przez kosrys » Wt, 2 lis 2010, 21:34
@PMK moim zdaniem punkt 4 można zrealizować w powiązaniu z punktem 2 tzn np miasto może wynająć spółdzielnię socjalną do zrywania nielegalnych reklam, lub w ten sposób można realizować postanowienia kontraktu socjalnego
Ad.5 Moim zdaniem każdy radny ma obowiązek dbać o PR swojego miasta, jeżeli burmistrz nie chce lub nie może rozwiązać tego kompleksowo to trzeba posłużyć się choćby substytutem w postaci tego forum. Osobiście wiele razy dyskutowaliśmy jak rzadko w naszych dyskusjach pojawiali się przedstawiciele Rady, a moim zdaniem powinno być inaczej. Przewodniczący Rady ma dostęp do strony co widać po komunikatach, więc nie można tu mówić o jakimkolwiek ograniczeniu do prezentowania informacji przez Radę jedynie o woli.
@Sulimo bo na rajd po słupach poszedłem jako szary obywatel a nie jako kandydat,
zmiana mentalności nie trwa jedną kadencję i trzeba mieć wizję końca aby rozpocząć marsz w kierunku osiągnięcia celu. Każda podróż (nawet ta najdłuższa) rozpoczyna się od pierwszego kroku, więc trzeba rozpocząć tą podróż. Najłatwiej naukę jest rozpocząć od najmłodszych czyli poprzez programy edukacyjne w przedszkolach, szkołach. Tutaj widzę także pole do działań poprzez organizacje NGO dla których działania pro środowiskowe są ważne.
Czy da się zmienić mentalność dorosłych? Moim zdaniem tak, tylko trzeba to zrobić umiejętnie.
Miałem takie doświadczenie, że dziewczyna opróżniła kieszeń z papierków wprost na peron, choć kosz stał jakieś 3 kroki od niej, ja z uśmiechem ostentacyjnie pozbierałem te papierki (uf ile się ludzi gapiło) i wyrzuciłem do kosza. Jednak ta sama dziewczyna kilka dni później na tym samym peronie, śmieci wrzuciła do kosza.
Wystarczy zacząć reagować na problem, tak jak Ty to robisz z nielegalnymi reklamami i już rozpoczyna się proces.