Niestety nie masz racji. Dlaczego ?
Otóż:
1. "W Piastowie w 2012r. odebrano ok 9,5 tys. Odpadów. Koszty funkcjonowania systemu zostały skalkulowane właśnie na podstawie ilości odebranych odpadów oraz na podstawie kosztów jakie zostały poniesione na ten cel."
Odebrano od kogo i kto ? Miasto z publicznych koszy na śmieci ? Firmy zajmujące się tym odebrały od mieszkańców domków ? A może te same firmy od spółdzielni mieszkaniowych ? A może to suma wszystkich danych ? Nie wiadomo.
Na realizacje zadań z punktu 1 miasto przeznaczyło kwotę 1.8mln.
Na rok 2013 - nie wiem, nie sprawdzałem w budżecie. Ale pesymistycznie licząc, dodatkowo od lipca do grudnia 2013 wpłynie do kasy miasta niemal tyle samo (mój błąd, w poprzednim poście powinienem mnożyć przez 6 miesięcy, a nie przez 12). Prawdopodobnie realnie wpłynie więcej jako że 100% mieszkańców nie będzie sortować, no chyba że część "sprytnych" mieszkańców się zdematerializuje i zostaniemy najgęściej zaludnionym pustkowiem.
Jak na razie to wiemy ile potencjalnie miasto może otrzymać kasy (tym samym ile będzie w stanie zapłacić innym za odbiór śmieci). I to jedyne mniej więcej przewidywalne dane.
Tłumaczenie że wliczone w to zostało utrzymanie zieleni, sprzątanie ulic i chodników itp pierdoły to zwykłe mydlenie oczu, gdyż:
http://www.prawosmieciowe.pl/popularne- ... odpowiedzi
"Na co przeznaczona jest uiszczana przez właścicieli nieruchomości opłata za gospodarowanie odpadami komunalnymi (tzw. podatek śmieciowy)?
Opłata za gospodarowanie odpadami komunalnymi stanowi dochód gminy. Z pobranych opłat za gospodarowanie odpadami komunalnymi gmina pokrywa koszty funkcjonowania systemu gospodarowania odpadami komunalnymi, które obejmują koszty:
odbierania, transportu, zbierania, odzysku i unieszkodliwiania odpadów komunalnych;
tworzenia i utrzymania punktów selektywnego zbierania odpadów komunalnych;
obsługi administracyjnej tego systemu."
Co do bloków: http://samorzad.pap.pl/palio/html.run?_ ... 1796987548
"Oznacza to, że w blokach lub kamienicach wszyscy mieszkańcy muszą stosować się do obowiązku selektywnego zbierania odpadów, aby obowiązywała niższa stawka opłaty, gdyż może być niemożliwe wskazanie którzy z mieszkańców nie segregują odpadów."
Już to widzę.