[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 112: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/prime_links.php on line 121: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/prime_links.php on line 122: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 112: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/prime_links.php on line 121: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/prime_links.php on line 122: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/functions.php on line 4715: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3822)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/functions.php on line 4717: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3822)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/functions.php on line 4718: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3822)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/functions.php on line 4719: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3822)
Piastów • Zobacz wątek - Bezpieczeństwo miasta.

Bezpieczeństwo miasta.

Re: Bezpieczeństwo miasta.

Postprzez sta » Pt, 1 lip 2011, 19:41

sta
Starszy

Postprzez PMK » Pt, 15 lip 2011, 16:03

"A teraz prędko, zanim dotrze do nas, że to bez sensu."
PMK
Zasłużony

Postprzez sapiecha1 » Wt, 19 lip 2011, 7:46

Piszecie o bezpieczeństwie.
Pojedźcie na Sienkiewicza/Orzeszkowej, zobaczcie ile tam jest kamer. Normalnie kładzie na ziemię z wrażenia.

Kamery przy Tesco to też wielki pic na wodę. Żonę dziabnął w zderzak jakiś dostawczak tak koło 3,5 tony, gościu wyszedł, zjechał ją z góry na dół i z powrotem tak przez jakieś 5 minut, kobita się poryczała (jeszcze pół dnia w domu przeżywała to jak ją nawyzywał), następnie odjechał. Chciałem wydostać zapis z monitoringu z Tesco by wiedzieć kto zawinił i co miał tamten na "blachach" wypisane, chociażby po to by gościowi spuścić łomot za słownictwo jakim mi żonę potraktował, ale to niewykonalne, chyba wcale go nie ma.

A co do bezpieczeństwa. Dawno nie byłem w Tesco, bo mało bywam w domu (praca, wyjazdy itp), ale podobno dorobiliśmy się kasy samoobsługowej, oraz zlikwidowali kasjerki na alkoholach. Młodzież wynosi wódę i piwo przez samoobsługową nie pytana wcale o dowód osobisty. Czy to prawda? Jeśli tak, to zabrać koncesję na alkohole Tesco piastowskiemu, łamią prawo aż miło. Proponuję przyznać im tytuł Najlepsza i najtańsza MELINA w mieście.
sapiecha1
Doświadczony

Postprzez Sulimo » Wt, 19 lip 2011, 8:04

@sapiecha1,

Ja tam nie widziałem młodzieży która wynosi przez kasy alkohol, za to widziałem że pracownicy niejednego nieletniego sprawdzali pod względem wieku, szczególnie jeśli chodzi o "stałą bandę" kilkunastu braci mieszkających w okolicach domków za Komisariatem Policji. Oni często przechadzają się po Tesco próbują coś ukraść lub wynieść coś z Tesco.

@sapiecha1, zgłosiłeś ten wypadek na policje?

W sensie, moim znajomym też na tym parkingu uszkodzono samochód, przyszli do Punktu Obsługi Klienta, jakiś kierownik wyszedł z aparatem i zrobił zdjęcia samochodu, i jakoś udało im się z monitoringu dostać obraz z kamery. W sumie nie znam Waszej sytuacji ale czy po zajściu żona lub Ty przyszliście do Tesco?
"Nec temere, Nec timide"
Sulimo
Doświadczony

Postprzez PMK » Wt, 19 lip 2011, 8:14

Kamery na skrzyzowaniu Orzeszkowej/Sienkiewicza to nie jest monitoring miejski i nie sluza do obserwacji okolicy. To skrzyzowanie jest tak zrobione ze zielone jest caly czas dla Sienkiewicza. Nastepnie gdy od Orzeszkowej podjezdza auto, kamera je wylapuje i zmienia swiatlo na zielone.
Biorac pod uwage specyfike tego skrzyzowania to bardzo dobre rozwiazanie :D

Co do kas w tesco to gdy kupuje sie alkohol w tej samoobslugowej to nie da sie dokonczyc platnosci i odejsc dopoki nie podejdzie krorys z pracownikow i nie potwierdzi ze kupujacy ma 18 lat.
PMK
Zasłużony

Postprzez obserwator » Wt, 19 lip 2011, 10:15

PMK, no właśnie przypomniałeś mi problem przejścia pieszego ze swiatłami na Al. Tysiąclecia. Zjeżdżając z wiaduktu w kierunku Tesco jest przejście dla pieszych ze światłami (przed ul. Orzeszkowej).
Wiadomo, że to przejście było robione wiele lat temu, i kiedy automatyka sygnalizacji świetlnej nie posiadała wtedy przycisków na słupku ale czy nie czas to zmienić, stosując przycisk dla pieszego na zmianę świateł?
Obecnie czerwone światło stopu generowane jest automatyczne, bez względu czy ktoś przechodzi czy nie. Ostatnio jak jechałem samochodem czerwone światło utworzyło sznur samochodów kończący się na zjeździe z wiaduktu, a nikt nie przechodził po pasach. Czy to jest racjonalne zorganizowanie przejścia dla pieszych i poruszających się samochodów? Nie mówię już jak to wygląda o różnych porach czasowych.
obserwator
Starszy

