Parafia na Orzeszkowej - zmiany i ich następstwa

Re: Parafia na Orzeszkowej - zmiany i ich następstwa

Postprzez Gryfin » Pt, 30 sie 2013, 16:41

Modlić się tak ale nie można tolerować złego postępowania.Kapłan powinien być wzorem dla wiernych ,
a przynajmniej starać się być,bo też jest grzeszny.Nie wolno milczeć,kiedy kapłan postąpi nie tylko nie po chrześcijańsku ale wbrew wszelkim przyjętym normom obyczajowym,społecznym.Upominała nawet Św.Faustyna i czyni to Papież, ale upominać brata należy do każdego z nas.My w Piastowie bardzo długo tolerowaliśmy zło
i rozpanoszyło się na dobre,bo zbytnio opanowała nas bierność i wygoda.Jak mają szanować się ludzie i jak szanować księdza,który nie szanuje współbrata :?: Jeżeli zakonnik tego nie potrafi to kto :?:
Gryfin
Młody

Postprzez kasjana » Pt, 30 sie 2013, 18:34

Masz rację Gryfin,jak szanować kogoś,kto mówi:"księdzem to ja jestem przy ołtarzu a poza zwykłym człowiekiem" :?: :!:
A sakramenty? Ksiądz dostał ten dar,łaskę po to aby nią obdarzać,jest szafarzem sakramentów a nie sprzedawcą.
Za ślub "ofiara"800 zł,za pogrzeb...,chrzest.... :!: Ja rozumiem,że ksiądz jeść musi ale niech to nadal będzie dobrowolna ofiara,ile kogo stać. 800 zł to połowa niejednej pensji :!: Cennik to nie ofiara to handel :!:
Są jeszcze parafie,gdzie jest tak jak niegdyś u nas ,nie ma cennika.Ksiądz Jan,kiedy przyszło się dać ofiarę na Mszę Św. pytał:czy masz,czy na pewno tobie starczy? I jakoś wszystko było,jemu zawsze starczyło.Ile było u nas ślubów,niekiedy po 3 w jedną sobotę.I była wspaniała atmosfera,że nawet z daleka ludzie przyjeżdżali aby u nas przyjąć sakrament małżeństwa czy ochrzcić dziecko.I tak być powinno a księża też głodni nie byli.
kasjana
Bardzo młody

Postprzez mores » So, 31 sie 2013, 18:13

Wybaczyć to nie znaczy zapomnieć.Jak mówią mądre polskie przysłowia zgoda buduje,niezgoda rujnuje.
Nie ma obecnie zgody między księżmi(2) a parafianami i albo księża to sobie uświadomią i zrozumieją albo parafia będzie dalej popadać w ruinę.Też uważam że trzech wspomnianych bodajże przez malucha powinno stąd odejść bo stracili zaufanie i wiarę wśród parafian.Gołym okiem widać różnicę jak ks.Jan żył w zgodzie z parafianami i jak ks.Kaliszewski żyje w ,,zgodzie" z parafianami.
mores
Młody

Postprzez J23 » So, 31 sie 2013, 20:46

Wiele wskazuje na to, że w tych dniach mogło dojść do wyjątkowo bulwersującej kradzieży. Z kościoła zniknęła bowiem urna z poświęconą ziemią z miejsc kaźni Polaków na nieludzkiej ziemi: Katynia, Charkowa, Miednoje i Bykowni. Urna była umocowana we wnęce ściany tuż koło zakrystii obok pamiątkowej tablicy memoratywnej. Zarówno urna jak i tablica były ufundowane przez uczestników Międzynarodowego Rajdu Katyńskiego, a inicjatorem tego szczególnego miejsca pamięci Golgoty Wschodu jest p. Jerzy Lewiński, Piastowianin i uczestnik Rajdu.
J23
Starszy

Postprzez PanPikus » N, 1 wrz 2013, 21:24

Stół z ogrodowej altany też "wyparował"... dziwne rzeczy się dzieją pod przewodnictwem nowego proboszcza. za x Jana było to nie do pomyślenia... Ale jak dawniej mawiano - Swoich się nie okrada... może coś w tym jest???? smutne czasy....
I te dzisiejsze ogłoszenia.... nigdy tak jawnie nikt nie właził do mojego portfela... X Jan tego nie robił... Księże Hubercie - do pięt nie dorastasz poprzednikowi.... a od mojego portfela wara.... wedle logiki- najpierw się odkłada pieniądze, a potem czyni inwestycje, a nie odwrotnie... Bo o ile dobrze zrozumiałam to najpierw zostały złożone zamówienia - a teraz wołasz o pieniądze.... jestem zniesmaczona...
Baba z wozu koniom lżej ..... pomyliłam się....
PanPikus
Młody

