje żadnych zachęt do płacenia podatków tu, w Piastowie. No więc jak to w końcu jest? Ta kwestia nie ma znaczenia czy też ma znaczenie?

Po drugie. Szeroko zakrojony program ulg i bonusów dla mieszkańców płacących podatki to dobry pomysł. Problem polega na tym, że miasto nie ma plaży, ani nawet basenu. Wszystko co może zaoferować to tańsze/darmowe przejazdy P-1, gdzie i tak biletów nikt nie sprawdza, tańsze/darmowe uslugi MOK, gdzie bilet i tak kosztuje 10zł, czyli tyle co nic. Co jeszcze? Jeśli chodzi o opłaty za śmieci to ustawa nie pozwala tak różnicować mieszkańców.

Po trzecie. Oczywiście ty masz lepszy pomysł dla osoby niepełnosprawnej, której dziecko do przedszkola się nie dostało niż odwołanie? Zapewne lepiej przykuć się do bram przedszkola, rozpocząć głodówkę w UM albo powiadomić o tej "bulwersującej" sprawie media.

Po czwarte. Być może i 99% właścicieli psów podatków od ich posiadania nie płaci. Co nie zmienia faktu, że inicjatywę ustawiania koszy na psie odchody ocenić można tylko pozytywnie. Bez względu czy pies jest "opłacony" czy "nieopłacony" tak samo robi kupę i lepiej by była ona w koszu a nie na trawniku/chodniku/ulicy.
"A teraz prędko, zanim dotrze do nas, że to bez sensu."
PMK
Zasłużony

Postprzez sapiecha1 » Pn, 8 cze 2015, 18:34

Z niemowlakiem i psem trafiłeś idealnie w polskie absurdy. Polityka prorodzinna przegrywa w konfrontacji nawet z psami.
Zgadzam się, wspólny PIT rodziców powinien dawać rodzicom pierwszeństwo w wyborze szkoły, rejonizacja powinna być dla nich jedynie zachętą do wyboru konkretnej szkoły (w klasy bym już nie ingerował), ale ktoś może chcieć mieć sentyment do innej szkoły, niech ma do tego prawo jak jest pełnoprawnym członkiem lokalnego społeczeństwa, taki lokalny przywilej.
Sporo osób kombinuje. Ma (lub częściej nie ma) wspólnotę majątkową, bez ślubu. ona mieszka w Piastowie i twierdzi że jest samoną matką. On śpi w tym samym łóżku, pracuje gdzieś w okolicy, czasem nawet płaci alimenty (mimo że bz... ją co noc), a oficjalnie mieszka w Pcimiu, gdzie ma nawet działalność gospodarczą, kupuje żarło w Makro na firmę, bierze dużo robót bez rachunku i oni mają priorytet w przedszkolu. Nie do udowodnienia nadużycie bez pomocy sąsiadów, a ci tego nie zrobią, bo to np dobry hydraulik, czy też robi tanio remonty. Taki folklor.
sapiecha1
Doświadczony

Postprzez wicherek » Pn, 8 cze 2015, 19:45

PMK to że nie umiesz czytać ze zrozumieniem to już wiem. Przeczytaj co tam napisałem, jest słowo "margines". Dla mnie wpływy z PIT pozostają i tak sprawą która nie będzie miała większego wpływu na jakość budżetu miasta. Miasto nie ma plaży, ale ma przedszkola szkoły, i tu chociażby może stworzyć preferencje, i gwarantuję Ci gdyby takie preferencje były szybciutko ludzie by zaczęli płacić podatki w mieście. Ale nie my wolimy preferować pseudo samotne matki (Sapieha doskonale to opisał). Na basen czy kino to mnie stać, plaża to tylko przykład, pewnie im więcej osób nad tym się zastanowi tym więcej byłoby pomysłów. Większość ludzi napływowych którzy "nie płacą podatków" to młode rodziny, i preferencje przy przedszkolach i szkołach na pewno wiele by dały. Spaieha ja też nie chciałbym aby była możliwość wyboru klasy( ale są gminy w których można wpisać aby dziecko szło do jednej klasy z jakimś kolegą czy koleżanką z przedszkola).

Nie mam lepszego pomysłu dla osoby niepełnosprawnej, ale uważam że po odwołaniu w tak przejrzystej sprawie głowa osoby odpowiedzialnej za rekrutację leci.

Inicjatywa z koszami fajna, tyle że ja jakoś nie widzę poprawy. Dopóki nie pójdzie za tym kilkadziesiąt mandatów za nie sprzątanie, to nie wiele to da.

