przez sapiecha1 » So, 19 kwi 2014, 16:48
Zespół gimnazjalno - licealny to dobry pomysł.
Czy sprzedaż / dzierżawa budynku przy Tysiąclecia jest dobrym pomysłem? Tu bym się kłócił. Jedynka niedługo przestanie spełniać standardy, bo będzie pracować na 3 zmiany. Czy długo tak będzie nie wiem, ale to musi nastąpić. Warto byłoby by do budynku przy Tysiąclecia (dość mocno doinwestowanego, choć ciągle potrzebującego nakładów) powróciła Trójka. Dzieciaki miałyby bliżej, bezpieczniej, luźniej, a co za tym idzie poziom nauczania powinien pójść w górę, bo w systemie trzyzmianowym pójdzie do dołu.
Nowy, nowoczesny budynek gimnazjalno - licealny z zapleczem sportowym, biblioteką miejską i salą kinowo - konferencyjną, na działce przy 11-tego Listopada, w samym centrum miasta wydaje się doskonałym pomysłem i powinien powstać w ramach projektów unijnych. Przy takim rozwiązaniu odpadłby temat trudnego i drogiego remontu naszego ośrodka kultury )tę działkę można by skomercjalizować, lub oddać powiatowi w ramach rozliczenia). Jeden kompleks przylegający do stadionu i ratusza, to nowe, nowoczesne centrum miasta, gdzie byłoby względnie blisko dla wszystkich, a mądry człowiek byłby w stanie napisać dobry projekt, bo na ten cel będą pieniądze unijne.
Tak, ale ten pomysł już nie dla tej, tak mocno skompromitowanej ekipy. Mam nadzieję że następcy wezmą mój pomysł pod uwagę.