[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/prime_links.php on line 121: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/prime_links.php on line 122: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 112: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 112: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/functions.php on line 4715: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3822)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/functions.php on line 4717: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3822)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/functions.php on line 4718: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3822)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/functions.php on line 4719: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3822)
Piastów • Zobacz wątek - Moje podróże po Piastowie

Moje podróże po Piastowie

Re: Moje podróże po Piastowie

Postprzez PMK » Śr, 8 gru 2010, 16:15

KPA ma swoje plusy i minusy. Sa okrelone terminy i kazda strona moze prowadzic dzialania w razie ich przekroczenia. W przypadku smieci sprawa jest prosta. Wysylamy pytanie i jezeli po miesiacu nie ma odpowiedzi mozemy zlozyc skarge na bezczynnosc burmistrza czy starosty. Skarga jest rozpatrywana przez rade. Dodam ze wszystkie pisma do urzedow oficjalnie powinno kierowac sie do ich kierownikow czyli burmistrza lub starosty. A to dlatego ze na wiekszosci odpowiedzi podpisuja sie wlasnie oni lub osoby majace ich upowaznienie. Zeby wniesc skarge nalezy miec potwierdzenie nadania no i pismo musi byc prawidlowo zbudowane (czyli np nie byc anonimem).
"A teraz prędko, zanim dotrze do nas, że to bez sensu."
PMK
Zasłużony

Postprzez obserwator » Cz, 9 gru 2010, 17:55

:D :D :D tak wygląda reklama w "światłym" Piastowie od bodajże ok. 20 lat. Pan burmistrz MK nie dorasta do pięt temu fachowcowi z reklamy :lol: :lol: :lol:

A tak na marginesie. Zacznijmy jako kierowcy walczyć z właścicielami pasów drogowych, aby nie dopuszczali do wieszania reklam np na słupach itp.. Te reklamy skutecznie zasłaniają znaki i rozpraszają uwagę. Kierowca jadąc musi odczytywać znaki drogowe, a nie czytać reklamy. To zagraża bezpieczeństwu drogowemu. :!:
Załączniki
CAM_0330a.JPG
CAM_0330a.JPG (141.55 KiB) Przeglądane 5473 razy
CAM_0331a.JPG
CAM_0331a.JPG (162.97 KiB) Przeglądane 5473 razy
obserwator
Starszy

Postprzez Sulimo » Cz, 9 gru 2010, 18:05

Obserwatorze, masz rację tego typu reklamy zagrażają życiu :)
"Nec temere, Nec timide"
Sulimo
Doświadczony

Postprzez kannaka » Cz, 9 gru 2010, 20:47

OJ TAK... :lol: Ta reklama "rozwala" mnie od dobrych 15 może 12lat :D
kannaka
Młody

Postprzez kosrys » Pt, 10 gru 2010, 9:04

Sulimo coś dla Ciebie :)
kosrys
Zasłużony

Postprzez kannaka » Pt, 10 gru 2010, 22:53

kannaka
Młody

Postprzez Sulimo » Wt, 14 gru 2010, 9:28

Witam,

Rozmawiałem z Starostwem Powiatowym w Pruszkowie, z p. Józefem Damaziakiem (mam nadzieję że nazwisko się odmienia).

Rozmawiałem z nim na temat reklam na drogach powiatowych na terenie miasta Piastowa. Prócz reklamy banku PKO S.A w Piastowie, na ul. Dworcowej żadna reklama w pasie drogowym dróg powiatowych nie ma zgody i wszystkie prócz tej jednej są nielegalne.

Będzie trzeba wyjść na spacer i spisać WSZYSTKIE dane firm z ulic powiatowych :)

Pozdrawiam
Sulimo
"Nec temere, Nec timide"
Sulimo
Doświadczony

Postprzez Sulimo » Wt, 14 gru 2010, 9:53

Witam,

W związku z tym iż trwają rozmowy na temat "organizacji" która ma zajmować się działaniami dla miasta, zadzwoniłem do Starostwa Powiatowego do p. Jerzego Kongiela Naczelnika Wydziału Inwestycji i Drogownictwa oraz do Wydziału Gospodarki Komunalnej w Piastowskim UM w celu sprawdzenia jak widzą możliwość współpracy z taką organizacją.