Sapieha ludzie tak kombinują bo to się opłaca, kilka lat temu było to dosyć głośno że MOPS chyba z okolic Słupska doradzał fikcyjne rozwody i ciągnięcie kasy z funduszu alimentacyjnego. Mam brata w Anglii który trochę opowiada jak to tam funkcjonuje. Pogonić baby z MOPSU do roboty, a nie 3 razy w tygodniu praca w terenie której nikt nie kontroluje. Tam mają detektywów cyknie Ci kilka fotek jak rano wychodzisz od baby i po sprawie (tyle że to jest ostro karane).
wicherek
Młody

Postprzez PMK » Pn, 8 cze 2015, 20:41

W Piastowie w przedszkolach jest X miejsc. Bez względu na to czy podatki w Piastowie płaci 60% zamieszkałych tu osób, 80% czy 100% to nadal pozostaje X miejsc do rozdysponowania. Co za tym idzie i tak zawsze będzie ktoś poszkodowany, kto nie dostanie miejsca pomimo, żę płaci podatki tu. Żeby była jasność - nie krytykuję pomysłu jako takiego. Po prostu nieśmiało zwracam uwagę, że nie rozwiąże on problemu braku miejsc w przedszkołach, jak również dyskusjnie wyznaczonych rejonów szkół. Z całą jednak pewnością pozytywnie przełoży się na kształt budzetu, tak więc warto ten pomysł przeanalizować.

Jeśli zaś chodzi o oszustwa przy rekrutacji do przedszkoli to one były, są i będą. Jak wiadomo ani dyrekcja, ani burmistrz ani MOPS przykładowemu Kowalskiemu pod kołdrę zaglądać nie będą, co za tym idzie zawsze znajdzie się pula osób korzystajacych w luk w prawie. Ważne żeby ta pula była możliwie jak najmniejsza.

Chciałbym zwrócić uwagę na jeszcze jeden pomysł, który był dyskutowany w innych gminach i był nawet głośny w mediach krajowych - uzależnienie przyjęcia dziecka do przedszkola od posiadania przez niego wszystkich obowiązkowych szczepień. Miejsc od tego nie przybędzie, ale przynajmniej zostaną zachowane wysokie standardy bezpieczeństwa dla dzieci.
PMK
Zasłużony

Postprzez sapiecha1 » Wt, 9 cze 2015, 6:50

Co do osoby niepełnosprawnej, to póki nie ma możliwości zajrzeć w komplet złożonych dokumentów, to wyroku bym nie ferował, a tym bardziej nie pociągał do odpowiedzialności. Może to być zarówno ewidentny błąd urzędnika, jak i samej starającej się osoby której nikt nie pomógł (nie przejrzał, nie dopilnował).
Co do ilości miejsc w przedszkolach, to zgoda, tych nam nie przybędzie, ale wyeliminowanie 10% przypadków naciągactwa przepisów, prawa, szczepień to jest dużo. Do tego osoby notorycznie zabierające dzieci o 13 zabierają miejsca tym których dzieci muszą mieć zagwarantowaną opiekę do 17. Niby mamy 1 zł za godzinę, ale jeśli ktoś stale zabiera dziecko o 13, a deklarował do 15, powinien za te 2 godziny płacić 500% kary. Rozumiem sytuacje, kiedy w czasie roku szkolnego dziecko ma jakieś zajęcie o których wcześniej nie wiedzieliśmy (mamy dziś wtorek, to niech to będzie wtorek) i opiekunowie zabierają je na te zajęcia we wtorki, tydzień po tygodniu. OK, to jest wytłumaczenie, ale sam w szatni w P3 obserwuję wieszaki dzieci które praktycznie nie chodzą (kartki opłat są z 3 miesięcy, nawet kapci brak), a ze względu na przygotowanie do klasy 1 urzędowo musiały być przyjęte. Jako że miasto nie ma kasy na więcej niż obecnie, to może drakońskie metody naboru i przestrzegania regulaminu? Może coś co wydaje się niezbyt mądre i etyczne, ale jeśli są takie dzieci które nie korzystają z pełnej oferty przedszkola, to przyjmować nie 25 dzieciaczków do grupy, a 30 i na podstawie regulaminu usuwać tych którym to i tak wisi i powiewa, tak, by grupa od 1 listopada miała 25 dzieciaczków i przedszkola pracowały na full.
sapiecha1
Doświadczony

Postprzez wicherek » Wt, 9 cze 2015, 13:10

PMK wiadomo że w 100% nie rozwiąże problemu, ludzi nie irytuje to że dziecko nie dostało się do przedszkola, ale to że dostało się dziecko cwaniaka który całe życie się ślizga(odpowiedz sobie w takim razie jaka jest motywacja do płacenia podatków).

