Witam Państwa,
Chciałbym zwrócić uwagę na naszą miejską bibliotekę. Bardzo mnie ucieszy fakt, gdy na post ten zwrócą uwagę osoby, które odpowiadają za przyznawanie budżetu na tę instytucję w Piastowie. Kończyłem studia z bibliotekoznawstwa i informacji naukowej, widziałem już wiele nowoczesnych bibliotek, a także te mniej nowoczesne, ale bardzo mnie poruszyła sytuacja biblioteki piastowskiej... Jest to moim zdaniem ogromne nieporozumienie, że w XXI wieku istnieją jeszcze tak niedofinansowane placówki, jak nasza biblioteka. Proszę chociażby zajrzeć do sąsiadów w pobliskim Ursusie - jak tam wygląda miejska biblioteka: nowe meble, wszystko pomalowane, katalog komputerowy, nowoczesne oświetlenie, mnóstwo atrakcji - niemal dom kultury!!! Kilkanaście stanowisk komputerowych, przestronna czytelnia, kilka równie nowoczesnych filii choć także już w nienowoczesnym budownictwie. Jednak przykłąd choćby Ursusa pokazuje, jak można zmienić na dobre instytucję kultury. Jestem świadkiem, że pozytywne zmiany rozpoczęły się tam już ok. 15 lat temu i dziś widać znakomity efekt, którego niestety biblioteka w Piastowie musi zazdrościć.
To boli, że tak traktuje się INSTYTUCJĘ KULTURY, JAKĄ JEST BIBLIOTEKA i przez tyle lat (ponad 20) Piastów nie zdobył się na to, by zająć się tą kwestią. Biblioteka jest jedną z najważniejszych instytucji miejskich - ma nie tylko służyć wypożyczaniu książek, ale i zaspokajaniu wszelkich potrzeb informacyjnych mieszkańców. Ma być także wizytówką miasta, a nie miejscem poniżonym, niedoinwestowanym, które ludzie często ominą z daleka, bo może odstraszyć swoim samym wyglądem nawet. Mam nadzieję, że nowe władze nie poprzestaną na obietnicach, a pomogą.
pozdrawiam i proszę o komentarze.
drodzy mieszkańcy, co Wy myślicie o tej kwestii?