przez sapiecha1 » Wt, 6 wrz 2011, 9:15
Panowie.
Co do podziału kosztów 40/60. Z tym nie dojdziecie ładu, bo znajdzie się ktoś, kto powie że były przeprowadzone badania ilości osób wsiadających do pociągów w Piastowie i Pruszkowie, przeliczone na kilometry itp.
Nie wierzycie? Nie widzieliście żadnych ankieterów? Nie musieliście, pewnie i tak była wynajęta przez ZTM firma która to zrobiła (bardziej lub mniej skoligacona, albo "zasłużona" dla władz miasta W.). Tego nie dacie rady ugryźć. Zęby sobie połamiecie. O, gdyby ktoś się pokusił o zrobienie statystyki który pociąg SKM ciągnie ile wagonów, to by było coś. Ale musiałoby być kilku emerytów, którzy by notowali całą dobę pociągi i to w jakimś statystycznym czasie, na przykład 1 tygodnia. Co wówczas trzeba by zrobić? Pójść do UM złożyć statystykę i poczekać 2 tygodnie. Jeśli do ZTM nie pójdzie skarga z UM, można wówczas złożyć doniesienie do prokuratury o niegospodarność w urzędzie. Kwota dopłaty jest duża, więc i niegospodarność jest znacząca, a ZTM ma nas w nosie, byleby mieć nasze miejskie pieniążki. Ciekaw jestem czy spory forumowiczów pomiędzy zwolennikami opcji "tej" i "tamtej" władzy Piastowa umilkłyby dla takiej "rozróby", bo to mogłaby być już "rozróba", gdzie poleci kilku urzędników aż po najwyższe stołki (jeśli nie zareagują odpowiednio).
Inną sprawą jest wspólny bilet do Grodziska zarówno na trasie PKP, jak i WKD. Relatywnie obciążenie dla gminy Piastów powinno spaść w dół. Czemu? a chociażby ze względu na najdłuższy w Polsce poziomy odcinek torów pomiędzy Brwinowem, a Pruszkowem, dający sporo osobokilometrów w łącznym rozliczeniu. Blokowana dotychczas gmina Michałowice (nie wiem czy cały czas nie statystycznie najbogatsza gmina w Polsce) przez miasto Pruszków na trasie linii WKD (miejscowości położone przed i za Pruszkowem) uzyskałaby możliwość o której marzy, na którą rezerwowała pieniążki już kilka razy, więc i teraz by je wysupłała. Rozumiem, że ZTM znów spojrzy w sufit i rzuci jakąś kwotę (mam nadzieję że wziętą z naszej galaktyki), ale i tak po podziale na taką ilość "narodu" powinno być odrobinę taniej niż obecnie.
Ach, zapomniałem, kupili nowe ELFY które nie będą jeździć na naszej trasie, i ktoś musi za nie zapłacić, więc taniej nie wyjdzie, a z kolei WKD też zmienia tabor i to na uniwersalny 600V/3000V bo ma chęć mieć standardowe zasilanie, a nie jak tramwaje warszawskie, więc ale bez Grodziska będzie na pewno dużo drożej, i bank może nie wyrazić zgody na kredyt, na nowe WKD-ki bez gwarantowanego kontraktu długoterminowego jaki byłby z ZTM-em, a przecież na nowych WKD-kach zależy głównie Grodziskowi, bo to i prestiż i duży zakład pracy i dochody z podatku za bilety znaczne.
Pozdrawiam. Miłej lektury i przemyśleń.