Niemniej Drogi Grześku.
Napisałem o "trzeszczeniu koalicyjnego walca" własnie w kontekście ostatniego zdania Twojego wpisu. Chodzi własnie o dyskusję o budżecie'2011, o której dowiedziałem się dosyć szczegółowo. Napiszę zatem co wiem, tak jak sobie życzysz. Gdyby koalicjanci z PO-Pis1-PiS2 nic nie ruszali w projekcie przygotowanym przez Burmistrza Brzezińskiego byłoby OK. Ale niestety, nie mogąc nic mądrego zaproponować, zmienili potrzebne zadania inwestycyjne na co najmniej dziwne.
1.Zamiast przedszkola przy Bohaterów Wolnosci 23 (superpotrzebne przecież!) Burmistrz chce organizowac muzeum (tak słyszałem, a, że jest coś na rzeczy świadczy wypowiedź M.Kubickiego na sesji, że podobno nie uda się przeprowadzić remontu budynku i zaadoptować na przedszkole w kwocie podanej w kosztorysie).
2.Kolejna sprawa to koncepcja przedszkola kontenerowego przy ul.C.Godebskiego zamiast - proponowanego w Wieloletnim Planie Inwestycyjnym (jest taki dokument!) przedszkola budowanego konwencjonalnie, jak np. niedawno przy ul.J.Lelewela.
3.I kolejny fajny pomysł nowego burmistrza - bliżej nieokreślona koncepcja odwodnienia płn-zach. części Piastowa, o której nie słyszeli nawet radni (podczas, gdy jest od dawna przygotowana koncepcja oczyszczalni wód opadowych i odwodnienia, o środki na realizację której występowały uprzednie władze ).
4.I z tej samej szufladki - lekkomyslne wyrzucenie remontu rowu U1 (przy Al.Jerozolimskich) pod pretekstem, że rów...nie leży w Piastowie. Ale woda z niego wplynie do Piastowa nikogo nie pytając o zgodę. Do tego dochodzą zobowiazania wynikające z faktu uczestnictwa naszego miasta w porozumieniu miedzygmninnym dla tego zadania (pozostali uczestnicy to Pruszków, Michalowice i dwie dzielnice Warszawy: Ursus i Włochy).
Przeciwko tym zmianom protestowali radni z Klubu Nasz Piastów-Wspólnota Samorządowa i stąd głosy przeciwko budżetowi: 3 i wstrzymujace się: 3. W niektórych sprawach rozsądniej myślący radni koalicyjni podzielali taki właśnie pogląd, choć ostatecznie głosowali za tak zdeformowanym budżetem Stąd moje pytanie-stwierdzenie. No, ale tego wszystkiego w WPR nie przeczytamy.