Parafia na Orzeszkowej - zmiany i ich następstwa

Re: Parafia na Orzeszkowej - zmiany i ich następstwa

Postprzez sprawiedliwy » Pn, 13 maja 2013, 20:00

Podpisuję się pod wpisami poprzedników. Nadchodzi (czerwiec) czas podsumowania minionego okresu w naszej wspólnocie parafialnej. Ogromnie wierzę w moc Ducha Świętego, oraz w jedyną i niepowtarzalną szansę dla Ks. Prowincjała do rehabilitacji i kapłańskiej odwagi do stwierdzenia, że decyzja z czerwca 2012 r. była przykrym nieporozumieniem z przeniesieniem ks. Jana, że to nie ta osoba powinna być przeniesiona.
sprawiedliwy
Bardzo młody

Postprzez Gryfin » N, 19 maja 2013, 13:36

Bardzo mnie zdziwił podany w ogłoszeniach plan procesji Bożego Ciała.Zawsze,wszędzie nie tylko u nas procesja była do czterech ołtarzy i Msza Św.na rozpoczęcie bądź zakończenie.Teraz procesja od parafii do parafii i aż dwie Msze Św. :?: Jakaś chęć wyróżnienia się, zwrócenia uwagi :?: to jest naprawdę daleko i jak mają iść starsi ludzie,dzieci? Od połowy do połowy :?:
Gryfin
Młody

Postprzez LeonZawodowiec » N, 19 maja 2013, 20:25

Sam pomysł od Kościoła do Kościoła mi się podoba lecz uwazam że powinno to wyglądać tak:Msza w parafii MB.Częstochowskiej ul.Warszawską do ronda na wiadukt i w ul.Orzeszkowej do Kościoła.
LeonZawodowiec
Bardzo młody

Postprzez mores » N, 19 maja 2013, 21:32

Jak widać "Trio+ [Kubicki, Wolniewicz, Kaliszewski +(Mikołajczyk+Hass)] rządzące w Piastowie zafundowało w tym roku swoim parafianom maraton procesyjny na Boże Ciało przez pół Piastowa.
Ciekawe dlaczego nie włączyli trzeciej parafii piastowskiej-Chrystusa Króla Wszechświata. Chyba tamten proboszcz nie chce mieć mieć nic wspólnego i nie brać udziału w tej cynicznej farsie.
Jest takie powiedzenie, że: "po Bożym Ciele ksiądz niepotrzebny w kościele" w naszym przypadku: po Bożym Ciele nie będzie ludzi w kościele". Tak trzymać!!!!
mores
Młody

Postprzez grizly » Wt, 28 maja 2013, 21:55

Ludzie co jest nic już nie piszecie,poddajecie się,nie chcecie już walczyć?
grizly
Bardzo młody

Postprzez Orzel » Śr, 29 maja 2013, 15:04

Uważam, że sprawa w parafii św. Michała Archanioła wydawałoby się jest w miarę klarowna i jasna. Władze zakonne na czele z Prowincjałem brakiem jakiegokolwiek dialogu oraz konkretnych decyzji przyznają rację parafianom w ich działaniach mających na celu usunięcie kobiety (czytaj: kochanki ks. Mikołajczyka) z domu zakonnego, jednocześnie akceptują taki stan rzeczy nie robiąc nic aby to zło i grzech szerzący się w domu zakonnym usunąć!
Być może ostatnimi czasy zostały zmienione przykazania Boże i nauka Chrystusa, a mi to gdzieś umknęło?
Może teraz obowiązuje jakaś nowa "salwatoriańska" nauka kościoła i prawd wiary?
Myślę, że każdy we własnym sumieniu powinien sobie odpowiedzieć na pytanie:
Czy akceptuje zło szerzące się w naszej parafii akceptowane i tolerowane przez zakon i księży w niej posługujących, czy nie?
Ostatnio edytowano Śr, 29 maja 2013, 19:44 przez Orzel, łącznie edytowano 1 raz
Orzel
Piastowianin

Postprzez alewoj » Śr, 29 maja 2013, 16:32

Przez tyle lat siedziałeś (latałeś) cichutko, Orzełku, a teraz skrzeczysz jak stary gawron. Co się stało? Kiedy Cię olśniło? A może ktoś kazał Ci być cicho? Tylko nie wciskaj, że cała sytuacja zaistniała w lipcu 2012 roku. Wszyscy wiemy, że jest inaczej.
alewoj

