przez sapiecha1 » N, 8 lut 2015, 15:06
Panowie, a ja zaproponuje coś, co dziś jest niepopularne, archaiczne itp.
Zarówno Adaś (pierwotnie miała to być niwa siedziba SP1), jak i SP2 powstały ze składek mieszkańców i dzięki ich "obrotności".
Wiem, dziś jesteśmy "ubożsi" pod wieloma względami, mniej pro - społeczni, ale może się to jednak udać.
Ale podstawowym warunkiem jest własność terenu, przygotowanie koncepcji, którą mieszkańcy są w stanie zaakceptować, a najlepiej dobry projekt. Moją propozycją jest powtórzenie tamtej mobilizacji mieszkańców, czyli komitet społeczny budowy zajmujący się pozyskaniem jakiegoś procentu (aby miało to sens, musi być minimum 51%) środków koniecznych do budowy bez wyposażenia (budynek gotowy do zasiedlenia). Środki ze zbiórki wśród mieszkańców, datków z firm i instytucji, "żebranie" na zachodzie, KRS i 1% podatku itp. Czemu nie piszę o wyposażeniu? Proste, do czasu gdy staną budynki, może całkiem zmienić się standard, więc jest to pieśń przyszłości i będzie wymagać nowego planu i kosztorysu.
Skoro mimo wątpliwości które Was szarpią, przyznajecie rację, że fajnie byłoby mieć takie centrum, a nie kolejną Biedronkę, lub blokowisko, to zróbcie wyjątek, zawieście oręż na haku, zróbcie zawieszenie broni w tym temacie i zacznijcie myśleć czy jest to realne. Na tym skupcie swoje siły.
Życzę Wam porządnej burzy mózgów dla dobra przyszłych pokoleń.