Postprzez Marcin » Wt, 19 lip 2011, 14:24

Napisz mejla do powiatu, może to poprawią.
Marcin
Zasłużony

Postprzez sapiecha1 » Wt, 19 lip 2011, 14:51

Szanowny Sulimo.
Nie było mnie w Tesco ponad miesiąc, ale mój bratanek l.25 kupował przez samoobsługową alkohol na urodziny. Podobno nikt do niego nie podszedł, a jedyne zabezpieczenie jakie spotkał, to 3 krotne skanowanie każdej butelki z wódką zanim weszła. Za to widział młodzież w wieku "późne gimnazjum" - "wczesne liceum" taszczące piwo w zgrzewkach, której to młodzieży nikt nie pytał o wiek. Może teraz coś się już zmieniło i ktoś patrzy na kupujących, bo mieli zbyt duże straty.
Co do monitoringu, w punkcie obsługi usłyszałem stanowcze "nie", a że mogła być to wina mojej żony, więc nie upierałem się do bólu. Jedyne czego żałuję, to to, że temu chamowi nie mogłem posłać tych samych wiąch jakie posłał mojej żonie. Z opisu samochodu wynikało, że nie miał prawa tam się znaleźć, bo jest ograniczenie do 3,5 tony, a raczej miał więcej, a że żona dopiero przyzwyczajała się do nowego nabytku (tego dnia wzięliśmy miękki dowód w Pruszkowie), to założyłem że wina mogła być i jej. Z kolei jak Ci ktoś uszkodzi wózek, to chcesz go naprawić z OC sprawcy, a nie wrzeszczysz i bluzgasz na rzekomego sprawcę, po czym odjeżdżasz. Sądzę że mało umiejętnie się podstawił i wiedział że przegra, więc poszedł na krzyk i uciekł, a żona umiała w tym momencie tylko "ryczeć jak bóbr".

PMK. Co do kamer na Sienkiewicza możesz mieć rację. Jak jeszcze jeździł Z2, to zawsze gdy dojeżdżał do skrzyżowania, zapalało się czerwone. Zupełnie tak, jakby jedna z kamer patrząca na Sienkiewicza była z ciągu Orzeszkowej. Nie zapomnę ile się Ci biedni kierowcy PKS-u Grodzisk wkurzali na tę sytuację.
Na Tysiąclecia były kiedyś przyciski dla pieszych, ale troszkę się "wgniotły" i tylko dziury po nich pozostały.

Obecnie mało bywam w Piastowie, a jak jestem, to robię przy domu, albo śpię, a to z tego względu, że jeżdżę do pracującej/wypoczywającej wraz z dziećmi żony nad morze, lub do teściów w lubuskie. Stąd też mam pewnie braki w "środowisku" Piastowskim, bo cóż można zobaczyć zza kierownicy skuterka (z PKP/SKM, lub samochodu przesiałem się na skuter i tym pojazdem zasuwam do roboty 18km w tę i 18km z powrotem. A co,a tak dla lepszego samopoczucia, również ze skąpstwa pieniędzy [WKM nie opłaca się przy częstych "niebytach", a tu bak na prawie 2 tygodnie jazdy za 25 zeta] i czasu [35 minut zamiast minimum 55 przy "wahadle"]).
W piątek znów czeka mnie nocny PKS nad morze, by na 1 sierpnia być znowu w pracy, bo mam takie obowiązki a nie inne i więcej jak 5 dni wolnych wziąć nie mogę, a na przełomie miesiąca to już całkowicie mogę zapomnieć.

Pozdrowienia dla wszystkich przeglądających to Forum. Dobrej pogody i samopoczucia.
sapiecha1
Doświadczony

Postprzez PMK » Wt, 19 lip 2011, 15:22

PMK
Zasłużony

Postprzez PMK » Śr, 27 lip 2011, 23:18

http://wiadomosci.wpr24.pl/przyjmuja_an ... a_czy_nie_

Zastanawiam się co wstydliwego jest w podaniu własnych danych w przypadku tego typu interwencji. Ja rozumiem strach przed mafią, bandytami itp ale przed łebkami spod sklepu, którzy nigdy się nie dowiedzą kto dzwonił? Bez sensu.
Policja powinna reagować na każde zgłoszenie ale nie rozumiem czemu niektórzy w takich błahych sprawach chcą być anonimowi.
PMK
Zasłużony