Postprzez Orzel » Śr, 29 maja 2013, 17:55

@alewoj może wiemy, że jest inaczej-inaczej, a może nie wiemy, jak jest inaczej.Co do tego, że siedziałem niby cicho to się grubo mylisz, ale skoro tak piszesz to znaczy, że bardzo mało wiesz a, że latałem - orzeł po to ma skrzydła żeby latać :D i dziób żeby skrzeczeć :D . Proponuję sięgnąć do historii mniej więcej dwie dekady wstecz i ją bardzo dokładnie przestudiować, najlepiej przeglądając pewne oryginały. Polecam, bardzo ciekawa lektura, a skrzeczeć to ja dopiero zacznę i to bardzo głośno!!!!!! :D - ale już niekoniecznie na tym forum.
Orzel
Piastowianin

Postprzez grizly » Śr, 29 maja 2013, 18:38

alewoj ORZEŁ LATAŁ JAK TY KULAŁEŚ !!!!
grizly
Bardzo młody

Postprzez sprawiedliwy » Śr, 29 maja 2013, 21:19

Zgadzam się z tobą @orzel, w tej chwili jest to sprawa własnego sumienia. Ja nigdy nie tolerowałem i nie będę tolerował takich układów (jak ksiądz + kobieta), to jest obrzydliwe, tym bardziej jeżeli ma to miejsce w kościele. Wstyd!!!!! Jak wiem nieraz takie sytuacje były przez władze kościelne rozwiązywane błyskawicznie. A tutaj zadziwiająca aprobata Kurii Warszawskiej i Zakonu :?: :?: :?:
sprawiedliwy
Bardzo młody

Postprzez LeonZawodowiec » Cz, 30 maja 2013, 9:16

grizly: :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D
LeonZawodowiec
Bardzo młody

Postprzez mores » Pt, 31 maja 2013, 21:26

Podpisuję się pod wpisami poprzedników @orzel, @sprawiedliwy też uważam, że jest to sprawa sumienia każdego z nas. Wierzę jednak i jestem całkowicie przekonany, że prawda zwycięży.
Co do maratonu procesyjnego na Boże Ciało to ks. Kaliszewski powinien być z siebie dumny, bo dzięki parafianom z kościoła Matki Boskiej Częstochowskiej udało mu się zapewnić jako taką frekwencję, ale było to jednak nic w porównaniu z procesjami naszej parafii lat poprzednich. Zwróciła moją uwagę gablotka która była w miejscu gdzie zawsze jak pamiętam od trzydziestu lat był zawsze pierwszy ołtarz. Dzięki za wspomnienia.
Szczerze mówiąc a raczej pisząc od tego roku w naszej wspólnocie parafialnej na Boże Ciało będzie procesja nie do czterech ale do dwóch ołtarzy (każda parafia swoje - bo duża część ludzi z tamtej strony doszła do wiaduktu i wróciła do domu). Niech żyje pomysłodawca ks. Kaliszewski wespół z pozostałymi. :D Może za kilka lat niepotrzebna będzie już procesja? Jak niszczyć to niszczyć wszystko!!!!
mores
Młody

Postprzez kasjana » Pt, 31 maja 2013, 22:29

Mało zgrany ten piastowski narodek.Ludzie kulturalnym można być dla kulturalnych,ten prowincjał od salwatorianów wodzi was za nos,proboszcz i superior nie lepsi.Układność do kieszeni a babę za fraki i wyrzucić z plebanii :!: Wasze grzeczne metody to teraz tylko w bajkach dla grzecznych dzieci.Ostrzej a kościół i miasto(!) odetchną :!:
kasjana
Bardzo młody

Postprzez grizly » Pt, 31 maja 2013, 22:42

Masz rację kasjana tylko niech ktoś w końcu zrobi ze wszystkim porządek p.H to parafianie powinni dawno wynieś z plebanii i więcej nie wpuścić, :!:
grizly
Bardzo młody

Postprzez mores » Pt, 7 cze 2013, 21:29

Uroczystość Najświętszego Serca Pana Jezusa przy ołtarzu brak ministrantów, tylko jeden "biedny" kandydat którego niestety nie ma kto nauczyć. Niszczenie parafii przebiega perfekcyjnie. Ciekawe intencje modlitwy wiernych czytane przez ks. superiora m. in. jak dobrze zapamiętałem: Za księży, za wiernych którzy odeszli od kościoła przez księży. :?:
mores
Młody

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piastów – nasze miasto, nasz dom