Postprzez sprawiedliwy » Śr, 4 wrz 2013, 14:24

Urna z ziemią katyńską rzeczywiście została skradziona bo jej nie ma. Jak widać dla złodzieja nie ma już żadnej świętości - to bardzo przykre jakich czasów przyszło nam dożyć :!: Co do portfela i zbierania na ołtarz, to mój się zamknął 1 lipca 2012 r. i za nic nie mogę go otworzyć :lol:
Ostatnio jak byłem w kościele zwróciłem uwagę na jedną rzecz: czy pamiętacie taką zieloną skodę :?: z tego co słyszałem to została wymieniona na nowy egzemplarz i słusznie skoro była już wysłużona, ale jest jeden drobny szczegół, zielona miała rejestrację WPR to chyba była zarejestrowana na dom zakonny w Piastowie, natomiast nowa ma rejestrację NE (powiat elbląski) a jak dobrze wiemy x Kaliszewski pochodzi właśnie z Elbląga - przypadek, pomyłka, przeoczenie :?: Czyżby zamienił parafialny samochód na swój prywatny :?: Może ktoś zna jakieś bliższe szczegóły tej transakcji, bo żeby się nie okazało, że za jakiś czas samochód parafialny który został przekształcony w prywatny wyparuje tak jak urna :!:
sprawiedliwy
Bardzo młody

Postprzez PanPikus » Śr, 4 wrz 2013, 20:33

Sprawiedliwy - cenne spostrzeżenie... i ja to zauważyłam... a w pobliskim salonie skody zauważyli więcej... Jakiś ksiądz z Piastowa przyjechał zieloną skodą a wyjechał złotawą... tamta została w rozliczeniu.... sprzedawca powiedział że mamy bogatą Parafię... ja się tylko pytam - czemu ma elbląskie rejestracje w takim razie???
Zastanawiające jest to - że w niedzielę tak bardzo wchodził nam do portfela... przecież wystarczyłoby pewnie na część wydatków związanych z "nowym" pomysłem księdza proboszcza... Piszę NOWYM w cudzysłowie - celowo- bo to żadna nowość... Projekty są nawet w Domu Zakonnym. X Jan już dawno miał to w planach, a kilka projektów wisiało nawet w gablotce przed Kościołem. Czyżby znowu to co wymyślił (i zapłacił) X Jan było złe??? Tylko jest różnica - X Jan nie stękał z ambony o pieniądze.... nigdy tego nie robił... tylko dziękował darczyńcom.... ale to trzeba mieć klasę.... a tego niestety.........
PanPikus
Młody

Postprzez Hela » Cz, 5 wrz 2013, 7:37

skoro nie dajecie pieniędzy, to z czego mają żyć??? haha Metale kolorowe w cenie... stół był na ciężkich metalowych nogach, a samochód stary, ale jeszcze wartość jakąś miał... może zacznijcie dawać pieniądze..... :lol: :lol:
Hela

Postprzez mores » Pt, 6 wrz 2013, 19:40

Jak osiągną poziom kultury i szacunku do parafian taki jak miał x Jan co najmniej w 80 procentach to może zaczniemy dawać. Na razie są na poziomie -200 procent. Czas zabrać się do roboty, albo wypad stąd :lol:
mores
Młody

Postprzez Efka » Pt, 6 wrz 2013, 21:55

słusznie Mores, bo jak do tej pory to traktują nas jak "ciemnogród".
Efka
Bardzo młody

Postprzez Hela » N, 8 wrz 2013, 20:23

problem zamieciony pod dywan???? schować nową skodę, niech już nikt jej nie widzi.... od paru dni skrzętnie chowana w garażu... :lol: :lol: :lol: czyżby prowincjał się zainteresował??? a może źli parafianie???? taaaak, to pewnie ta "chołota Lubszczykowa"... oni wszystko wypatrzą i dociakają... jeszcze zabiorą.... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Hela

Postprzez Efka » N, 8 wrz 2013, 20:40

A w galerii zdjęć na stronie parafii ciągle Wielkanoc 2013. Zegar w kościele od kilku miesięcy też nie nakręcany, bo po co?- jeszcze byśmy za często sprawdzali ile pozostało do końca mszy.
Efka
Bardzo młody

Postprzez Orzel » N, 8 wrz 2013, 21:06

Rzeczywiście, zielona skoda zniknęła już w zeszłym roku i pojawiła się nowa tylko na elbląskiej rejestracji, ciekawy zbieg okoliczności. Ale cóż zakonnik ślubując ubóstwo ma na myśli m.in. tylko nowy samochód. Pożyjemy zobaczymy jak x. Kaliszewski będzie odchodził z Piastowa :). Zegar - no cóż, czas się zatrzymał 30 czerwca 2012 r. i zegar nawet nie chce chodzić. :(
Orzel
Piastowianin

Postprzez PanPikus » Pn, 9 wrz 2013, 22:01

No tak, skody nadal nie ma... ciekawe czy x Proboszcz czyta forum, czy przypomniał sobie co oznacza jeden z węzłów na sznurze który nosi zawiązany w pasie... o czym zresztą nasz celebryta x Szymon na niedzielnym kazaniu mówił w niedzielę :lol: :lol: :lol:
PanPikus
Młody

Postprzez maluch » N, 15 wrz 2013, 20:39

Nie pamiętam jak ten x. ma na imię, ale cieszę się, że wreszcie znalazł się taki, który zauważył, że w tak licznej parafii tak mało jest ministrantow. Cieszę się, że padły słowa o posludze do ostatniego parafianina. Czyżby wreszcie znalazł się na plebanii drugi prawdziwy kapłan? Zanosi się może na lepsze. Wreszcie...
maluch
Starszy

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piastów – nasze miasto, nasz dom