Postprzez sta » Cz, 28 lip 2011, 0:32

Wstydliwego… chyba nic; jeśli jednak można uniknąć ewentualnych konsekwencji nie chwaląc się swoim nazwiskiem to czemu nie skorzystać? Za miesiąc albo za rok listonosz może przynieść wezwanie do sądu w tej albo innej sprawie (nie każdy ma na to ochotę, po czymś takim chęć kontaktu z policją drastycznie się zmniejsza), dane mogą kiedyś wyciec, w ostateczności po 10 zgłoszeniach, za którymś razem, coś może się pomieszać w dokumentach i wyjdzie na to że dzwoniący jest zamieszany w picie pod sklepem.
W skrócie, jeśli podanie nazwiska w niczym nie pomoże to po co mówić za dużo?
Może nie widać tego na pierwszy rzut oka, ale sprawa ma się tak jak odpowiedź burmistrza (czy kogoś) na pytanie Sulimo. Nie wstydzi się swojego nazwiska, ale jeśli nie trzeba to lepiej wszystkich o nim nie informować.
sta
Starszy

Postprzez obserwator » Cz, 28 lip 2011, 7:02

Wg mnie jeżeli podanie danych personalnych przy zgłoszeniu zakończyłoby się tylko interwencją policji i ewentualnym np. pouczeniem lub mandatem to nie ma problemu. Ale interwencja może zakończyć się w Sądzie Grodzkim lub innym, a tam już będą umieszczone dane osobowe zgłaszającego. Do akt sprawy oskarżony ma dostęp i będzie wiedział kto na niego doniósł. Oczywiście zgłaszający też może być powołany na świadka, więc rozumiem wstrzemięźliwość podawania danych. :?
obserwator
Starszy

Postprzez PMK » Cz, 28 lip 2011, 7:45

Jezeli osoba X widzi ze popelniane jest wykroczenie i dzwoni na policje to chyba ta osoba chce ukarania tych lebkow. Nie podajac danych utrudnia to w przypadku trafienia sprawy do sadu. W sadzie sprawy o wykroczenia to nie sa sprawy ktore ciagna sie latami, zazwyczaj wszystko konczy sie na jednej rozprawie. Nie wiem jakim problemem jest stawienie sie jako swiadek. Wezwanie upowaznia do usprawiedliwionej nieobecnosci w pracy, a sad zwraca koszty dojazdu.
Wlasnie przez to ze wiele osob mysli takimi stereotypami jak wy to skala takich patologii jest tak duza. Gdyby te gnojki wiedzialy ze kara jest nieuchronna to by sie 10 razy zastanowili zanim by zrobili to ponownie.
PMK
Zasłużony

Postprzez zukwoj » Pt, 29 lip 2011, 9:56

Może jestem trochę przeczulony, ale ostatnio zadzwoniłem pod numer 998, gdzie zostałem przerzucony na numer 112. Dzwoniłem w sprawie puszczania tzw. "Lampionów szczęścia" przy rondzie Kaczorowskiego (a dokładnie z nieruchomości gdzie parkują Tiry, pomiędzy ul. Kościuszki a rondem). Dzień był nieco wietrzny, zatem lampiony dosyć szybko się przemieszczały i moim zdaniem mogły powodować zagrożenie pożarem, w przypadku upadku w nieodpowiednie miejsce, a ponadto wyczytałem w internecie że nie powinno się odpalać takich wynalazków w granicach do 20 km od lotniska. W Piastowie, z taką gęstością zaludnienia i zabudowy chyba nie jest to najszczęśliwszy pomysł. Panu Strażakowi zgłosiłem takie zagrożenie. Zostałem odesłany z kwitkiem, a wręcz lekceważąco olany. Strażak twierdził, że w wielu miejscach się puszcza takie rzeczy i nie widzi w tym problemu. Ponadto dodał coś co mnie zupełnie rozbawiło, cytuję: "Na razie nic się nie pali, jak się będzie palić to niech Pan wtedy zadzwoni".
Zatem morał z tej opowieści jest prosty. Jak się pali dom/garaż itd. to dzwonić, jak się wznieca ogień w centrum miasta, w gęstej zabudowie to jest ok.
zukwoj
Bardzo młody

Postprzez PMK » Pt, 29 lip 2011, 12:58

Mi sie wydaje ze strazak troche racji mial. Przeciez nasza OSP nie ma mozliwosci "wylapac" latajacych lampionow. To raczej kwestia dla policji aby ujac i ukarac tych ktorzy to puszczali.
PMK
Zasłużony

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piastów – nasze miasto, nasz dom