Inne kraje potrafią kontrolować udzielone przywileje (finansowe, itd), czy trafiają do tych prawdziwie potrzebujących. Jeżeli nie potrafimy skontrolować czy ktoś jest naprawdę samotnie wychowujący, to nie wprowadzamy takiego zapisu i problemu nie ma, ewentualnie wprowadzamy go z niską wagą.

Kocham stwierdzenie były, są, i będą :lol: to znaczy co mamy przejść do porządku dziennego nad patologią. Oszustwa są bo kryteria są mało jasne, albo nieweryfikowalne. Ja nie mam wątpliwości że jest to też na rękę władzy, bo wtedy można załatwić coś koledze, sąsiadowi itd. Urzędnicy mogą zostać uprzywilejowani (są to wszystko potencjalni wyborcy).

Nie jestem zwolennikiem ISO ale gdyby gmina chciała otrzymać taki certyfikat, to po pytaniu Panie Burmistrzu jak Pan weryfikuje czy to jest matka samotnie wychowująca? Odp. Po oświadczeniu. No to dziękujemy certyfikatu nie ma bo Pan tego nie kontroluje. A ma Pan zapis o uprzywilejowaniu osób samotnie wychowujących.

Sapieha przykład z dziećmi które potem nie chodzą albo chodzą do 13, jest świetny, ale jakoś władza nie dostrzega problemu. Ja napisałem po skutecznym odwołaniu osoby niepełnosprawnej. I co do złożonych dokumentów, ona nie nie jest niepełnosprawna intelektualnie tylko ruchowo. Wydaje mi że jasno dałem do zrozumienia że odwołanie po błędzie. Tyle że u nas nawet po wielbłądzie nie wyciąga się konsekwencji.
wicherek
Młody

Postprzez PMK » Wt, 9 cze 2015, 13:25

Stwierdzenie "było, jest i będzie" nie brzmi dobrze, ale to prawda, bo gdyby był skuteczny sposób na zapobieganie wszelkim patologiom to dawno by to już wprowadzono i wszystko byłoby ok. Problem polega na tym, że osoby rekrutujące dzieci do przedszkola nie są ze służb specjalnych, a co za tym idzie ani nie mogą ludzi śledzić, ani zaglądać im w konta bankowe, ani robić wywiadów po sąsiadach np. po to by ustalić czy samotna matka faktycznie jest samotna. Może to dobrze, może to źle, ale znając nasze standardy konstytucyjne wprowadzenie tak dużych uprawnień dla urzędników, po to tylko by rozpatrywać w sumie błahą sprawę czy ktoś ma się dostać do przedszkola czy nie uznane by było za naruszenie prawa do prywatności. I dobrze. Bo czemu uczciwy rodzic ma się spowiadać jak żyje, z kim śpi i skąd ma pieniądze na życie tylko dlatego, że chciałby aby jego dziecko chodziło do publicznego przedszkola.
PMK
Zasłużony

Postprzez wicherek » Wt, 9 cze 2015, 13:50

No to wróć do poprzedniej strony i przeczytaj jeszcze raz to co napisałem. Jeżeli nie można czegoś weryfikować(z różnych powodów), to nie wprowadzamy zapisów które uprzywilejowują. Czy patologia rodziców samotnie wychowujących dzieci by występowała gdyby nie była to tak bardzo uprzywilejowana grupa. Już chyba ustaliliśmy że nie masz dzieci więc nie dziwi mnie że kwestia przedszkola i edukacji jest mało istotna. Przedszkola, a raczej ich brak przynajmniej jeszcze niedawno były jednym z głównych powodów dlaczego Polacy nie decydowali się na dzieci (blokada rozwoju zawodowego jednego z rodziców, bądź nawet problemy materialne rodzic nie może podjąć jakiejkolwiek pracy).

Ja nie żyje w utopii i wiem że nie ma panaceum rozwiązującego nagle wszystkie problemy. Ale z twojej strony tylko słyszę nie da się, nie można. W pracy też tak mówisz szefowi. Powtórzę się może dlatego że jestem inżynierem i zostałem nastawiony na studiach na rozwiązywanie problemów (co prawda technicznych), ale po prostu nie znoszę ględzenia nie da się, bo jeżeli nawet czegoś się nie da to można stosować alternatywne rozwiązania.

