przez azazel » Pn, 15 lis 2010, 22:19
Czytając posty dotyczące nieobecności kandydatów na forum i braku odpowiedzi na zadane pytania, nasunęło mi się pytanie, czy forum to najwłaściwsze miejsce do przedwyborczej debaty?
Z informacji które posiadam każdy "liczący się" komitet ma swoje strony www, gdzie umieszczonych jest większość niezbędnych informacji o kandydacie, komitecie wyborczym, etc., dodatkowo są debaty, spotkania przedwyborcze etc.
Celowo poruszam wątek forum jako najwłaściwszego miejsca do debaty, dlaczego, ano dlatego, że kolejne pytanie jakie mi się nasunęło, to czy niektórzy z uczestników - lepiej troli - miałoby odwagę w formowaniu takich opinii, zadawaniu takich pytań gdyby przestali być anonimowi i stanęli twarzą w twarz z kandydatem.
Forum i wszystkie inne rodzaje internetowej aktywności mają to do siebie że dają złudzenie anonimowości. Osoba pod przykrywką nicka może pozwolić sobie na dość śmiałe sądy i opinie. I moim zdaniem, między innymi tym się różni się od "realu", że po pierwsze jest adresowane do wszystkich - tzn. do nikogo, dlatego zadawanie pytań do osób nie biorących czynnego udziału w dyskusji jest nie fair, po drugie każda informacja, jak wiemy podana w różny sposób, różnie oddziaływuje na odbiorcę/ów przekazu (kwestia formułowania wypowiedzi), po trzecie, forum powinno stanowić miejscem wyrażania opinii na dany temat, dzielenia się przemyśleniami, miejscem do poruszania tematów WAŻNYCH dla Piastowa, a nie być platformą pozwalającą na bezkarne obrzucanie się błotem sianie zamętu, swoistą listą żali i życzeń, "chciejek".
A CO LISTY ŻYCZEŃ DO KANDYDATÓW - PIASTÓW ŻĄDA DOSTĘPU DO MORZA - czy mogę liczyć na realizację w najbliższej kadencji?
AMEN
Nie karmić trolla.