przez picipolo » Wt, 8 lis 2011, 17:55
Gienku, chcę Ci pogratulować logiki jaką prezentujesz w kategorii państwa świeckiego. Jestem z Tobą. Tak powinno być, aby uroczystości państwowe odbywały się na gruncie i obiektach państwowych. Dla mnie powinien to być dom kultury ! i nie ważne czy jest stary czy nowy, ważne, że dla każdego obywatela jest to miejsce neutralne światopoglądowo. To jest uroczystość obywateli polskich o różnych poglądach, pochodzeniach, wyznaniach.
Wypowiadane opinie, że "mogę do kościoła nie iść na mszę" - to jest oznaka powiem głupoty tych osób, gdyż wywierają presję psychologiczną takimi zdaniami a co za tym idzie, ograniczają swobodę światopoglądową innych ludzi. Zatem dlaczego mam iść do kościoła katolickiego na mszę katolicką gdy jestem np. wyznania prawosławnego czy judaistycznego ....lub ateistą. To jest w czystym wydaniu indoktrynacja.
A przedstawiciele władzy? niedługo przy spotkaniach z proboszczami będą całować ich w rękę.
KK skutecznie pierze im umysły, ja natomiast jestem wolny !!!!idę do pożytecznej pracy.