A w formularzu do przedszkola mamy punkt którego jak mówisz nie da się weryfikować. Alternatywa wykreślenie tego punktu. Chyba proste. A żeby nie było myślenia zero jedynkowego które często prowadzi do wylania dziecka z kąpielą to nadanie temu punktowi niższej wagi.
wicherek
Młody

Postprzez wicherek » Wt, 9 cze 2015, 14:17

Żeby nie było tak że jestem bardzo negatywnie nastawiony do osób samotnie wychowujących dzieci. Sam pomysł uprzywilejowania uważam za słuszny.

Ale przyrównam uprzywilejowanie do procesu technologicznego (tym w dużej mierze zajmuję się na co dzień nadzór, wdrożenia, projektowanie itd). Wdrażając nowy proces opieramy się na pewnych założeniach (dane wyjściowe i cel jaki chcemy uzyskać). Oczywiście nie wszystko się udaje, a więc wprowadzamy zmiany, dokładamy nowe rzeczy, z niektórych rezygnujemy. Po jakimś dopiero czasie uzyskujemy oczekiwany efekt i proces przechodzi walidację, ale to nie oznacza że go nie monitorujemy, bo mogą zajść jakieś zmiany (przykład, proces był wdrażany latem, a zimą mamy niższą temp otoczenia i proces przestaje spełniać oczekiwania).

Tak samo w społeczeństwie zachodzą zmiany i trzeba tak tymi przywilejami kierować aby były adekwatne do potrzeb. A nie przykład z Pruszkowa bodajże sprzed dwóch lat gdzie zabrakło miejsca w przedszkolach dla dzieci naprawdę samotnych matek.

U nas jest skoro tak jest od lat do tak dalej musi pozostać, nie ważne czy jest dobrze czy źle, co to kogo obchodzi tak musi być i już inaczej się nie da!!!!!!!!!!!!!
wicherek
Młody

Postprzez PMK » Wt, 9 cze 2015, 14:21

Po pierwsze to ja z tobą nic nie ustalałem, nigdzie nie napisałem, że mam dzieci, albo nie mam dzieci. Te kwestie komentował tylko @denis80, który guzik o tym wie.

Po drugie niesprawiedliwością jest postrzegać ludzi uczciwych przez pryzmat oszustów. Tak, ludzie naprawdę się rozstają, czasem umierają, w związku z czym w Piastowie jest grupa "prawdziwych" rodziców samotnie wychowujących dzieci. Oprócz tego jest też grupa, która tylko udaje taki stan po to by mieć profity. Ty w celu uzdrowienia sytuacji chcesz zabrać przywileje wszystkim. Zamiast tego może lepiej wymyśl jak wyeliminować oszustów. Akurat fakt samotnego wychowywania dziecka jest przy naborze do przedszkola ważny, gdyż często nawet dwójka aktywnych zawodowo rodziców nie jest w stanie zapewnić opieki 24h swojemu dziecku. A co dopiero samotny rodzic, który często pracuje więcej i ciężej by na wszystko zarobić. To tak jakby zlikwidować wszystkie miejsca parkingowe dla niepełnosprawnych, bo przecież są osoby, które bądź parkują bez uprawnienia bądź też to uprawnienie zdobywają na lewo. Tak samo poszkodowana by była cala grupa społeczna za grzechy garstki cwaniaków.

Po trzecie, o ile czynnik materialny ma w wielu przypadkach kluczowe znaczenie dla podjęcia decyzji o dziecku, o tyle sam fakt istnienia bądź nie istnienia przedszkola to już nie za bardzo. Od podjęcia decyzji o posiadaniu dziecka do momentu jego pójścia do przedszkola mijają 4 lata a przez ten czas zarówno mogą powstać nowe placówki, stare placówki mogą zostać zamknięte (np. w skutek katastrofy budowlanej czy pożaru), mogą też się całkowicie zmienić zasady przyjmowania dzieci do przedszkoli. Ja dziś nie wiem jak sytuacja w piastowskich przedszkolach przedstawiać się będzie w 2018 czy 2019 roku, a ty wiesz?

Po czwarte, wiem że uwielbiasz się chwalić swoim wykształceniem, ale nie ma ono w tej dyskusji żadnego znaczenia. Być może w inżynierii nie ma problemów nie do rozwiązania, ale w życiu są takie dziedziny, gdzie "nie da się" jest jedyną prawdziwą odpowiedzią.
PMK
Zasłużony

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piastów – nasze miasto, nasz dom