przez baska » So, 8 wrz 2012, 14:44
Żenada i brak słów na treść tej ulotki.
O ile my mamy świadomość własnych słabości, to o tyle księża POSŁUGUJĄCY w naszej parafii nie mają w sobie za grosz pokory i poczucia odpowiedzialności za zaistniałą sytuację, bo nie potrafią wskazać palcem na siebie, tylko wciąż obwiniają nas za zło na plebanii w postaci p.H., ale przecież to nie my ją tam ściągnęliśmy. Nikomu do głowy nie przyszło, aby na samym początku skreślić nowego proboszcza, wręcz przeciwnie, każdy z nas miał głęboką nadzieję, że może właśnie jemu uda się przepędzić tego szatana - p.H. z DOMU ZAKONNEGO.
Owszem, święci kapłani to skarb w parafii, ponieważ wtedy mogą być autorytetem dla nas, ale czy "nasi obecni kapłani" są święci??? Czy w zaistniałej sytuacji, na którą przyzwalają, której bronią i za którą chcą umierać (jak niegdyś poseł Rokita chciał umierać za Niceę), czy są zbawieniem dla siebie i zbawieniem dla młodzieży???
Miałam okazję i zaszczyt napisać tekt do ND i być może to, co teraz napiszę będzie nie fair (od razu przepraszam), ale gdyby rozwiązali problem p.H. i nakazali jej opóścić plebanię bez możliwości powrotu, a było i jest to wciąż bardzo proste, wymaga jedynie odważnej, suwerennej decyzji, czy gdyby tak zrobili, to czy ukazałby się choć jeden numer ND, którego tak bardzo nieznoszą i krytykują??? A tak na marginesie, karcąc redakcję ND z ambony, zrobili darmową reklamę.
Otóż śmiem twierdzić, że nie, bo przecież obecność na Mszy, pomoc w pracach parafii itd. sprawiała każdemu z nas wielką przyjemność, a ja wszędzie mówiłam, że moi księża i parafia jet najlepsza na świecie, że nigdzie nie ma takiej atmosfery jak u nas. Czy p. H. jest tego wszystkiego warta, czy warto poświęcać 19 lat ciężkiej pracy???
Śmiem twierdzić, że nie warto, a rozwiązanie jest tak łatwe i oczywiste, pytanie tylko czemu brak odwagi???