Propozycję co do podpisania takiej współpracy z UM i SP podsunął mi kosrys, za co mu serdecznie dziękuję :)

Pierwsza instytucja była po pierwsze, zdziwiona że ktoś wychodzi z inicjatywą a nie kolejna osoba która tylko narzeka jak jest źle, wyrażono zainteresowanie współpracą i poproszono o dalsze informowanie na temat ewentualnych postępów w celu organizacji tej sprawy,

Druga instytucja, czyli U.M w Piastowie :)

Także zdziwienie w związku z tą propozycją.. zostałem poinformowani że oni nie są władni w tym temacie. Decyzje musiałby podjąć p. burmistrz .. :)
"Nec temere, Nec timide"
Sulimo
Doświadczony

Postprzez obserwator » Wt, 14 gru 2010, 10:08

Sulimo masz dużego + z mojej strony.
Ale czy Starostwo w Pruszkowie "czuło się osobiście" do uporządkowania tej kwestii z reklamami?
Bo z tej informacji wynika, że my jako obywatele mamy chodzić po mieście spisywać dane z reklam, jechać do Pruszkowa, przekazywać te materiały i czekać cierpliwie. Pan odpowiedzialny za te sprawy, będzie tworzył makulaturę do zainteresowanych z pism, na które nie będzie odzewu. Wówczas napisze drugie, trzecie pismo i nic ! Upłynie może ze trzy miesiące lub więcej i będzie czekał aż sprawa przyschnie, bo osoba zainteresowana już sobie odpuści z różnych powodów. A jak petent będzie namolny to zakończy się akcja z powodu braku środków finansowych :D

Powiem jasno i otwarcie. Gdyby Starostwo (p. J.Domazik lub poprzednicy)pilnowało na bieżąco czystości pasa drogowego to nie byłoby takich śmieci. To są naleciałości od lat, a Starostwo to olewa. Wiem z własnego doświadczenia.
Jedyna metoda to : Pan J.Domazik wie które reklamy są legalne, pozostałe do natychmiastowej likwidacji bez informowania reklamodawców. Przecież oni są świadomi, iż ich reklamy wiszą nielegalnie i w niewłaściwym miejscu.
Niech udowodnią Starostwu legalność działań :lol: a tak się nie stanie!!!

Więc po co tworzyć głupoty biurokratyczne ???
Ta głupota trwa już tyle (i więcej)co reklama sprężarek!

Ale nie wszystkie ulice są powiatowe, są też miejskie ..... :D
obserwator
Starszy

Postprzez Sulimo » Wt, 14 gru 2010, 10:17

"Nec temere, Nec timide"
Sulimo
Doświadczony

Postprzez Sulimo » Wt, 14 gru 2010, 10:43

Witam,

Dodzwoniłem się do MOK'u w Piastowie,

Zapytałem:

1. Czemu nie otrzymałem odpowiedzi na wysłane zapytanie, podpisane imieniem i nazwiskiem.
2. Co MOK uważa na temat firmy OSK Piastów, która nielegalnie rozwiesza swoje reklamy w mieście? Co MOK uważa na temat "aspołecznego" zachowania firmy i jego właściciela, markującego swoją firmę tym że pisze na swoich reklamach tym że mieści się w MOK?

Pani poprosiła o zostawienie telefonu: telefon i dane osobowe zostawiłem i czekam na oddzwonienie.
Powiedziała także że sprawdzi czemu nie zostało odpisane na maila .. :)

Pozdrawiam
Sulimo
"Nec temere, Nec timide"
Sulimo
Doświadczony

Postprzez Nowy » Wt, 14 gru 2010, 11:02

W twojej walce o czyste słupy widać upór uczestników walk o Pocztę Gdańską.

A na serio, żałosna jest twoja partyzantka i miotanie się w utarczkach słownych z urzędasami.

Nie zadałeś sobie trudu poznania elementarnych przepisów w tej materii, nie wiesz nawet, że trzeba się podpisać w piśmie do urzędu - co już inni ci wytknęli.

Poświęcę 3 minuty na twoją edukację:

USTAWA O DROGACH PUBLICZNYCH
Art. 40 ust. 1. Zajęcie pasa drogowego na cele niezwiązane z budową, przebudową, remontem, utrzymaniem i ochroną dróg wymaga zezwolenia zarządcy drogi, w drodze decyzji administracyjnej.
2. Zezwolenie, o którym mowa w ust. 1, dotyczy:
(...)
3) umieszczania w pasie drogowym obiektów budowlanych niezwiązanych z potrzebami zarządzania drogami lub potrzebami ruchu drogowego oraz reklam;
(...)
3. Za zajęcie pasa drogowego pobiera się opłatę.
(...)
6. Opłatę za zajęcie pasa drogowego w celu, o którym mowa w ust. 2 pkt 3, ustala się jako iloczyn liczby metrów kwadratowych powierzchni pasa drogowego zajętej przez rzut poziomy obiektu budowlanego albo powierzchni reklamy, liczby dni zajmowania pasa drogowego i stawki opłaty za zajęcie 1 m2 pasa drogowego.
(...)
8. Organ stanowiący jednostki samorządu terytorialnego, w drodze uchwały, ustala dla dróg, których zarządcą jest jednostka samorządu terytorialnego, wysokość stawek opłaty za zajęcie 1 m2 pasa drogowego, z tym że stawki opłaty, o których mowa w ust. 4 i 6, nie mogą przekroczyć 10 zł za jeden dzień zajmowania pasa drogowego, a stawka opłaty, o której mowa w ust. 5, nie może przekroczyć 200 zł.
(...)
10. Zajęcie pasa drogowego o powierzchni mniejszej niż 1 m2 lub powierzchni pasa drogowego zajętej przez rzut poziomy obiektu budowlanego lub urządzenia mniejszej niż 1 m2 jest traktowane jak zajęcie 1 m2 pasa drogowego.
11. Opłatę, o której mowa w ust. 3, ustala, w drodze decyzji administracyjnej, właściwy zarządca drogi przy udzielaniu zezwolenia na zajęcie pasa drogowego.
12. Za zajęcie pasa drogowego:
1) bez zezwolenia zarządcy drogi,
2) z przekroczeniem terminu zajęcia określonego w zezwoleniu zarządcy drogi,
3) o powierzchni większej niż określona w zezwoleniu zarządcy drogi
- zarządca drogi wymierza, w drodze decyzji administracyjnej, karę pieniężną w wysokości 10-krotności opłaty ustalanej zgodnie z ust. 4-6.

Jeżeli burmistrz ani starosta nie ruszyli d... żeby wydać decyzję, to popełnili następujące przestępstwa na szkodę interesu publicznego (zaniechanie poboru należnych opłat):

Art. 231 § 1 kk. Funkcjonariusz publiczny, który, przekraczając swoje uprawnienia lub nie dopełniając obowiązków, działa na szkodę interesu publicznego lub prywatnego,
podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.

Art. 296 § 1 kk. Kto, będąc obowiązany na podstawie przepisu ustawy, decyzji właściwego organu lub umowy do zajmowania się sprawami majątkowymi lub działalnością gospodarczą osoby fizycznej, prawnej albo jednostki organizacyjnej nie mającej osobowości prawnej, przez nadużycie udzielonych mu uprawnień lub niedopełnienie ciążącego na nim obowiązku, wyrządza jej znaczną szkodę majątkową,
podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.

a może również:

Art. 228 § 1 kk. Kto, w związku z pełnieniem funkcji publicznej, przyjmuje korzyść majątkową lub osobistą albo jej obietnicę,
podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8.

Wystarczy policzyć reklamy (każdą liczy się jako zajmującą co najmniej 1 mkw), pomnożyć przez liczbę dni, pomnożyć przez 10 (wysokość kary) i otrzymamy szkodę w majątku gminy/powiatu, wyrządzoną przez zaniechanie burmistrza/starosty.

Jeśli rada powiatu lub gminy nie uchwaliły stawek opłat, to analogiczne przepisy kk. mają zastosowanie do radnych.

Zbierz swoje zdjęcia i korespondencję, na dowód, że urzedasy wiedziały o reklamach i umyślnie nie reagowały, i udaj się do prokuratury rejonowej w Pruszkowie na ul, Stalowej.

I bądź łąskaw uwolnić nas od wyskakiwania w czołówce forum tego jałowego wątku.

Jeśli chcesz się wykazać, to spożytkuj energię na walkę z Kolejami Mazowieckimi.

Howgh!
Nowy
Piastowianin

Postprzez Sulimo » Wt, 14 gru 2010, 11:11

"Nec temere, Nec timide"
Sulimo
Doświadczony

Postprzez obserwator » Wt, 14 gru 2010, 11:29

Nowy, trochę to zrobiłeś obscesowo. Ale ja powiem tak. W klei mazowieckiej jesteś pasażerem, jadąc - czytasz lub śpisz lub inne. Nie obchodzi cię, czy maszynista ma przy torach reklamy lub niezamknięte szlabany itp. Chcesz dojechać bezpiecznie i na czas, bo za to płacisz. Wkurza cię jak pociąg się spóźnia - a może dlatego, że jednak maszynista czytał po drodze reklamy :lol: :lol:
Ja jadę po drodze i wiozę pasażera, za jego bezpieczeństwo odpowiadam ja - kierowca, więc nie pisz, że to jałowa dyskusja. Ty chcesz jeździć pociągiem punktualnie , a ja samochodem bezpiecznie !!!! Więc się odwal od Sulimo bo ty za niego nic w trym kierunku nie uczyniłeś poza napisaniem przytyku.

Wyślij ten swój wpis do Starostwa Pruszkowskiego.
obserwator
Starszy

Postprzez Sulimo » Wt, 14 gru 2010, 12:54

"Nec temere, Nec timide"
Sulimo
Doświadczony

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piastów – nasze miasto, nasz dom